Centrale cu cărbune fără poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două mari firme internaţionale şi-au unit forţele pentru a reduce poluarea termocentralelor General Electric şi Schlumberger au semnat un acord de alianţă. Scopul este obţinerea unei

Două mari firme internaţionale şi-au unit forţele pentru a reduce poluarea termocentralelor

General Electric şi Schlumberger au semnat un acord de alianţă. Scopul este obţinerea unei tehnologii nepoluante de extragere a energiei cărbunelui.

Cele două firme de renume, General Electric Energy şi Schlumberger Carbon Services, vor pune în comun fonduri şi brevete de invenţii pentru a lichefia cărbunele şi a-l arde fără riscul poluării.

"Această alianţă este prima de acest tip încheiată între lideri în tehnologia IGCC şi în stocarea CO2, menită să accelereze dezvoltarea comercială şi exploatarea unei energii mai curate pe bază de cărbune, încurajând în acelaşi timp instituirea unui cadru de reglementare adecvat", a declarat preşedintele General Electric Energy pentru Europa de Vest şi Africa de Nord. El a explicat, de asemenea, necesitatea adoptării, la scară largă, a unor politici şi norme clare care să reglementeze implementarea acestor tehnologii.

Eficienţă energetică de 45%

O centrală cu ciclu combinat cu gazificare integrată a cărbunelui (IGCC) foloseşte, în locul gazului natural, un gaz de sinteză. Acesta este obţinut în urma gazificării cărbunelui într-o atmosferă de oxigen sau aer, în prezenţa vaporilor de apă. IGCC permite, astfel, trecerea de la folosirea gazului natural la cea a cărbunelui.
Acest proces de gazificare face posibilă curăţarea păcurii şi conversia în combustibili uşori. Totodată, acest sistem foloseşte o cantitate mult mai redusă de apă decât cea utilizată de instalaţiile tradiţionale cu cărbune pulverizat.

Potrivit ultimelor estimări, ciclul combinat de producţie cu gazificare integrată a cărbunelui permite o eficientizare energetică de aproximativ 45%.

Astfel de centrale funcţionează în prezent în ţări precum Olanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Cărbunele pe Glob

Din totalul rezervelor de cărbune la nivel global, Statele Unite ale Americii deţin cea mai mare cotă, respectiv 27%

Uniunea Europeană deţine, la egalitate cu Australia, 7% din totalul rezervelor de cărbune

Se estimează că, dacă se continuă folosirea cărbunelui la un ritm anual de aproximativ 4 miliarde tone, rezervele ar mai acoperi necesarul Globului mai puţin de 200 de ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite