Celula de criza o invoca pe Fecioara Maria pentru salvarea ziaristei Marie-Jeanne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatile romane au anuntat, miercuri seara, ca au solicitat gruparii care-i detine pe cei trei cetateni romani eliberarea ziaristei Marie-Jeanne Ion, in semn de bunavointa. Potrivit unor surse

Autoritatile romane au anuntat, miercuri seara, ca au solicitat gruparii care-i detine pe cei trei cetateni romani eliberarea ziaristei Marie-Jeanne Ion, in semn de bunavointa. Potrivit unor surse oficiale, partea romana a incercat sa-i sensibilizeze pe rapitori cu argumente de natura teologica. Astfel, negociatorul roman le-a aratat acestora ca, in credinta ortodoxa, femeia este asemanata cu Fecioara Maria, pentru care poporul roman are un adevarat cult. In plus, partea romana a facut o paralela intre invataturile Bibliei si rolul Fecioarei Maria in aceasta carte sfanta si Coran. Un alt argument invocat in cererea de eliberare a lui Marie-Jeanne Ion a fost ca, peste cateva zile, poporul roman, ortodox in imensa sa majoritate, va sarbatori Pastele. Dincolo de aceste informatii oficiale transmise insa de surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, limbajul prudent al autoritatilor arata ca negocierile sunt extrem de dure. Astfel, si in comunicatul difuzat miercuri, si in afirmatiile facute acum cateva zile de presedintele Basescu la intalnirea cu rudele celor rapiti s-a evitat folosirea unor termeni precum cei de "teroristi" sau chiar "rapitori". Acestia sunt denumiti eufemistic "gruparea care-i detine pe cei trei cetateni romani". Miercuri seara, din dorinta de a detine un control asupra mesajelor din mass-media, care se pare ca sunt monitorizate extrem de atent de catre rapitori, presedintele Traian Basescu a avut o intalnire de peste jumatate de ora cu directorii si redactorii-sefi ai majoritatii posturilor de radio si televiziune. Principala preocupare a lui Basescu se pare ca a fost sa puna capat zvonurilor - care in acea zi aveau o puternica aparenta de credibilitate, desi proveneau de la surse neidentificate - potrivit carora unul sau doi dintre ostatici ar fi fost executati. In consecinta, a fost nevoie sa se spuna clar - desi comunicatul sugera acest lucru - ca toti jurnalistii romani disparuti in Irak sunt in viata. Potrivit zvonurilor, Al-Jazeera s-ar fi aflat in posesia unei inregistrari cu executarea unuia din ostatici, asa ca autoritatile romane au sunat chiar la acest post, pentru a fi sigure suta la suta ca informatia este falsa. Ieri, pe fondul asteptarii prelungite a unui raspuns la cererea de eliberare a lui Marie-Jeanne Ion, la Palatul Cotroceni a fost, cel putin aparent, o zi linistita. Ca de obicei in ultima perioada de timp, parintii celor rapiti au fost invitati sa-si petreaca ziua la Palat. Familia cameramanului Sorin Miscoci a preferat insa sa plece la rude in provincie, pentru a incerca sa se linisteasca. Celula de criza s-a reunit in jurul orei 14, dar, dupa mai bine de doua ore, majoritatea masinilor care-i transportau pe membrii celulei au parasit Palatul Cotroceni.
Nicolas Henin, ingrijorat ca autoritatile folosesc argumente crestine
Ziaristul francez Nicolas Henin, bun cunoscator al Irakului, isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca partea romana a cerut eliberarea jurnalistei Marie-Jeanne Ion apeland la argumente crestine. "Sunt foarte surprins de ceea ce mi se pare a fi un decalaj total in discursul autoritatilor romane, asa cum se vede in aceasta cerere", a declarat el. "Motivele religioase invocate de autoritatile romane sunt crestine". Sa nu uitam ca femeia este, totusi, protejata si importanta si in Islam, iar cand vad ca autoritatile romane folosesc motive crestine, si nu musulmane pentru a justifica aceasta cerere de eliberare neconditionata, ma intreb daca folosesc acelasi discurs", a aratat Henin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite