Ce VIP-uri au fost, ce puşcăriaşi au ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Au fost pe cele mai înalte culmi ale politicii, au condus ţara, au avut afaceri de succes, erau lideri ai societăţii. Se credeau atotputernici şi au comis ilegalităţi. Acum sunt după gratii şi îşi fac plimbarea zilnică alături de criminali şi de violatori.

Cine îşi închipuia în 2004 că Adrian Năstase va ajunge în închisoare? Cine credea că este posibil ca Poliţia să salte din camera de hotel un deputat şi să-l arunce după gratii? Sau că puternicul om de afaceri Ilie Carabulea va face munca de jos în puşcărie pentru a câştiga câteva zile de libertate? Îşi închipuia cineva că un ministru ca Ioan Avram Mureşan ar putea fi închis pentru ceea ce a făcut cât a fost în Guvern?

S-a întâmplat însă în ultimii ani, când aceste adevărate VIP-uri au trebuit să se adapteze la lumea dură din puşcării, să mănânce la aceeaşi masă cu hoţi, tâlhari, criminali. Au timp limitat de plimbare şi sunt luaţi la mişto când ies în curtea penitenciarului la aer. Luxul l-au schimbat pe un pat metalic şi o saltea pe care au mai dormit alte zeci de infractori.

Adrian Năstase, scriitor în zeghe

Adrian Năstase (62 de ani) a fost unul dintre cei mai puternici politiceni din România de după Revoluţie. Era liderul celui mai puternic partid şi i-au lipsit câteva voturi pentru a deveni preşedintele României, în 2004.

Judecătorii l-au găsit vinovat de finanţare ilegală a campaniei electorale din 2004 pentru prezidenţiale şi l-au trimis după gratii pentru doi ani. Este cu siguranţă cel mai puternic om din ţara noastră care a ajuns după gratii, un om ce părea de neatins. Ca prim-ministru, pe holurile Palatului Victoria, i se spunea „Însuşi". Acum este închis la Penitenciarul Jilava. „S-a apucat să scrie o carte, deci îşi foloseşte timpul în mod util. Este considerată activitate intelectuală.

Pentru a beneficia însă de o reducere a pedepsei, trebuie să finalizeze cartea în timpul detenţiei. Cred că până la sfârşitul lunii decembrie va fi terminată cartea, pentru că este un om care a scris mult la viaţa lui", dezvăluie avocatul său, Ion Cazacu. Despre viaţă socială în penitenciar nu poate fi vorba. Ceilalţi deţinuţi îl tratează ca pe unul de-al lor şi nu scapă de înjurături şi ironii. „Nu cred că şi-a făcut amici în penitenciar. Mi-a spus însă că este extrem de corect tratat de către cadre", mai spune Cazacu.

Surprinzător, chiar dacă este închis, fostul lider PSD nu şi-a lăsat baltă blogul. Publică constant şi îşi dă în continuare cu părerea despre viaţa politică. Nu pare să-şi fi ieşit din mână nici după tentativa de sinucidere. „Aflaţi despre mine că citesc mult şi că pregătesc un studiu despre formula optimă de reprezentare a României la Uniunea Europeană. Mă consider într-un fel de cantonament", a scris chiar el pe blog.

Ilie Carabulea,  bancher „afară", bibliotecar înăuntru

Ilie Carabulea este acţionar la nu mai puţin de 26 de firme şi are o avere estimată la 150 de milioane de euro. Deţine holdingul Atlassib, firmă de transport şi turism cunoscută nu doar în România.  Este unul dintre principalii acţionari ai Băncii Comerciale Carpatica. Anul trecut a fost pe locul 28 în Top Forbes 500 Miliardari. În aprilie 2012 încă îşi conducea zecile de afaceri şi avea aproximativ 4.500 de angajaţi. În aceeaşi lună, Curtea Supremă l-a condamnat la un an şi jumătate de închisoare într-un caz de corupţie. „Este o experienţă absolut traumatizantă.

Om la 65 de ani şi la valoarea dumnealui, să stai în penitenciar şi mai ales în condiţiile de la noi, este absolut degradant", spune avocatul său, Mihai Baco. Carabulea a cerut instanţei întreruperea pedepsei pentru a putea avea grijă de afaceri, dar şi de familie. Le-a spus judecătorilor că cei doi fii ai săi, studenţi, nu se pot întreţine singuri fără el. „Şi soţia a avut o cădere psihică", detaliază Mihai Baco. Avocatul spune că afacerile au avut foarte mult de suferit imediat după ce s-a dat condamnarea definitivă. „Din momentul în care a fost încarcerat, acţiunile Băncii Carpatica au scăzut cu 68-70%, iar alte două firme au intrat în procedura de insolvenţă".

Ilie Carabulea nu pare însă să se plictisească după gratii. „S-a integrat, munceşte la bibliotecă, a făcut nişte cursuri. S-a împăcat cu ideea de a fi în închisoare", a explicat Baco. „A inventariat fondul de carte, a întocmit fişe, a repartizat cărţi deţinuţilor, deci o muncă specifică de bibliotecar", a descris Nicoleta Mătărîngă, de la Penitenciarul Aiud, activitatea „bibliotecarului" Carabulea.

Atanasie Stănculescu, „o persoană uitată"

Generalul Victor Atanasie Stănculescu (84 de ani) este cel care a coordonat procesul şi condamnarea soţilor Ceauşescu la Târgovişte şi a preluat apoi conducerea MApN, fiind una dintre figurile ce conduceau România în regimul Iliescu. După 23 de ani, Victor Stănculescu îşi duce bătrâneţile într-o celulă la Spitalul Penitenciar Jilava. „Este grav bolnav. Lucrurile nu sunt grozave", spune avocatul Cătălin Dancu, cel care i-a fost aproape în ultimii ani. A făcut mai multe cereri de graţiere, dar toate au rămas fără răspuns din partea Administraţiei Prezidenţiale.

„S-a împăcat cu idea condamnării, dar nu şi cu cea că este vinovat. Îşi duce crucea, iar familia este lângă el. Citeşte cărţi, mai stă cu cineva în cameră. Nu ştiu să-şi fi făcut amici, în afară de medicii care îl tratează", detaliază Dancu. Nu prea se intersectează cu infractorii aflaţi în penitenciar. „Are program de ieşit diferit, nu odată cu toată lumea. Este o persoană uitată, nu mai interesează pe nimeni nimic despre el. În primăvară, conform legii, domnul general Stănculescu va ieşi din închisoare. El va fi executat deja pedeapsa conform vârstei pe care o are şi va fi liber. Sper să-l ţină sănătatea, să reziste până atunci", declară avocatul.

Ioan Avram Mureşan: revin în politică!

Ioan Avram Mureşan a fost numit în 1998 ministrul Agriculturii în guvernul CDR. Făcea parte din PNŢ-CD. Până să fie ministru, a fost deputat în Parlamentul României şi era unul dintre oamenii importanţi ai partidului. Declinul carierei sale politice a început brusc după ce procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pentru deturnare de fonduri. A întocmit mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a cantităţii de 5.000 de tone de ulei, iar prejudiciul pentru minister a fost de peste 600.000 de euro. Decizia instanţei a fost usturătoare: şapte ani de închisoare.

Nu acesta a fost însă pentru el cel mai greu moment din viaţa sa. Săptămâna trecută i-a murit fiul, la vârsta de 31 de ani, în Kenya. Medicii legişti spun că inima lui Dan Mureşan a cedat de la prea multă muncă. Judecătorii i-au permis fostului ministru să iasă din închisoare pentru 24 de ore. Nu e însă un motiv de bucurie pentru el. Şi-a condus ieri fiul pe ultimul drum, după care va trebui să se întoarcă după gratii.

Mureşan spune însă că, după ce îşi va ispăşi pedeapsa, va încerca să îşi refacă imaginea de altădată. „Mă întorc în politică după ce ies din puşcărie", a spus fostul ministru într-un interviu pentru „Adevărul".

Corneliu Iacobov, „umilinţă şi frustrare"

Cunoscut drept „baron de Bacău", omul de afaceri Corneliu Iacubov a fost încarcerat în vara acestui an. Are de executat şapte ani de închisoare în dosarul privind prejudicierea Rafo Oneşti. Se poate spune că are experienţă, pentru că în 2005 a fost arestat preventiv în acest dosar. A stat în celulă cu Genică Boierică şi mai târziu a povestit presei experienţa sa din „cuşcă", aşa cum a denumit el celula în care a fost închis. „După gratii, umilinţa şi frustrarea sunt maxime. Atunci poţi să-ţi pierzi minţile", a descris Iacubov prin ce a trecut atunci.

Sorin Ovidiu Vîntu a scăpat de FNI, s-a împiedicat de Ghiţă

Acuzat că a înşelat sute de mii de români cu Fondul Naţional de Investiţii (FNI), judecat pentru jaful de la Petromservice, controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (57 de ani) a ajuns în închisoare în urma unui şantaj, infracţiune sub „potenţialul" celorlalte două dosare. L-a şantajat pe Sebastian Ghiţă, fost partener la Realitatea Media. Deşi prima instanţă îl condamnase la şase luni de închisoare cu executare, nimeni nu credea că SOV va face vreo zi de puşcărie.

Surpriza a venit însă de la Curtea de Apel Bucureşti, care nu doar că nu l-a făcut scăpat, dar i-a şi majorat pedeapsa la un an. Imediat după ce instanţa a pronunţat sentinţa, Vîntu a intrat în direct la televiziunea pe care o controla din umbră, Realitatea TV. „Mă vedeţi pe mine luându-mi căruciorul şi fugind peste graniţe? Este evident că nu am încotro", a spus acesta.

În 2011, SOV ocupa locul 80 în Top Forbes 500 Miliardari români, cu o avere estimată la 50 - 60 de milioane de euro. Acum se află în Penitenciarul Rahova.

"Adrian Năstase scrie o carte. Este considerată activitate intelectuală, dar pentru a beneficia de o reducere a pedepsei, trebuie să o finalizeze în timpul detenţiei."
Ion Cazacu avocatul lui Adrian Năstase

"Domnul Ilie Carabulea s-a integrat, munceşte la bibliotecă, a făcut nişte cursuri."
Mihai Baco avocatul lui Ilie Carabulea

Senatorul Duţă face legi în puşcărie

În 2010, Vasile Duţă a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi încarcerat în Penitenciarul Oradea. Potrivit anchetatorilor, în februarie 2002, fostul senator PSD s-a oferit să ajute un om de afaceri din Germania să obţină de la Ministerul Muncii o serie de aprobări. În schimbul serviciului, el ar fi cerut un Mercedes în valoare de 40.000 de euro. Într-un alt caz de trafic de influenţă, senatorul Vasile Duţă ar fi primit de la un administrator din Tecuci mai multe bunuri, tot în contul unor aprobări de la Ministerul Muncii.

Duţă nu s-a putut abţine nici de după gratii şi s-a apucat de dat sfaturi conducătorilor ţării. Într-o scrisoare adresată unui ziar local, fostul senator a propus reducerea cu 50% a accizelor la produsele petroliere rafinate în România.

„Propunerea pe care o fac din celula în care sunt cazat este inedită, deoarece din închisoare lucrurile acestea nu au un statut moral sau academic. Fac încă de la început precizarea că nu doresc decât sincer, fără subiectivism şi cu frică de Dumnezeu să particip de aici, de pe ultima treaptă a societăţii, la un drum nou de redresare a economiei ţării noastre", îşi începea Duţă scrisoarea.

Secretarul de stat Cutean: Stau cu hoţii, la grămadă

Considerat „omul lui Iliescu", Emilian Cutean a înfiinţat în 1990 ,,Asociaţia Club 22". A ajuns secretar de stat şi deputat PSD de Alba. Începutul acestui an i-a adus însă lui Emilian Cutean o condamnare la cinci ani de închisoare şi astfel a ajuns după gratii. Cât a fost secretar de stat al revoluţionarilor în Cabinetul Năstase, a alocat asociaţiei pe care o conducea 85.500 de euro de la bugetul de stat, folosind o parte din bani în scopuri personale.

Reporterii „Adevărul" l-au vizitat în închisoare, la Jilava. „Sunt băgat cu toată lumea aici, la grămadă: criminali, hoţi, bandiţi. Cu toate că sunt la prima abatere. E inuman ce mi se întâmplă. Dar când intri la puşcărie, nimeni nu te mai crede", se plânge Cutean, devenit între timp coleg de celulă cu unul dintre foştii săi şefi, Adrian Năstase. În penitenciar a revenit la munca de jos, aşa cum făcea şi înainte de Revoluţie. Ziua lucrează la menţinerea şi reabilitarea „Fortului 13" - fostul loc de detenţie din incinta Penitenciarului Jilava. Dă cu var, cară cu roaba, desţeleneşte...

Deputatul Pop munceşte pentru liberare

Poliţiştii l-au ridicat din hotelul în care sunt cazaţi parlamentarii după ce instanţa l-a condamnat definitiv la cinci ani de închisoare. Fostul deputat PNL Virgil Pop a fost condamnat pentru că, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, a cerut mită 80.000 euro pentru a interveni la conducerea SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, dar şi la preşedintele Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte în favoarea societăţii administrate de denunţător. Se află acum la Penitenciarul Bistriţa, unde încearcă să-şi ispăşească mai repede pedeapsa. Pentru asta lucrează opt ore pe zi, cot la cot cu alţi infractori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite