Centrul istoric, aproape imposibil de evacuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urlete, înjurături ca la uşa cortului şi "crimă de om". Aşa s-ar contura atmosfera pe străzile din Centrul istoric, dacă municipalitatea ar începe astăzi evacuarea oamenilor din casele

Urlete, înjurături ca la uşa cortului şi "crimă de om". Aşa s-ar contura atmosfera pe străzile din Centrul istoric, dacă municipalitatea ar începe astăzi evacuarea oamenilor din casele vechi, pentru reabilitarea zonei.
Fie că este vorba de chiriaşi sau de proprietari, niciunul nu şi-ar părăsi de bunăvoie locuinţele din buricul Bucureştiului. "Să-ţi trăiască ţie, unde să ne ducem nouă suflete, dacă ne scoate din astea două camere", strigă Margareta Paraschiv, chiriaşă într-un apartament din strada şelari numărul 19. "Facem crimă de om!", ameninţă femeia, în vreme ce mai scoate un braţ de umbrele din casă, pentru vânzarea lor la colţul străzii. Atât ea, cât şi alţii care stau "semilegal" în Centrul istoric, după cum a precizat săptămâna trecută primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, vor fi scoşi afară din case chiar din decembrie, anul acesta.
Evacuaţii au avut termen de trei ani
Cele 200 de apartamente care vor fi achiziţionate de către Primăria Municipiului Bucureşti pentru evacuaţii din Centrul istoric sunt destinate strict proprietarilor de case din zona vizată. În număr de 165, aceştia nu vor putea folosi locuinţele pentru închiriere, pentru că, precizează ştefan Dumitraşcu, arhitect-şef în cadrul Primăriei Sectorului 3, aceste case vor fi strict pentru locuit. El a adăugat că toţi locuitorii "cu probleme" din zona-pilot a Centrului istoric, unde luna aceasta vor începe lucrările de reabilitare a infrastructurii, au fost avertizaţi încă de acum trei ani să-şi ia tălpăşiţa şi să elibereze imobilele pe care le ocupă ilegal. "Numai pe strada Covaci, numerele 6-8, locuiesc 116 familii, dintre care doar patru au contract cu SC Centrul istoric", precizează Dumitraşcu.
Chiriaşii ilegali îşi vor petrece iarna în stradă
Astfel, oamenii care se înghesuie astăzi prin cotloanele scorojite din spatele imobilelor ponosite de pe străzile Franceză, Lipscani, şepcari, şelari şi Covaci îşi vor petrece iarna în stradă, dacă nu-şi caută de pe acum un alt culcuş. Singura nelămurire a unui proprietar de pe strada şelari legată de proiectul municipalităţii şi a evacuării este motivul pentru care este nevoie de reabilitare: "Numai acum un an şi jumătate ApaNova a schimbat majoritatea ţevilor, iar restul modificărilor le-am făcut noi deja pe banii noştri. De ce mai este nevoie acum să mă mute pe mine primăria prin Rahova sau Dumnezeu mai ştie prin ce cartier?".
Programul de reabilitare a infrastructurii din zona-pilot a Centrului istoric din Bucureşti costă 20,7 milioane euro şi se va realiza în următoarele 18 luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite