Cecurile de călătorie, mai rentabile pentru vacanţă decât cardurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cecurile de călătorie reprezintă o alternativă mai ieftină faţă de carduri pentru cei care vor să călătorească în afară ţării fără grija numerarului din buzunar sau fără restricţii

Cecurile de călătorie reprezintă o alternativă mai ieftină faţă de carduri pentru cei care vor să călătorească în afară ţării fără grija numerarului din buzunar sau fără restricţii de genul sumelor maxime care pot fi scoase de la ATM-uri.
Totul este să vă hotărâţi puţin mai din timp asupra cumpărării unor astfel de produse, pentru că, de regulă, băncile eliberează cecurile de călătorie după 2-3 zile de la data de la care s-a făcut comanda.
Principalele avantaje ale cecurilor de călătorie, faţă de carduri, sunt sumele mari care pot fi transferate în afara ţării şi o rată de schimb mai avantajoasă la schimbul valutar în moneda ţării de destinaţie. Cu cecurile de călătorie puteţi face cumpărături plătind direct în milioane de magazine şi restaurante. Pot fi schimbate cash în băncile care afişează sigla Amex, de exemplu, birouri de schimb sau hoteluri. De regulă, cecurile de călătorie se eliberează pe loc, după ce aţi depus banii pe care vreţi să-i aveţi în voiajul din străinătate, după ce aţi achitat şi comisioanele băncii care le-a eliberat, dacă aţi înştiinţat din timp funcţionarii despre intenţia dumneavoastră.
La HVB-ţiriac, comisionul perceput la cumpărarea unui Traveller Cheques este de 1,5%, minimum 10 euro, în timp ce la încasarea lui în ţara de destinaţie veţi plăti 1%, minimum 20 de euro. Cecurile returnate sunt taxate cu 30 euro per cec. Pentru comparaţie, cu un Mastercard Mass de la aceeaşi bancă veţi plăti, pe lângă comisionul de emitere de 18 RON, dacă nu aveţi deja acest card emis, şi comisionul de 1% (minimum 4 lei), pentru tranzacţie la POS în afara ţării, de 2,5% plus 7 lei pentru tranzacţiile de la ATM din exterior. Retragerile de la ghişeele băncilor din afara graniţelor se taxează şi ele cu 2,5% plus 7 lei. Suma maximă care poate fi retrasă pe zi este, potrivit reprezentanţilor HVB ţiriac, de 2.000 euro la POS şi de 1.000 de euro la ATM. HVB ţiriac informează că AMEX International oferă celor care au avut nenorocul să-şi piardă sau să le fie furate cecurile de călătorie un serviciu gratuit de rambursare, dacă apelaţi telefonic cel mai apropiat centru de rambursare. Numărul de telefon îl găsiţi în "Ghidul Clientului", pe care îl primiţi împreună cu cecurile de călătorie American Express, cele mai des oferite de băncile autohtone.
La BCR, comisioanele de cumpărare a cecurilor de călătorie diferă în funcţie de suma pe care o transferaţi. Astfel, banca oferă cecuri Amex în euro, dolari americani sau lire sterline, contra unui comision de 0,75% din valoarea "cumpărată" - minimum 5 euro. Preschimbarea este taxată cu un comision de 1,5% din sumă, minimum 5 euro pentru sume mai mici de 5.000 de euro şi de 1%, maximum 1.000 euro, pentru sume care depăşesc 5.000 de euro. La acesta se adaugă şi spezele asociate de 1 euro pentru fiecare filă. La cardul BCR Visa Electron pueţi retrage maximum 500 de dolari zilnic, comisionul de conversie valutară fiind de 2% din valoarea tranzacţiei. Pentru eliberare de numerar în străinătate veţi plăti un comision de 1,75% din sumă, minimum 5 dolari americani (echivalentul în lei). Fiecare cec de călătorie este asigurat în momentul cumpărării prin semnătura pe care trebuie să o aplicaţi în colţul din stânga sus. Din motive de siguranţă, urmează ca atunci când schimbaţi cecul în bani lichizi să-l semnaţi a doua oară, în colţul din stânga jos.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite