Cel mai mare concert al anului: Red Hot Chili Peppers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Basitul Flea, toboşarul Ghad Smith şi solistul Anthony Kiedis sunt explozivi pe scenă
Basitul Flea, toboşarul Ghad Smith şi solistul Anthony Kiedis sunt explozivi pe scenă

Cei patru rockeri au sosit aseară la Bucureşti, împreună cu familiile şi copiii, pentru a susţine vineri seară ceea ce pentru români este evenimentul muzical din 2012.

În jur de 45.000 de români vor lăsa deoparte în această seară grijile financiare şi problemele de orice fel după ce vor ajunge pe „Arena Naţională", pentru cel mai mare concert al anului în România: Red Hot Chili Peppers (RHCP). Biletele puse în vânzare au fost cu 10.000 mai multe decât la un alt concert important, cel al lui Lady Gaga.

Dintre toate trupele rock ce ne-au făcut onoarea de a urca pe o scenă românească, doar AC/DC a reuşit să adune un număr mai mare de spectatori la un concert. În mai 2010, peste 60.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Constituţiei pentru a-i asculta. Aproape de acest record a fost şi Scorpions, la concertul susţinut în octombrie 2011, pe Cluj Arena. Aproximativ 40.000 de români au cântat atunci în cor „Wind of Change" şi „Still Loving You". 

Anthony Kiedis (voce principală), Flea (chitară bas, trompetă, voce secundară), Chad Smith (tobe) şi Josh Klinghoffer (chitară) vor să fie în formă maximă înaintea show-ului din această seară. Ca mai toate formaţiile şi vedetele care s-au perindat pe la noi în ultima vreme, şi membrii formaţiei Red Hot Chili Peppers au avut câteva cerinţe speciale. Stafful trupei a solicitat organizatorilor să asigure în culise, aproape de vestiarul artiştilor, o cameră de relaxare în care cei patru rockeri să se poată destinde înainte şi după concert.

Ei au făcut câteva precizări mai puţin obişnuite: această cameră pentru meditaţie nu trebuie să fie sub nicio formă de culoare albastră, dar trebuie să fie cât mai aerisită, luminată natural şi amenajată cu draperii, covoare şi numeroase plante verzi. Totodată, din această încăpere nu trebuie să lipsească o măsuţă de cafea, apa plată, berea românească, lumânările parfumate, bolurile cu fructe şi legume de sezon, brânzeturile şi prăjiturile lor preferate, din orez. „Ne-au anunţat că vin cu bucătarul lor personal, nu era o surpriză, toată lumea vine, mai nou, cu bucătarul personal", a declarat Laura Coroianu, CEO Emagic, organizatorul evenimentului.

Pentru concertul din România, trupa mai doreşte două cabine separate, izolate fonic, în care Chad Smith, toboşarul trupei, şi solistul Anthony Kiedis să poată repeta în voie cu o oră înaintea începerii show-ului.

Clujenii de la Grimus, alegerea RHCP

Prima care va urca pe scena „Arenei Naţionale" vineri seară, la ora 18.30, va fi însă trupa britanică AAAK. Aceasta îi însoţeşte în permanenţă pe rockerii de la RHCP în turneul de promovare al celui mai recent album a lor, „I'm With You". O oră mai târziu, va concerta formaţia românească Grimus.

Alegerea acestora s-a făcut într-o manieră inedită şi interactivă. Red Hot Chili Peppers au organizat un concurs, prin intermediul postului de Radio Rock FM, în care s-au înscris mai multe formaţii româneşti. Ascultătorii au putut vota trupa favorită, iar la finalul concursului au fost alese cinci finaliste: Zdob şi Zdub, Vama, Grimus, OCS şi E.M.I.L. Decizia finală a aparţinut însă celor de la RHCP. Ei au ascultat toate cele cinci propuneri ale publicului din România, iar clujenii de la Grimus i-a încântat cel mai mult. De altfel, ei au pregătit atmosfera şi pentru concertele Roxette şi Placebo din acest an.

Concertul rock al anului va începe în jurul orei 20.30. Iubitorii de muzică rock vor cânta în această seară împreună cu cei patru rockeri melodii precum „Californication", „By the Way", „Under the Bridge", „Dani California", „Give it Away", „Scar Tissue" sau „Otherside". „Vor cânta cu siguranţă toate hiturile, vor cânta şi câteva piese de pe noul  album, dar oricând o trupă mare ajunge într-o ţară în care nu a mai fost niciodată, ea ştie foarte bine că trebuie să cânte the greatest hits", a declarat Laura Coroianu, CEO Emagic.

Primul concert pe „Arena Naţională"

Red Hot Chili Peppers este prima formaţie care susţine un concert pe cel mai mare stadion al României. Lady Gaga ar fi trebuit să-l „inaugureze" în data de 16 august, dar a fost nevoită să-şi schimbe planurile din cauza meciului Dinamo-Barcelona, programat pentru 11 august.

Una dintre grijile pe care le-au avut organizatorii concertului RHCP a fost gazonul, schimbat de trei ori până acum. Contractul încheiat de aceştia cu administratorul „Arenei Naţionale" conţine o clauză care prevede plata gazonului în cazul în care spectatorii îl vor strica. Valoarea acestuia se ridică la 1 milion de euro. Pentru a-l proteja, organizatorii au montat o platformă specială, care lasă firele de iarba să „respire".

O problemă va fi pentru spectatori numărul limitat de locuri de parcare. Doar 1.250 de locuri sunt disponibile pentru cei 45.000 de oameni care vor veni vineri seară la mult-aşteptatul concert rock. Parcarea a fost dată în folosinţă în urmă cu mai puţin de o săptămână. Ea este dotată cu patru lifturi, cu camere de supraveghere şi cu senzori de lumină.

Scena, un ecran uriaş

Rockerii americani vor cânta pe o scenă cu o deschidere de 60 de metri şi o înălţime 18 metri, mai mare decât cea pe care au urcat cei de la AC/DC în urmă cu doi ani - lăţimea acesteia a fost de 30 de metri. Pe scenă a fost montat un ecran video de dimensiuni foarte mari, iar de o parte şi de alta a scenei există alte ecrane, şi ele uriaşe.

Bilete la preţ redus astăzi

Red Hot Chili Peppers este o trupă foarte populară în rândul românilor, dovadă fiind faptul că o mare parte dintre bilete s-au epuizat în doar câteva săptămâni de la punerea lor în vânzare, în luna decembrie 2011. Ca pâinea caldă s-au vândut mai ales cele din zona Gold Circle, care se află în faţa scenei, precum şi locurile din zona de gazon.  Totuşi, sunt şanse să mai găsiţi astăzi câteva bilete la casele amenajate lângă intrările pe „Arena Naţională", pentru că organizatorii au suplimentat numărul lor cu alte 500, în tribune. Ele costă 155 de lei, un preţ redus aproape la jumătate faţă de biletele vândute până acum în tribune. Organizatorii au precizat că această suplimentare a venit în urma unor schimbări logistice, care au permis utilizarea unor locuri oprite iniţial de la vânzare din considerente de producţie.

Accesul pe stadion

Intrarea pe „Arena Naţională" se va face începând cu ora 17.00, pe trei porţi, care se află la o distanţă destul de mare una de cealaltă: pe Bulevardul Basarabia, pe str. Maior Coravu şi pe str. Pierre de Coubertin.

Organizatorii concertului au anunţat că accesul se face în funcţie de locurile de pe bilete, astfel: posesorii de bilete în zonele Gazon, Tribuna 1 Vest şi Tribuna Oficială vor avea acces în locaţie pe la intrarea din str. Maior Coravu, posesorii de bilete în zona Gold Circle vor avea acces în locaţie pe la intrarea din str. Pierre de Coubertin, iar posesorii de bilete în zona Tribuna 2 Est şi
Peluza Sud vor avea acces în locaţie pe la intrarea din Bdul Basarabia.

Biletul achiziţionat pentru acest concert permite accesul o singură dată în stadion, până la finalul programului. Cei care părăsesc zona de concert şi doresc să reintre vor fi nevoiţi să cumpere un bilet nou.

Începând cu ora 16.00, traficul va fi închis pe străzile Maior Coravu,  între Şos. Mihai Bravu şi stadion, precum şi pe strada Pierre de Coubertin, între strada Vatra Luminoasă şi stadion, au mai anunţat organizatorii.

Info


Un trecut marcat de droguri şi de certuri

În 2013, Red Hot Chili Peppers împlineşte trei decenii de carieră. Americanii au reuşit să creeze un stil muzical personal, inconfundabil şi exploziv, combinând mai multe genuri: funk, rock, blues, grunge, jazz, rap, heavy metal şi rock psihedelic.

Succesul de care aceştia se bucură poate fi rezumat în câteva cifre: şapte premii Grammy câştigate, peste 70 de milioane de discuri vândute şi în jur de 40 de single-uri scoase. Ei deţin recordul pentru cele mai multe single-uri în Billboard Modern Rock Chart (11) şi recordul de staţionare pe locul 1 într-un top - pentru 81 de săptămâni. Turneul care bifează şi România pe lista ţărilor în care vor cânta promovează cel de-al zecelea album al formaţiei. 

Iniţial, au pornit împreună, în 1983, Anthony Kiedis, Michael „Flea" Balzary, Hillel Slovak şi Jack Irons. Chad Smith s-a alăturat trupei în 1988, iar Josh Klinghoffer - în 2009. „Flea" (Purice) este porecla pe care Michael a primit-o de la un prieten, după numele unui personaj de desene animate.

După modelul multor trupe rock, Red Hot Chili Peppers a avut un destin marcat de disensiuni în interiorul trupei, de schimbări în componenţa acesteia şi de probleme personale, iar drogurile au jucat un rol important în toate acestea. Flea, Slovak şi Kiedis au început să consume stupefiante. „Nimic nu mai era amuzant, totul era urât. Nici nu mai comunicam între noi", îşi aminteşte Flea. Dependenţa de droguri avea să-i aducă lui Slovak moartea în vara lui 1988. La scurtă vreme de la această tragedie, Jack Irons a părăsit trupa.

Flea, liantul trupei

Basistul Red Hot Chili Peppers  este unul dintre cei mai nonconformişti muzicieni din lume. El şi-a şocat spectatorii în nenumărate rânduri, dar cu siguranţă că cea mai memorabilă apariţie pe scenă este cea din 1999, din timpul concertului Woodstock, când a cântat complet dezbrăcat. Ulterior, a devenit tot mai dezinvolt, pentru că a repetat de câteva ori figura pe parcursul turneului respectiv.

Dincolo de ieşirile sale excentice şi uneori la limita legii, cum ar fi arestarea pentru hărţuire sexuală, Flea a încercat să ţină trupa unită de-a lungul timpului. El a fondat un conservator de muzică pentru copii talentaţi, dar fără posibilităţi materiale, şi a participat la mai multe maratoane pentru a strânge bani în acest scop.

7 premii Grammy au obţinut cei de la RHCP în cei aproape 30 de ani de muzică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite