Ceamurlia de Jos - sub asediul medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambulantele au impanzit ulitele comunei Ceamurlia de Jos. Medicii fac fata cu greu afluxului de oameni care stau la rand sa fie consultati si sa li se ia tensiunea. ,Panica este generala, toata lumea

Ambulantele au impanzit ulitele comunei Ceamurlia de Jos. Medicii fac fata cu greu afluxului de oameni care stau la rand sa fie consultati si sa li se ia tensiunea. ,Panica este generala, toata lumea este speriata. Din cauza fricii, oamenii nu se simt bine si au nevoie de ingrijiri medicale", ne-a povestit Laura Negoi, din Ceamurlia. Toata lumea asteapta. ,Stam cu sufletul la gura sa aflam care este rezultatul testelor. Am sperat sa nu fie boala de care se vorbea, iar acum ne rugam sa nu fie foarte grav. Ulitele sunt pline de medici si veterinari", spun oamenii. Nimeni nu mai sta linistit acasa. Chiar daca nu mai pot merge in afara satului la munca, nici nu pot sta relaxati. ,Oricum eram izolati de lume, acum suntem complet inchisi. Copiii merg la scoala, dar nu fac decat 2-3 ore, pentru ca profesorii sunt din afara localitatii si nu au voie sa intre. Ca sa spuna ca se face scoala le tin copiilor numai lectii de religie si dirigentie", povestesc localnicii. Micutii sunt si ei speriati cand isi vad parintii cum bantuie pe strazi in asteptarea unor vesti si mai ales a ajutoarelor promise de autoritati. ,Am primit acum doua zile niste zahar, dar de atunci nu a mai ajuns nimic la noi. Am inteles ca s-au descarcat aseara niste alimente, malai, faina si ulei si asteptam sa ne cheme sa ni le imparta", spun cativa oameni adunati la un colt de strada. Cei ramasi fara pasari au primit deja bani ca despagubire. ,Am avut 80 de pasari si am primit 10 milioane lei. Au facut ei nu stiu ce calcule si au ajuns la acest rezultat", ne-a spus Laura Negoi. Ceilalti, care mai au inca pasari in batatura, renunta la ele, chiar daca nu cu inima usoara. ,Ne este mila de ele. Le-am crescut cu grija si acum ramanem cu ograda goala". Dar alta solutie nu au, mai ales ca teama de imbolnavire a pus stapanire pe toata lumea. Chiar daca au fost vaccinati, oamenii nu se simt in siguranta. ,Pe mine m-au luat cu Salvarea sa ma duca la spital, la boli infectioase, pentru ca sunt racita. Au venit medicii speriati si m-au consultat. Mi-au spus ca am pneumonie. Pentru ca eu locuiesc chiar langa balta, unde au fost gasite pasarile infectate, au intrat in panica si au zis ca trebuie sa ma scoata din sat sa ma duca la spital", a adaugat Laura Negoi.

Gazarea pasarilor
Actiunea de ucidere a pasarilor din focarul de gripa aviara de la Ceamurlia se apropie de final. ,Sambata dimineata nu va mai fi nici o pasare in focar, pana acum fiind ucise jumatate din cele 14.000 ", ne-a spus Marian Avram, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea. Pentru a grabi actiunea, autoritatile au adus la Ceamurlia mai multe echipamente de ucidere a zburatoarelor. ,Am primit de la Constanta niste utilaje de capacitate mai mare, dar care functioneaza pe acelasi sistem de gazare a pasarilor. In plus, suntem ajutati si de 86 de jandarmi veniti special pentru a ne sprijini in actiunea de sacrificare", ne-a precizat Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea. ,Dupa aceea va trebui sa dezinfectam totul, oamenii fiind deja rugati sa faca ordine in fiecare curte, sa curete toate urmele existentei pasarilor", ne-a spus Marian Avram.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite