Ceremoniile din Normandia - prilej de evocare a solidaritatii euro-atlantice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* "Franta nu va uita vreodata datoria pe care o are fata de America", afirma Jacques Chirac * "America ar face din nou acelasi gest pentru prietenii nostri", raspunde Bush

Ceremoniile de la sfarsitul saptamanii trecute, dedicate aniversarii a 60 de ani de la debarcarea aliatilor in Normandia, au oferit un bun prilej de reincalzire a relatiior transatlantice, ajunse, in ultimii ani, la cote extrem de scazute. In cimitirul de la Colleville sur Mer, in fata veteranilor din cel de-al doilea razboi mondial, presedintele Frantei, Jacques Chirac, si presedintele Statelor Unite, George W. Bush, au trecut peste antipatia care si-o poarta si peste deosebirile de pareri si au evocat solidaritatea euro-atlantica fara de care Europa nu ar fi fost, astazi, libera si unita. Chirac s-a adresat lui Bush in calitate de lider al unei natiuni careia Franta ii datoreaza libertatea si prosperitatea. "Franta nu va uita niciodata. Nu va uita ca in ziua aceea, de 6 iunie 1944, speranta a reinnascut. Nu-i va uita niciodata pe barbatii care au facut sacrificiul ultim pentru a ne elibera pamantul, patria, continentul de barbarismul nazistilor. Nici nu-si va uita vreodata datoria pe care o are fata de America, prietenul ei dintotdeauna, si fata de aliatii sai - toti aliatii sai - multumita carora Europa, reunificata in sfarsit, traieste acum in pace, libertate si democratie". La randul sau, presedintele SUA s-a referit la Franta ca la "primul prieten al Americii in lume" si a declarat ca "America ar face din nou acelasi gest pentru prietenii nostri".
Noua rezolutie asupra Irakului - pe cale de a fi adoptata
In ajun, Jacques Chirac si George W. Bush discutasera la Palatul Elysee, pentru prima oara dupa noua luni de raceala. Miza discutiilor de sambata a fost obtinerea sprijinului Frantei pentru noua rezolutie referitoare la Irak si aflata in discutia diplomatilor de la ONU. O forma imbunatatita a documentului, care acorda mai multe garantii viitorului guvern irakian, a fost inaintata de curand de oficialii americani si britanici. Potrivit diplomatilor, noua versiune a tinut cont de mai multe amendamente propuse de Paris si Moscova. Desi nu acorda autoritatilor irakiene drept de veto asupra operatiunilor coalitiei aliate in Irak, textul garanteaza, in termeni inca vagi, ca actiunile militare ale acesteia nu vor avea loc fara acordul guvernului de la Bagdad. Presedintele Chirac s-a declarat incurajat de noua versiune si a declarat, la conferinta de presa care a urmat intrevederii cu George W. Bush, ca este sigur ca rezolutia referitoare la Irak va putea fi adoptata in cateva zile. Odata ce va fi aprobat documentul, va fi mult mai usor de discutat despre prezenta multinationala in Irak, despre sosirea de trupe ONU sau chiar NATO in regiune.
Schroder: "Victoria aliata nu a fost o victorie asupra Germaniei, a fost o victorie pentru Germania"
Pentru prima oara, un lider german a participat, ieri, la ceremoniile din Normandia. Nascut in 1944, cancelarul Gerhard Schroder este, totodata, primul conducator al Germaniei care nu a trait direct tragedia razboiului. Prezenta sa in Normandia s-a dorit un simbol al reconcilierii si reunificarii Europei. Intr-un articol publicat in presa germana de duminica, Schroder sustine ca, pentru germani, ranile istoriei s-au vindecat. "Germania este constienta de pacatele trecutului si a invatat de pe urma lor". Nu poporul german a fost invins in cel de-al doilea razboi mondial, ci regimul nazist, explica liderul de la Berlin: "Victoria aliata nu a fost o victorie impotriva Germaniei, a fost o victorie pentru Germania. A fost un triumf asupra regimului nazist criminal". La sfarsitul ceremoniilor de comemorare la monumentul de la Caen, urma sa defileze o brigada mixta franco-germana. Punctul culminant al festivitatilor din Normandia urma sa aiba loc pe plaja de la Arromanches, unde erau programate defilari si parade militare impresionante, in prezenta a 17 sefi de state, printre care presedintii Bush, Chirac si Putin, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, premierul Tony Blair, regina Beatrix a Olandei, regele Harald al V-lea al Norvegiei si regele Albert al II-lea al Belgiei, cancelarul Schroder, premierul Canadei, presedintele Poloniei, presedintele Greciei, presedintele Cehiei si premierul Australiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite