România, printre ultimele ţări din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, printre ultimele ţări din Europa Centrală şi de Est
România, printre ultimele ţări din Europa Centrală şi de Est

România şi Bulgaria se clasează printre ultimele ţări în Europa Centrală şi de Est, în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi instituţională, potrivit Les Echos, într-un comentariu despre situaţia economică din fostele ţări comuniste la 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier, citat de NewsIn.

Deschiderea spre Occident, urmată pentru majoritatea ţărilor din „blocul estic‟ de aderarea la Uniunea Europeană, a permis regiunii să înregistreze un boom economic fără precedent. Însă, Europa Centrală şi de Est nu este un bloc fragil uniform.  Iar exemplul tipic este cel al Poloniei. Cu cei 38 de milioane de locuitori ai săi, cu industria diversificată şi politicile macroeconomice prudente, este un caz aparte pentru că în 2009 a înregistrat creştere economică.

La polul opus de află ţările baltice. Nicio altă regiune din lume nu este privită cu atât de mult pesimism. Din punctul de vedere al lui Juan Carlos Rodado, economis la Natixis, situaţia este simplă pentru că cele trei ţări sunt moarte. După ce au înregistrat o creştere economică generată de explozia creditului, Letonia, Lituania şi Estonia s-au prăbuşit ca un castel de cărţi de joc în momentul în care investitorii nu au mai avut încredere în ele. În condiţiile în care anul acesta înregistrează contractări economice de până la 15%, ţările baltice nu mai ştiu cum să îşi rezolve problemele financiare. Nu au o industrie care să le permită să intre în comerţul mondial. Iar observatorii se tem că singura strategie este diminuarea legală a valorii monedelor lor, o opţiune foarte riscantă.

Între cele două extreme se află o zonă gri, unde se află ţări precum Cehia şi Slovacia. Acestea vor înregistra, cu siguranţă, o recesiune importantă anul acesta, dar criza nu pune încă în pericol întreaga economie pe care şi-au construit-o. Ungaria, care a apelat la fonduri internaţionale pentru a-şi salva economia în toamna trecută, pare să înceapă să îşi revină, cu preţul unor măsuri aspre de austeritate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite