Ceainăriile îşi atrag clienţii cu ritualuri de consum unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

casă cu ciocolată şi mentă, cu vin roşu şi scorţişoară, tarte cu pere, nucă şi scorţişoară ori diferite tipuri de dulceţuri, cum ar fi cele de nuci sau de castane. Cele mai multe


casă cu ciocolată şi mentă, cu vin roşu şi scorţişoară, tarte cu pere, nucă şi scorţişoară ori diferite tipuri de dulceţuri, cum ar fi cele de nuci sau de castane. Cele mai multe dintre ele nu se servesc oricum, ci la anumite ceaiuri. "La un ceai cu lămâie, ciocolată şi mentă recomandăm o prăjitură cu ciocolată şi mentă", ne-a explicat Mădălina Rădulescu, administratorul de la Randes-Vous.
La Randes-Vous se foloseşte clepsidra
Ceainăria Randes-Vous din Calea Floreasca a fost deschisă de curând. De la intrare te întâmpină o muzică liniştitoare, lumina este una plăcută şi intimă, iar camerele sunt decorate în stiluri diferite: rustic, modern şi o combinaţie între cele două stiluri. Aici există un concept de servire a ceaiului. "Ceaiul propriu-zis este pus în filtru jetabil care, introdus în ceainic, trebuie ţinut până se scurge tot nisipul din clepsidră", ne-a explicat Mădălina, care a învăţat aceste detalii într-o ceainărie din Franţa, unde a şi lucrat. "Infuzarea recomandată de noi este între 3 şi 5 minute, dar poate dura şi mai mult, spre exemplu, pentru ceaiul alb, infuzarea poate dura şi 15 minute", ne-a mai spus Mădălina.
La Vasiliada, ceaiul se poate servi stând şi pe podea
În zona Universităţii, peste drum de Biserica "Sfântul Gheorghe", la etajul Librăriei Vasiliada se găseşte o ceainărie cu acelaşi nume. Mese şi scaune mici din lemn sau perne aşezate pe jos în locul scaunelor îi întâmpină pe cei care vor să iasă pentru câteva minute din atmosfera agitată din oraş. Muzica ajută şi ea la crearea unei atmosfere de linişte. Aici, cănile, farfuriile, ceainicele sunt făcute dintr-o gresie specială, de un ceramist ceh, ele fiind unicat, după cum s-a lăudat patronul de aici, Tudor Smirnă.
Artiştii şi scaunele lor
Ceainăria Cărtureşti, din zona Pieţei Romane, are ceva aparte faţă de celelalte. O parte din scaunele de aici au fost donate de actori, scriitori sau muzicieni. "La început nu aveam scaune. Am vorbit cu scriitori, cu actori, regizori, muzicieni, arhitecţi pe care i-am rugat să ne împrumute scaune. Astfel că avem scaune de la Cărtărescu, Andrieş, Maia Morgestern", ne-a spus Cristian Neagoe, directorul de comunicare de la Cărtureşti. şi iată cum cei care vin aici au ocazia să stea pe scaunele unor celebrităţi, iar acest lucru este chiar semnalat de etichetele agăţate de fiecare scaun donat. La ceainăria Cărtureşti au loc expoziţii de artă contemporană, de art design, de fotografie, lansări de carte şi diverse concerte. "Le oferim clienţilor şi altceva decât experienţa ceaiului", ne-a mai spus Cristian Neagoe. O altă particularitate a ceainăriei Cărtureşti este aceea că, fiind sub acelaşi acoperiş cu librăria, oamenii pot citi, la ceai, o carte din raft şi nu sunt obligaţi să o cumpere. "Pot lua cărţi să citească şi, dacă nu le-a plăcut, pot să le pună la loc", ne-a mai precizat Cristian.
Din ceainării, oamenii îşi pot lua diverse ceaiuri şi pentru acasă. Acestea sunt ambalate special, iar eticheta specifică denumirea ceaiului, conţinutul acestuia, timpul de infuzare şi, în unele cazuri, efectele pe care le are.

Există mai multe tipuri de ceaiuri. Cel alb este chiar mai puternic decât cafeaua, dar nu este indicat cardiacilor şi este bine să fie băut dimineaţa, în locul cafelei. Ceaiul negru, Darjeeling, numit şi şampania ceaiului, în combinaţie cu lapte este delicios pentru micul dejun. Dar ca această combinaţie să iasă bine, trebuie ca apa să fie la 95 de grade Celsius, iar în cazul ceaiului verde, la 75 de grade. Ziua, până la ora 17.00 se bea ceai verde. Iar după această oră se beau ceaiurile semifermentate. Seara, cele mai indicate sunt ceaiurile roşii - sau rooibos, care de fapt nu sunt ceaiuri, făcute dintr-o plantă care creşte în Africa de Sud şi nu conţine teină. Acesta este indicat şi copiilor, şi poate fi băut pe durata întregii zile, pentru că nu creează probleme cardiacilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite