Cel mai mare "concediu colectiv" din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare "concediu colectiv" din istorie
Cel mai mare "concediu colectiv" din istorie

Presa economică de astăzi scrie despre cel mai mare concediu colectiv din istorie, coincidenţa dintre soluţia propusă de Guvern şi cea lansată de Business Standard în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor sau propunerea sindicatelor în această chestiune. Printre alte subiecte, măsurile pe care este forţat Guvernul să le ia au implicaţii politice, pe fondul campaniei electorale, iar aparatul de stat este obez.

Cel mai mare "concediu colectiv" din istorie: 210.000 bugetari pleacă acasă săptămânal, titrează Ziarul Financiar. Cei 1,4 milioane de bugetari - profesori, medici, funcţionari - vor câştiga cu 20% mai puţin în fiecare lună rămasă din 2009. Guvernul a ajuns cu cuţitul la os: trebuie să realizeze cea mai drastică reformă a aparatului de stat. Toţi cei 1,4 milioane de bugetari vor avea salariile diminuate cu aproximativ 20% în ultimele trei luni. Bugetarii vor pleca în vacanţă neplătită două săptămâni, ceea ce va însemna că 15% dintre ei, adica 210.000 de oameni, vor sta acasă pe rând câte două săptămâni până la sfârşitul anului. O altă posibilitate este reducerea programului de lucru zilnic la 6 ore.

Vacanţă neplătită zece zile. Vacanţă de zece zile, fără plată, pentru salariaţii din sectorul bugetar, a anunţat ieri ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Guvernul îmbrăţişează astfel soluţia lansată spre dezbatere de Business Standard, exact în urmă cu o săptămână, pentru reducerea imediată a cheltuielilor din sectorul bugetar - concediul neplătit, confirmând inclusiv calculele privind economiile realizate - 1,5 miliarde de lei, echivalentul a 357 milioane de euro. Aceasta este, probabil, propunerea cel mai rapid acceptată de către Executiv dintre cele venite din alt mediu decât cel politic. “Avem în vedere introducerea unei vacanţe de zece zile pentru angajaţii din sistemul bugetar, o vacanţă neplătită.

Sindicatele propun reducerea programului săptămânal de lucru
, ca să nu piardă bani la pensie. Liderii Blocului Naţional Sindical şi ai Cartel Alfa propun reducerea numărului orelor de muncă lucrate de angajaţii din sectorul bugetar la 38 sau chiar 20 de ore pe săptămână şi spun că dacă ar fi reduse zilele de lucru, s-ar reflecta şi în calculul pensiilor. "Nu putem accepta concediul fără plată de 10 zile. Trebuie ca fiecare instituţie să discute cu sindicatele şi să convină asupra reducerilor de personal sau să facă alte reduceri pe care nu le-au avut până acum în vedere. O altă variantă pe care o vom avansa în discuţiile de săptămâna viitoare cu premierul va fi reducerea săptămânii de lucru de la 40 de ore la 38 de ore pentru că dacă ai 10 zile fără plată aceste zile nu vor vi luate în calcul la pensie şi vor duce la diminuarea acestora", a declarat vicepreşedintele Cartel Alfa, Luca Octavian, citat de Money.ro.

Odihnă forţată pentru bugetari.
În urma vizitei delegaţiei FMI, Guvernul are o misiune imposibilă, şi anume aceea de a reduce anual cu 0,5% din PIB cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar. Astfel, atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, au declarat că în următoarele luni vor avea loc o serie de disponibilizări în sectorul bugetar pentru a respecta angajamentele luate în urma acordului cu FMI. Planul Guvernului de a trimite în şomaj bugetarii îi avantajează pe de-o parte, dar îi dezavantajează pe cealaltă parte, şi asta în condiţiile în care se apropie campania electorală, scrie Curierul Naţional.

"Aparatul de stat este obez". Aparatul de stat este obez, cheltuielile cu bugetarii sunt nepermis de mari, a declarat ieri ministrul Finanţelor, domnul Gheorghe Pogea. "Este prematur să vă spun cât personal bugetar va fi disponibilizat. Până la mijlocul lui 2010, vom reduce cheltuielile, pe brut, cu 0,66% din PIB", a spus Gheorghe Pogea, citat de Bursa. Rectificarea bugetară din august va aduce o ajustare a deficitului cu 5,5 miliarde lei, reprezentând o reducere a acestuia la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru finalul anului, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cât ar fi deficitul fără această corecţie, a declarat ministrul Finanţelor. Astfel, bugetarii sunt trimişi în concediu fără plată timp de 10 zile sau li se va micşora programul de lucru de la 8 la 6 ore, în perioada septembrie-noiembrie 2009.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite