Celulele stem sunt inutile în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sibiu 165 de mămici au plătit pentru recoltarea celulelor stem embrionare din cordonul ombilical al nou-născuţilor

Anul trecut, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, s-au făcut 124 de recoltări de celule stem. De la începutul acestui an, alte 41 de femei, care au născut, au semnat un contract de prelevare şi păstrare de celule.
Banii daţi de mămici pentru recoltarea de celule embrionare stem pot fi foarte bine aruncaţi pe fereastră, rezultatul fiind acelaşi. Atât doctorii sibieni cât şi specialiştii de la Agenţia Naţională de Transplant afirmă că şansele ca aceste celule să poată fi folosite, aşa cum se spune, în cazul unei leucemii, sunt foarte mici.

Se fac studii

Doar în Extremul Orient există clinici în care au fost aplicate terapii cu celule stem. „Nicăieri în lume, deci nici în România, nu a fost validată vreo procedură cu celule stem, în afara transplantului de măduvă”, a declarat Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT). Potrivit acestuia, transplantul de celule stem vindecă doar afecţiunile maligne ale sângelui, adică leucemiile. Zota a precizat că procedura de transplant de celule stem pentru alte afecţiuni ale organismului se află acum doar în stadiul de studii clinice.

Alte amănunte în „Adevărul de Seară”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite