Centralele din şcoli au fost montate pe "prietenii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

32 de instituţii de învăţământ au intrat în iarnă cu centrale termice neautorizate

directorilor din 32 de şcoli şi grădiniţe că centralele termice pe care le au nu sunt autorizate de ISCIR.
Pentru că au fost montate fără un proiect autorizat sau pentru că nu li s-au mai efectuat revizii de mai mulţi ani, în sezonul rece, centralele termice cu probleme pot deveni oricând un pericol major. Raportul Prefecturii Capitalei arată că centralele din cele 32 de unităţi de învăţământ, din cele 450 din Bucureşti, ori au fost montate de firme neautorizate, ori reviziile periodice nu au fost efectuate. Autorităţile le cer directorilor de şcoli sau grădiniţe să rezolve cât mai repede problemele centralelor, aşa încât, pe timpul iernii, copiii care vin să înveţe să nu ajungă la spital. "Sper să se ia măsuri cât mai repede. Le-am atras atenţia directorilor de şcoli că, în cazul unei nenorociri, responsabilitatea le revine în totalitate", a declarat prefectul Capitalei, Mioara Mantale.
Montajul centralelor s-a făcut preferenţial
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, recunoaşte că, în mai multe şcoli, centralele termice nu prezintă siguranţă. "Chiar la începutul acestei ierni am avut o problemă cu centrala termică de la Liceul Caragiale. Nu a pornit. Am verificat şi am descoperit că centrala nu a fost montată cu girul nostru, ci cu ajutorul unei firme care a venit astă-vară, a luat două piese să le verifice şi a uitat să le mai aducă", a explicat Andrei Chiliman.
Edilul a arătat că, în ultimii zece ani, în Capitală, centralele termice montate în şcoli nu au avut un regim strict de control. "Practic cine a vrut să pună o centrală, nu a mai anunţat primăria. Fie părinţii, fie inspectoratul, contactau o firmă şi montau centrala. În multe cazuri, montarea s-a făcut fără un proiect care să îndeplinească toate normele de securitate", a adăugat Chiliman. Mai mult, acesta îi suspectează pe unii directori de şcoli că au atribuit preferenţial contractele pentru instalarea centralelor termice. Cele mai multe unităţi de învăţământ cu probleme sunt în sectorul 2, în timp ce în sectorul 5 toate centralele sunt autorizate. Din cele 32 de unităţi de învăţământ cu probleme, 13 sunt grădiniţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite