Şeitan: Ministerul Muncii nu este obligat să aplice penalizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mihai Şeitan a declarat că ministerul Muncii nu este obligat să aplice penalizări pentru persoanele care nu şi-au plătit la timp contribuţiile sociale pe drepturi de autor, iar aceste penalizări nu se vor percepe până când nu "se aşază sistemul".

"Până la sfârşitul lunii viitoare nu o să se plătească astfel de penalizări pentru că penalizarea nu e făcută pentru a obliga un om să vină mâine la dată, cu atât mai mult cu cât nici nu a venit.  Majoritatea vin în ultima zi, de aceea până se aşază sistemul şi vin toţi, nu se percep astfel de penalizări, ci după ce se încheie această perioadă, o să vedem cine n-a venit, de ce nu a venit, de al caz la caz", a declarat ministrul Şeitan.

"Legea stabileşte că Ministerul Muncii, prin unităţile sale subordonate, aplică aceste penalizări şi nu este obligat să le aplice, ca la orice penalizare. Penalizare se aplică dacă nu vii la momentul acela prin interpretare. Legea spune că se aplică penalizare dacă nu vii la termen, dar nu este automată
", a adăugat Şeitan.

"Va exista o circulare pe care eu o dau în sistem. Mâine vom avea o conferinţă asupra acestor lucruri. Mâine o să vă dăm o situaţie şi o situaţie pe judeţe. În ulimtle două  zile la Bucureşti, circa 1.700 de oameni au depus cereri la Casa de pensii, la Cluj am avut 600 la Casa de pensii şi 2300 la AMOFM, iar la Timişoara au fost vreo 1300, dar nu mai ştiu mai multe. "

"Începând de mâine, în fiecare zi, până când vom finaliza discuţia pe această temă, vom face un comunicat de presă în care vom preciza câţi au apărut noi în sistem"

"După datele ANAF-ului , luând în considerare drepturile de autor, convenţiile civile şi PFA sunt în jur de 450.000- 470.000 de oameni care trebuie să-şi depună declaraţiile aferente veniturilor din drepturi de autor.

Ministrul Muncii a precizat, înainte de şedinţă că normele de aplicare a OUG 58/2010 vor fi modificate astfel incat persoanele care platesc contributii pentru venituri de natura profesionala sa aiba stagiu complet de cotizare si doar punctajul obtinut sa fie mai mic, in functie de contributie.

"O sa fie probabil niste precizari in norme, precizarea de baza, care probabil va fi aprobata astazi (miercuri - n.r.) in sedinta de Guvern, se refera la faptul ca cei care platesc contributii la pensii sau la somaj li se considera, prin faptul ca platesc contributii individuale de 10,5 la suta, spre exemplu la pensii, li se considera, incorect, o treime din stagiul de cotizare", a declarat Seitan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite