Centrele istorice, abandonate de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărate comori pentru marile oraşe ale ţării, zonele vechi sunt uitate de edili

Clădiri care parcă stau să se prăbuşească peste trecători, gropi şi câţiva muncitori care simulează lucrul. Aceasta este imaginea Centrului Istoric al Capitalei, care se află în plin proces de reabilitare şi care ar trebui să atragă mii de turişti. Mai rău arată centrele vechi din Botoşani sau Braşov, unde autorităţile promit din patru în patru ani că modernizarea va fi gata "în curând", însă nici urmă de vreun şantier.

Printre noroaie, gropi şi pasarele de lemn, în Centrul Istoric s-au deschis unele dintre cele mai şic cafenele din Capitală. Pe lângă acestea, branduri celebre de modă, dar şi tarabe de care stau atârnate "cele mai bune oferte", un chioşc unde se vând covrigi calzi şi câteva măsuţe unde vânzătorii ambulanţi oferă şosete şi alte mărunţişuri "la cinci lei".

"Şantierul în lucru" alungă şi puţinii turişti care se încumetă să admire clădirile şubrede, în reparaţie. "Până se termină cu arheologia, muncitorii mută pământul dintr-o parte în alta, nu avem ce face. Au găsit aproximativ 200 de morminte şi, până nu termină cu ele, nu avem ce face", a spus arhitectul proiectului Centrul Istoric, Cătălin Cazacu. Până în prezent abia s-a reuşit reabilitarea a jumătate din strada Lipscani şi a străzii Smârdan.

Clădirile istorice se prăbuşesc la Botoşani

La Braşov, de patru ani, edilii locali promit refacerea faţadelor, dar nu au făcut nimic în acest sens. Pe de o parte, Consiliul Judeţean s-a preocupat doar de refacerea zidurilor şi bastioanelor cetăţii. Pe de altă parte, municipalitatea a reuşit doar să schimbe pavajul pe fosta cale principală de acces în Cetate.

În Botoşani, 70% din clădirile centrului vechi al oraşului mai au doar faţada. Numai în ultimii patru ani, cinci clădiri s-au surpat peste noapte, punând în pericol viaţa chiriaşilor din imobilele respective. Pentru reabilitare există fonduri de peste şapte milioane de euro, însă autorităţile nu reuşesc să organizeze licitaţia pentru desemnarea firmei care va reabilita centrul oraşului.

Reabilitare de peste 25 milioane de euro la Sibiu

Centrul Istoric al Sibiului a avut şansa de a primi o finanţare masivă pentru reabilitare, în contextul în care oraşul a fost, anul trecut, Capitală culturală europeană. 31 de imobile din Piaţa Mare şi Piaţa Mică au fost renovate. Restaurarea Centrului Istoric şi infrastructura celor mai importante străzi a necesitat aproape 21 milioane de euro, asigurate de administraţia locală, iar 5,2 milioane de euro a cheltuit Ministerul Culturii pentru renovarea clădirilor din Centrul Istoric.

Finanţare de 5,5 milioane de euro, pentru Curtea Domnească de la Neamţ

Turnul lui Ştefan cel Mare şi Biserica, din centrul municipiului Piatra Neamţ, construite de răzeşii domnitorului, vor fi restaurate şi incluse în circuitul turistic. Finanţarea a fost deja obţinută de municipalitate prin Ministerul Lucrărilor Publice şi are o valoare totală de 5,5 milioane de euro. Durata acestui proiect a fost stabilită la 36 de luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite