Cercetarea miniştrilor – deputaţi sau senatori, numai cu avizul parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CCR) a decis ieri că Parchetul General şi DNA trebuie să sesizeze Camera Deputaţilor sau Senatul pentru a cere urmărirea penală a miniştrilor care sunt senatori sau

Curtea Constituţională (CCR) a decis ieri că Parchetul General şi DNA trebuie să sesizeze Camera Deputaţilor sau Senatul pentru a cere urmărirea penală a miniştrilor care sunt senatori sau deputaţi.


Tot ieri, deputaţii au adoptat un proiect de lege prin care se poate declanşa începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Camerei Deputaţilor sau a Senatului.

Senatul şi preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, au sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic dintre Ministerul Public şi Parlamentul României.

Procurorii susţineau că foştii şi actualii miniştri care au şi calitatea de senatori sau deputaţi şi pentru care preşedintele Traian Băsescu şi-a dat girul pentru cercetarea lor penală nu mai au nevoie şi de avizul Camerei din care fac parte.

În schimb, parlamentul invoca prevederea constituţională conform căreia "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor". Astfel, parlamentul a susţinut că senatorii şi deputaţii nu pot fi cercetaţi fără avizul Camerei din care fac parte.


Patru miniştri-parlamentari, în vizorul procurorilor


Procurorii au în lucru dosarele a opt actuali şi foşti miniştri, dintre care patru îndeplinesc şi calitatea de senator sau deputat. Astfel, este vorba despre Paul Păcuraru (senator PNL), Adrian Năstase (deputat PSD), Miron Mitrea (deputat PSD) şi Codruţ Şereş (senator PC).

Paul Păcuraru este acuzat de DNA de luare de mită după ce ar fi intervenit în favoarea fiului în vederea obţinerii unor contracte. Codruţ Şereş este cercetat în dosarul privind scurgerile de informaţii din domeniul energetic de constituirea unui grup infracţional organizat în scopul divulgării secretului economic. Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost învinuiţi în dosarul Zambaccian, fiind acuzaţi de luare de mită.


Conform deciziei de ieri a Curţii Constituţionale, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109, alineatul 2, teza întâi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.

Reamintim că deputatul Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA, însă dosarul său a fost returnat la DNA după ce CCR a decis că şi foştii miniştri au nevoie de avizul Comisiei de la Cotroceni pentru a fi cercetaţi penal. (L. Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite