Cerere mare de cultură gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul tinerilor pentru programul european "Noaptea Muzeelor" a întrecut orice aşteptări. Cozile de câteva sute de persoane s-au epuizat abia la miezul nopţii. Oficialităţile nu au

Interesul tinerilor pentru programul european "Noaptea Muzeelor" a întrecut orice aşteptări. Cozile de câteva sute de persoane s-au epuizat abia la miezul nopţii. Oficialităţile nu au participat.
Se pare că nu au considerat că au nevoie să recupereze din propriul deficit de informaţii culturale. Peste 3.000 de studenţi clujeni au stat la coadă, sâmbătă seara, la intrarea în Muzeul de Artă din Palatul Banffy, înainte de ora 20.00. Vizitatorii au fost preluaţi de muzeografii instituţiei, în grupuri de câte 50 de persoane, şi familiarizaţi cu colecţiile de tablouri Grigorescu, Andreescu, Luchian, Tonitza. La sfârşitul circuitului, vizitatorii s-au răcorit cu suc şi cafele oferite de gazde, şi au plecat la celelalte două muzee deschise. "S-au organizat grupuri pentru protecţia tablourilor", ne-a explicat muzeograful Alexandra Rus. În drum spre Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, tinerii, cupluri sau grupuri mici, s-au oprit la Muzeul de Speologie, amenajat în fosta închisoare medievală a oraşului. Au zăbovit la aparatul foto al cercetătorului Emil Racoviţă, din expediţia polară cu Belgica, şi s-au cufundat în peşterile vizitate de speologul octogenar Iosif Viemann, puse pe ecranul lui Racoviţă. La Muzeul de Istorie, intrarea a fost mai lejeră, vizitatori cât pentru un an de zile şi-au organizat singuri traseul prin Lapidarul Roman şi au admirat colecţia de piese antice şi medievale, expoziţia de opaiţuri din antichitate, mumia unei tinere egiptene bimilenare. Veniţi pentru prima oară în muzeu, tinerii au servit cafele oferite de gazde, s-au fotografiat cu mumia, faraonul şi manechinele trace şi au plecat încântaţi la terasele din apropiere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite