Cele mai ieftine locuinţe cu două camere sunt la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai ieftine locuinţe cu două camere sunt la Iaşi
Cele mai ieftine locuinţe cu două camere sunt la Iaşi

Clujul a fost singurul mare oraş al ţării neafectat de ieftiniri în al treilea trimestru .În ciuda scăderilor de preţuri şi a speranţelor declanşate de programul „Prima Casă”, vânzările de locuinţe nu au fost impulsionate în mod semnificativ.

În urma scăderilor de preţuri înregistrate în trimestrul al treilea al acestui an, dintre cele mai mari oraşe ale ţării, în Iaşi se găsesc cele mai ieftine apartamente vechi cu două camere. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru o locuinţă cu o suprafaţă de 52 de metri pătraţi se ridica, la sfârşitul lunii septembrie, la 46.629 de euro, adică 915 euro pe metru pătrat. Această valoare indică o scădere notabilă faţă de începutul lunii iulie, când preţul unei proprietăţi similare era de 53.705 euro (1.020 de euro pe metru pătrat).
La polul opus faţă de oraşul din estul ţării se situează Bucureştiul, cu cele mai scumpe apartamente vechi cu două camere. Astfel, preţul unei locuinţe cu o suprafaţă de 54 de metri pătraţi se ridică la 69.008 euro (1.277 de euro pe metru pătrat), faţă de 77.385 de euro (1.443 de euro pe metru pătrat), la începutul lunii iulie. Pe poziţia următoare în topul celor mai scumpe locuinţe vechi cu două camere se situează Clujul, cu un preţ mediu de circa 56.500 de euro la sfârşitul lui septembrie. Oraşul din vestul ţării este singurul care nu a fost afectat de scăderi notabile în ultimele trei luni, sumele cerute de proprietari oscilând în jurul acestei valori medii şi înregistrând per ansamblu o uşoară tendinţă de creştere. 

Constanţa, ieftiniri de 8.000 de euro

În Constanţa, ritmul de scădere al preţurilor medii cerute s-a accelerat. Astfel, la sfârşitul trimestrului trei, valoarea unei astfel de unităţi locative a fost de 55.376 de euro (1.115 euro pe metru pătrat), faţă de 63.429 euro (1.299 de euro pe metru pătrat), la începutul lunii iulie.
Şi în Timişoara, tendinţa descendentă a preţurilor s-a accentuat în trimestrul al treilea. Valoarea medie a unui apartament a ajuns, la sfârşitul lui septembrie, la 54.313 euro (1.017 euro pe metru pătrat), faţă de 60.000 de euro la începutul lui iulie.
O evoluţie similară au înregistrat-o şi locuinţele din Braşov. Acestea costă circa 52.795 de euro (998 de euro pe metru pătrat), comparativ cu 61.395 de euro (1.145 de euro pe metru pătrat), comparativ cu 61.395 de euro în a doua lună de vară.

Cu 33% mai puţine tranzacţii


În ciuda tendinţei generale de scădere a preţurilor înregistrată în ultimele luni, vânzările nu dau mai deloc semne de dezmorţire. „Prima Casă nu a impulsionat vânzările, iar rezultatele nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor proprietarilor şi agenţiilor imobiliare”, spune Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro. Aceeaşi concluzie se desprinde şi dintr-o statistică realizată de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR). Potrivit datelor notarilor, piaţa imobiliară nu dă deocamdată semne de revigorare, volumul tranzacţiilor fiind considerabil mai mic faţă de anul trecut. Astfel, perioada ianuarie-august 2009 arată un declin de aproape 33% a volumului de tranzacţii imobiliare. Luna august arată totuşi o îmbunătăţire faţă de începutul anului, rata de scădere ridicându-se la 25,41%, faţă de nivelul maxim de 40,23% atins în februarie. Astfel, în ultima lună de vară a acestui an au fost înregistrate 31.368 de tranzacţii, faţă de 42.055 de tranzacţii în aceeaşi perioadă a lui 2008. În acest context, trendul ieftinirilor nu pare a se opri aici. „În condiţiile în care cererea rămâne mică, celor care sunt presaţi să vândă nu le rămâne decât să scadă preţurile în continuare. Mai devreme sau mai târziu, proprietarii îşi vor da seama că nu are sens să aştepte prea mult şi vor duce preţurile acolo unde există cerere”, crede Erimescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite