Ce trebuie să ştiţi despre referendumul de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Model de buletin  de vot la referendumul  din 29 iulie
Model de buletin de vot la referendumul din 29 iulie

Vă prezentăm regulile după care se desfăşoară scrutinul pentru demiterea preşedintelui.

Referendumul de duminică are câteva reguli diferite de celelalte consultări publice de până acum, aşa că este bine să cunoaşteţi cum se desfăşoară acest proces şi modul în care se stabilesc rezultatele.

- Se votează între ora 7.00 şi 23.00.
- Buletinul de vot conţine o singură întrebare: „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Ştampilaţi „DA", dacă vreţi ca preşedintele să fie demis, şi votaţi „NU" dacă nu vreţi să fie demis.
- În ţară există 18.242 de secţii de votare (la alegerile locale au fost 18.133), iar în străinătate - 306 secţii. La referendumul din 2007 pentru demiterea preşedintelui au funcţionat 17.480 de
secţii, din care 186 în
străinătate.
- Au drept de vot cetăţenii care au împlinit 18 ani până în ziua referendumului, cu excepţia persoanelor care şi-au pierdut drepturile electorale prin condamnare judecătorească, şi nici persoanele puse sub interdicţie din cauza unor deficienţe psihice.

Click pe imagine pentru a afla mai multe detalii despre referendum

info


- Pentru a vota trebuie să prezentaţi actul de identitate - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul. Elevii din şcolile militare votează cu carnetul de serviciu militar.
- Dacă aţi pierdut documentele de identitate, le puteţi obţine în regim de urgenţă. Programul de lucru de la Evidenţa Populaţiei s-a extins, astfel încât se vor elibera documente de identitate şi sâmbătă (între ora 8.00 şi ora 16.00) şi chiar duminică (între 8.00 şi 22.00).
- Dacă sunteţi în străinătate, puteţi vota în orice secţie, cu paşaportul sau cartea de identitate.
- Se votează la secţia de care aparţineţi cu domiciliul. Dacă nu sunteţi în localitatea de domiciliu, puteţi vota în orice altă secţie. Pe litoral s-au deschis mai multe secţii în hoteluri şi restaurante, pentru persoanele aflate în vacanţă.
- Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială, dacă au făcut cerere. Cererea se depune la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare. La fel votează şi persoanele aflate în arest preventiv.
- Alegătorul votează singur în cabină şi ştampilează un singur pătrat din cele două aflate pe buletin. Dacă ştampila depăşeşte laturile pătratului, dar opţiunea exprimată este evidentă, buletinul de vot este valabil, nu se anulează.
- Verificaţi dacă la înmânarea buletinului de vot acesta are aplicată pe verso ştampila de control a secţiei de votare.
- Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
- în cazul în care alegătorul, din motive temeinice, nu poate să voteze singur (nu vede, de exemplu), are dreptul să fie însoţit. Însoţitorul nu poate fi un membru al biroului electoral al secţiei de votare sau observator al referendumului.
- Atenţie, Autoritatea Electorală Permanentă verifică listele electorale utilizate la referendum, pentru a-i depista pe cei care au votat ilegal (fără drept sau de mai multe ori).
- La referendumul din 2007 s-au prezentat la urne 8.135.272 de persoane, prezenţa fiind de 44,45%. Din ele, 2.013.099 de voturi (adică 24,75%) au fost pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 6.059.315 de voturi (adică 74,48%), împotriva demiterii lui.

9.154.307 reprezintă numărul minim de alegători necesar pentru ca referendumul să fie validat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite