Ce vrăji a mai făcut procurorul Bălăşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Maximilian Bălăşescu a fost reţinut de DNA în urma denunţului făcut de un interlop inculpat în dosarul ,,vrăjitoarelor” .

După ce a trimis după gratii liderii mai multor clanuri interlope din Bucureşti şi Ilfov, procurorul Maximilian Bălăşescu a fost reţinut ieri de anchetatorii anticorupţie în urma denunţului formulat chiar de un interlop. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Bălăşescu i-ar fi cerut denunţătorului nu mai puţin de 300.000 de euro pentru a-l scoate de sub acuzaţia de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pe care i-o aducea în dosarul vrăjitoarelor Vanessa şi Melisa.

În schimbul banilor (pe care ar fi urmat să-i primească în două tranşe ), procurorul Maximilian Bălăşescu ar fi urmat nu doar să ridice sechestrul pus pe bunurile bărbatului, ci şi să dispună cercetarea lui într-un dosar separat pe care să-l poată soluţiona apoi cu „scoatere de sub urmărire penală". Astăzi, procurorul va fi prezentat magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Flagrantul: peste 100.000 de euro

,,La data de 31 ianuarie 2012, inculpatul Bălăşescu Maximilian Ion a primit de la denunţător, prin intermediar, suma de 90.000 lei (aproape 21.000 de euro) şi 80.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", au precizat reprezentanţii DNA. Potrivit procurorilor anticorupţie, ,,în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte două persoane, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită".

Surse judiciare au precizat că unul dintre cei doi intermediari acuzaţi în dosar l-ar fi cunoscut pe procurorul Bălăşescu în vara anului trecut, când acesta din urmă era încă procuror la Parchetul Tribunalului Bucureşti. ,,Intermediarul avea legături cu o reţea de hoţi de maşini anchetată de Maximilian Bălăşescu. Şi atunci Bălăşescu a fost vizat de DNA, fiind suspectat că i-ar fi favorizat pe unii dintre membrii reţelei, angajaţi ai unui service auto la care acţionar era chiar fratele lui, Sebastian Bălăşescu", au explicat sursele citate.

Conexiuni cu procurorul Mihai Betelie

Fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, Mihai Betelie, arestat săptămâna trecută pentru fapte de corupţie, este acuzat, printre altele, de procurorii DNA că, în iunie anul trecut, ar fi „zădărnicit urmărirea penală împotriva lui Bălăşescu Maximilian" în dosarul care-i viza pe hoţii de maşini.

Concret, în referatul prin care se cerea arestarea lui Betelie, ajuns pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, anchetatorii arătau că un jandarm, pus şi el sub acuzare în cauză, l-ar fi avertizat pe Maximilian Bălăşescu că este supravegheat de DNA. ,,La data de 12.06.2011 (zi nelucrătoare), jandarmul R.C.C. a luat legătura cu procurorul B.M.I. (procurorul Bălăşescu Maximilian Ion), iniţial prin SMS: «Trebuie să vorbim urgent», iar, ulterior, prin telefon, pentru a-i comunica: «Până să intraţi în birou, mă căutaţi... e ceva legat de serviciu». După aceste convorbiri, Bălăşescu Maximilian s-a întâlnit în scurt timp cu R.C.C., venind în zona în care acesta din urmă locuieşte, în seara zilei de 12.06.2011", se menţionează în documentele Curţii de Apel Bucureşti.

Răsplată pentru ,,trădător"

În acelaşi document, anchetatorii precizează: ,,De menţionat că fapta pentru care era cercetat procurorul Bălăşescu Maximilian, la data de 11/12.06.2011, în legătură cu care s-a impus interceptarea şi înregistrarea convorbirilor purtate în mediul ambiental, în biroul procurorului, acţiune zădărnicită de jandarmul R.C.C., viza traficul de influenţă în favoarea unor hoţi de autoturisme, care erau angajaţi la societatea Urgent Service Auto S.R.L.

După ce jandarmul R.C.C. 1-a avertizat despre pericolul care îl aştepta în birou, chiar a doua zi, la data de 13.06.2011, cei doi au stabilit ca autoturismul avariat al jandarmului să fie reparat la service-ul auto anterior menţionat. Astfel, atât Bălăşescu Maximilian, cât şi jandarmul au luat legătura telefonic cu Vasilescu Viorel asociat în cadrul societăţii împreună cu Bălăşescu Sebastian Emilian, fratele procurorului Bălăşescu Maximilian, în vederea reparării autoturismului, jandarmul rămânând dator cu o sumă pe care a rămas să o plătească când va avea banii necesari".

Potrivit anchetatorilor anticorupţie, după ce a fost avertizat de jandarm, Bălăşescu ar fi apelat la ajutorul colegului Betelie. Cei doi procurori au fotografiat ,,autoturismele de serviciu ale autorităţilor de stat implicate", iar Betelie a desconspirat întreaga operaţiune a DNA în presă. 

Avere de procuror

Potrivit declaraţiei de avere, procurorul Maximilian Bălăşescu deţine, împreună cu soţia sa, două terenuri în intravilanul judeţului Ilfov şi patru terenuri agricole în judeţul Braşov. Are un apartament în Capitală şi o casă de 270 de metri pătraţi în Ilfov, cumpărată în 2008, cu un credit de 220.000 de euro. Bălăşescu câştiga ca procuror 7.700 de lei pe lună, în timp ce soţia sa nu are niciun venit.

După faptă şi răsplată...

Potrivit DNA, în schimbul ajutorului dat lui Maximilian Bălăşescu, procurorul Mihai Betelie i-a cerut acestuia să-i dea informaţii dintr-un dosar care viza afacerile familiei sale.  Bălăşescu tocmai ce fusese detaşat la Parchetul Ilfov.  Mihai Betelie: Tu-l ştii pe-ăla de la Economic, de la Ilfov? Fii atent, e unu' S.I. acolo. Ai auzit de el? Îţi spun eu acuma o chestiune: familia mea deţine o societate, care e la Vidra, judeţul Ilfov... are o staţie de sortare deşeuri menajere. Eh, acest S. s-a sesizat el din oficiu, cum că există nu ştiu ce, că pe evaziune fiscală şi aşa mai departe... Îmi freacă administratoru', un văr de-al meu... Eu ştiu cine l-a pus, ştiu, înţelegi!? Pe ăla care l-a pus, aşa, care i-a dat informaţia falsă, îi rup capu'...îi rup eu capu', treaba mea cum i-l rup, că nu la propriu, înţelegi!?  Maximilian Bălăşescu: Bă, ia stai, stai puţin, că... deja e înregistrat la noi, mă, dosaru', 126/P/2011...

300.000
de euro este suma cerută drept mită de procurorul Maximilian Bălăşescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite