Celulele copiilor, investiţie în sănătatea familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar două săptămâni, la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Dr. Salvator Vuia" din Arad s-au efectuat zece prelevări de celule stem de la nou-născuţi. Foarte utilizată în

În doar două săptămâni, la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Dr. Salvator Vuia" din Arad s-au efectuat
zece prelevări de celule stem de la nou-născuţi. Foarte utilizată în Occident, recoltarea celulelor prinde şi la români

Tot mai multe mame din municipiul Arad aleg să plătească pentru ca nou-născuţilor lor să li se recolteze sânge din cordonul ombilical, bogat în celule stem. Metoda reprezintă, practic, o asigurare că, dacă micuţii s-ar îmbolnăvi grav, peste câţiva ani, ar putea exista o şansă de vindecare. Iar mamele care au optat pentru această procedură medicală ştiu foarte bine acest lucru.

"Mă bucur că se poate face şi în spitalul din Arad recoltarea de celule stem, pentru că eu nu îmi permiteam să nasc în Ungaria, unde costurile spitalizării sunt foarte mari. Am avut nişte economii şi am ales să i se recolteze celule stem copilului meu. Nu se ştie niciodată. Un accident de maşină poate să apară în orice clipă. Sau o boală necruţătoare. Consider că această metodă este pe cât de revoluţionară, pe atât de utilă", ne-a declarat Laura Matei, proaspătă mămică, care a apelat la această metodă.

"Am vrut cu orice preţ să apelez la procedură"

Andreea Gal are 26 de ani şi se numără printre primele mame din Arad care au apelat la recoltarea celulelor embrionare. "Am auzit de aceste celule de la o prietenă care a născut în Ungaria şi am vrut cu orice preţ să apelez la procedură. Medicul ginecolog mi-a spus că acum se face şi la Arad, aşa că am născut aici. Nu am plătit încă pentru operaţiune, pentru că nu am primit confirmarea din Slovacia că sângele este în regulă", ne-a spus tânăra mamă.

"Este o mare reuşită"

Potrivit medicilor de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Dr. Salvator Vuia" din Arad, în ultimele două săptămâni s-au făcut deja mai mult de zece prelevări, iar interesul este foarte mare. "Numai şeful secţiei Obstetrică, dr. Gheorghe Furău, a avut şase paciente, dintre care trei aşteaptă rezultatele din Slovacia pentru a vedea dacă, în urma testărilor, sângele este bun pentru păstrare şi pentru a fi folosit în caz de nevoie. Este o mare reuşită pentru spitalul nostru această metodă, pentru că am întâlnit cazuri de femei care preferau să nască la clinici din Ungaria numai pentru că acolo se preleva sânge ombilical pentru recoltarea de celule stem şi la noi, nu. Acum se poate şi aici", ne-a spus directorul medical al Spitalului Matern din Arad, dr. Bujor Cornea. Maternitatea arădeană a încheiat, la sfârşitul lunii mai, un contract cu o firmă specializată din SUA, care reprezintă o bancă de ţesuturi umane din Bratislava, Slovacia. Reprezentanţii firmei vin la maternitatea arădeană de câte ori există o solicitare pentru prelevarea de celule stem. Materialul biologic este trimis la banca din Bratislava, unde este păstrat până când copilul sau rudele de gradul unu au nevoie de el pentru transplant.

3.200 lei reprezintă taxa pentru prelevarea celulelor stem

Avem peste 20 de cereri, pe lângă cele 10 de la care s-a prelevat deja, şi numărul acesta creşte în funcţie de modalitatea în care pacientele află că se poate face şi la noi o astfel de operaţiune"
Dr. Bujor Cornea,
directorul medical al maternităţii arădene

Cele mai grave boli, vindecate cu ajutorul celulelor stem

Celulele stem au abilitatea de a se divide şi dezvolta într-o multitudine de alte tipuri de celule înalt specializate, ce sunt capabile să formeze ţesuturi. La Banca Europeană de ţesuturi de la Bratislava sunt menţinute în viaţă zeci de ani, practic atât cât va trăi titularul lor, fiind conservate în aburi de azot lichid la o temperatură de minus 197 de grade Celsius.

Lista bolilor ce pot fi tratate cu ajutorul acestora cuprinde 50 de poziţii, de la leucemie şi diverse cancere la boli congenitale. Celulele stem sunt considerate benefice în afecţiuni hematologice (leucemii, mielom multiplu, anemie cu celule falciforme), afecţiuni autoimune (lupus eritematos sistemic, boala Crohn), afecţiuni cu deficienţe imune (deficitul sever imun combinat, Wiscott-Aldrich), afecţiuni cardiovasculare (ischemia miocardică), boli hepatice (insuficienţa hepatică), afecţiuni metabolice (diabet, osteoporoză, boala Gaucher), afecţiuni musculoscheletale (distrofia musculară Duchenne), afecţiuni neurologice (boala Parkinson).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite