Celularul provoacă tumori cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrar asigurărilor oficiale, încă un studiu arată că telefonul mobil dăunează sănătăţii. Rezultatele cercetărilor efectuate de doi oameni de ştiinţă suedezi arată că utilizarea

Contrar asigurărilor oficiale, încă un studiu arată că telefonul mobil dăunează sănătăţii.

Rezultatele cercetărilor efectuate de doi oameni de ştiinţă suedezi arată că utilizarea celularului timp de o oră pe zi provoacă, după 10 ani, apariţia unor tumori cerebrale, în special pe partea pe care este ţinut. De asemenea, folosirea îndelungată a micului şi necesarului aparat duce, într-o mare proporţie, la surditate.

Doi apreciaţi profesori suedezi, Lennart Hardell, de la universitatea din Obrero, şi Kjell Hansson Mild, de la Umea University, au dat recent publicităţii un nou studiu care contrazice asigurările oferite până în prezent referitoare la nocivitatea presupusă de utilizarea îndelungată a mobilului. Dacă cercetările anterioare arătau, în cea mai mare parte, că nu există nicio legătură între celulare şi cancer, profesorii suedezi au demonstrat că lucrurile stau exact pe dos.

"Este necesară o atenţie mărită faţă de folosirea mobilului, în special când este vorba de copii, care sunt foarte vulnerabili", avertizează cei doi experţi. Aceştia au mai arătat că cercetările efectuate până în prezent au luat în calcul perioade de timp limitate, mergând până la cel mult cinci ani de folosire zilnică a celularului. Studiul lor însă se bazează pe experimente şi date culese timp de mai bine de un deceniu.

Telefonul fără fir, la fel de periculos

Pe lângă propriile observaţii, profesorii suedezi au reunit şi au comparat rezultatele a 11 studii realizate în Danemarca, Finlanda, Japonia, Germania şi SUA, în care, pe parcursul timpului, se demonstra legătura existentă între celular şi riscul formării unor tumori canceroase intracraniene.

Cele mai multe dintre studiile analizate vorbesc despre apariţia unor tumori ale membranei ce protejează celulele nervoase, la fel ca şi despre apariţia aşa-numitului "neurom acustic", o formă tumorală benignă, dar care de obicei duce la surditate. Concluziile profesorilor suedezi sunt categorice: persoanele care folosesc celularul de mai bine de un deceniu prezintă un risc crescut cu 30% de a dezvolta un astfel de neurom acustic sau tumoare canceroasă.

Nici telefonul fără fir ("cordless") nu pare a fi mai breaz din acest punct de vedere. Dacă acesta este utilizat peste 2.000 de ore, adică mai puţin de o oră zilnic, timp de un deceniu, prezintă aceleaşi riscuri de îmbolnăvire ca şi mobilele. De altfel, studii recente arată că întreaga tehnologie Wi-Fi, din cauza undelor electromagnetice folosite, afectează sănătatea oamenilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite