Ce-si mai asigura romanii: cripte, struti, pesti, pasagerii unui balon cu aer cald

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asigurarea unei cripte sau a unei pietre funerare dintr-un cimitir, asigurarea pentru struti sau pesti, asigurarea pentru riscul de rapire/extorcare a unei persoane, asigurarea productiilor de filme.

Asigurarea unei cripte sau a unei pietre funerare dintr-un cimitir, asigurarea pentru struti sau pesti, asigurarea pentru riscul de rapire/extorcare a unei persoane, asigurarea productiilor de filme. Sunt cateva exemple dintre asigurarile speciale practicate sau pentru care au primit solicitari companiile de asigurari din tara noastra. "Am primit o cerere la un moment dat de la un cetatean care dorea sa-si asigure cripta dintr-un cimitir din Iasi impotriva riscului de furt si vandalism. Cu toate ca in strainatate se practica frecvent asemenea tip de polite, a trebuit sa refuzam aceasta solicitare, avand in vedere gradul de siguranta al cimitirelor din tara noastra", spun reprezentantii companiilor de asigurari.
Asigurarea impotriva riscului de rapire incepe sa se vanda bine
Unul dintre produsele la mare cautare pe pietele externe si pentru care unii brokeri de asigurari ne-au declarat ca au primit solicitari este asigurarea pentru riscul de rapire/extorcare de persoane. Polita Kidnap&Ransom care acopera acest risc poate fi incheiata atat de companii, cat si de familii. "Suma asigurata are ca punct de plecare solicitarea asiguratului, fiind insa la latitudinea asiguratorului sa o aprobe sau sa propuna o alta suma", a afirmat Bogdan Andriescu, directorul general al brokerului de asigurari Eos Risq. Pe piata Londrei limitele variaza intre un milion si 30 de milioane dolari/euro sau lire sterline, moneda fiind propusa de asigurat, existand si posibilitatea de a negocia sume mai mici sau mai mari. In Statele Unite ale Americii exista cazuri de astfel de polite in care suma medie asigurata este de circa 1-2 milioane dolari. "Am avut cateva solicitari de astfel de polite si n-ar fi exclus ca acest produs, pe termen scurt, sa se poata vinde bine si la noi", a spus Andriescu. Asigurarea impotriva rapirilor de persoane in scopul obtinerii de recompensa se adreseaza in special companiilor care doresc sa-si asigure managerii, directorii executivi sau ceilalti angajati impotriva rapirilor, dar se poate incheia si de catre persoane fizice. Riscurile acoperite sunt rapirea de persoane, extorcare personala (incluzand extorcarea prin vatamare corporala), sechestrare, atac/deturnare, extorcare ce vizeaza activele companiei, precum si averea personala, incluzand daune materiale provocate prin extorcare, extorcare a informatiilor confidentiale si a secretelor comerciale ale firmei. Polita poate oferi acoperire in intreaga lume. Costul acestei polite (prima de asigurare) se stabileste pe baza unui chestionar foarte detaliat. In general, compania de asigurari care a incheiat o polita K&R impune asiguratului o clauza de confidentialitate prin care se stipuleaza ca asiguratul nu are voie sa dezvaluie ca este asigurat printr-o astfel de polita.
Concertele se asigura impotriva riscului de anulare
Cristian Fugaciu, country manager la brokerul de asigurari Marsh SRL, confirma ca firma sa a primit o serie de solicitari pentru asigurari de concerte impotriva riscului de anulare (din cauza vremii nefavorabile) sau impotriva riscului de furt al unui caine campion la concursuri internationale. Asigurarea pentru riscul de contaminare accidentala sau cu rea intentie a produselor (care acopera costurile de retragere de pe piata a produselor contaminate, pierderea de profit, costul consultantei de criza, sumele solicitate in cazul unui santaj, costurile de reabilitare a imaginii produsului pe piata). Asigurarea productiei de filme/spectacole prinde din ce in ce mai bine pe piata asigurarilor speciale. De regula, polita acopera echipamentele folosite la filmari, inclusiv in timpul transportului la locurile de filmare, eventuale accidente/decese ale actorilor sau regizorului petrecute pe durata filmarilor, pierderea de profit ca urmare a producerii unui risc asigurat.
Asigurarea unui strut - 30 milioane lei
Compania Agras GWS a fost solicitata sa incheie asigurari pentru struti si pesti. "Avem doar cateva cazuri de polite pentru struti deoarece crescatorii acestora vor sa-i asigure pentru 50-60 milioane lei/exemplar, in timp ce noi nu-i putem asigura decat la valoarea de piata din Romania - 25-30 milioane lei/exemplar - pentru ca in Romania strutii nu sunt apreciati la aceeasi valoare ca in statele unde se cresc in numar mare aceste pasari", ne-au declarat surse din cadrul Agras GWS. O buna dezvoltare a cunoscut si activitatea de asigurari incheiate de intreprinzatorii care au concesionat suprafete de luciu de apa din domeniul privat al statului. "Asigurarea pestilor din crescatorie este una dintre asigurarile care au cunoscut o buna dezvoltare in ultima perioada", a declarat Alexandru Ioanid, director de asigurari si daune agricole la Agras.
ntre dragostea pentru catelul din sufragerie si valoarea lui de piata e mare diferenta
Din sondajul efectuat printre firmele de asigurari a reiesit ca la ora actuala se recurge destul de rar la incheierea de polite pentru asigurarea animalelor de companie. "Intre dragostea pentru animalele de companie si valoarea de piata a acestora este o mare diferenta. A trebuit sa refuzam multe solicitari ale celor care doreau sa-si asigure cainele iubit pentru sume de ordinul a catorva mii de dolari, cand valoarea de piata a animalului era de doar cateva sute de dolari", ne-au spus surse din cadrul unei companii de asigurari. Din acest motiv, in acest an s-au incheiat destul de putine polite, de acest gen.
Procuratorii - Ioan Becali, Rodion Camataru - se asigura pentru aproximativ 100.000 franci elvetieni
Polita de asigurare de raspundere civila profesionala a agentilor de jucatori este una dintre politele pe care le practica Astra Asigurari. "Aceste polite acopera raspunderea profesionala a agentilor de jucatori, ca urmare a unor acte produse prin culpa lor exclusiva, prin care acestia devin raspunzatori in virtutea raspunderii lor profesionale, rezultate din transferul jucatorilor reprezentati de agentul asigurat", ne-au declarat surse din Astra. Acest tip de polite - ale caror valori sunt de circa 100.000 franci elvetieni - a fost contractat de 11 agenti de jucatori, printre care Ioan Becali, Cornel Florin Iacob, Rodion Camataru. "Am avut la un moment dat si o solicitare pentru asigurarea picioarelor unui fotbalist", ne-au mai declarat surse din cadrul unei companii de asigurari.
Bonusuri pentru merite la scoala
Un tip deosebit de polita ar fi asigurarea de viata "Metviva 4" la care se poate opta pentru anexa "Copil Meritoriu", practicata de Mediterranea Assigurazioni. Aceasta anexa stipuleaza faptul ca cel care incheie asigurarea poate alege ca beneficiar al politei pe unul dintre copii lui care, la scadenta contractului poate retrage integral capitalul asigurat sau sa-si constituie o bursa de studii pentru perioada universitara. In cazul in care beneficiarul promoveaza examenul in prima sesiune, se acorda o majorare cu 5% a capitalului asigurat (acest bonus putand ajunge la cateva zeci de milioane lei). Daca in perioada de asigurare survine decesul contractantului, atunci se ofera o renta anuala egala cu scadenta contractului, pana cand beneficiarul va putea sa-si retraga integral capitalul asigurat conform politei de baza. "Se ofera mai multe posibilitati de a constitui din capitalul asigurat la scadenta burse de studii si, totodata, se ofera bonusuri pentru rezultatele deosebite in decursul anilor de studii", a concluzionat Octavian Cosenco, sef birou actuariat IT din cadrul Mediterranea Assigurazioni.
Solicitari pentru a asigura pasagerii unui balon cu aer cald
Pentru exploratorul Theodor Negoita, Asirom a incheiat asigurari de acoperire nelimitata a cheltuielilor medicale si de repatriere pe perioade cuprinse intre trei si sase luni, cu ocazia participarii acestuia la cinci expeditii polare. Compania de asigurari a fost alaturi de sportivii Romaniei care au participat la Olimpiada de la Sydney din anul 2000, precum si de lotul care ar putea participa la Olimpiada de la Atena 2004. "Avem solicitari de a asigura pasagerii si pilotul unui balon cu aer cald care executa zboruri de agrement in Romania, la suma asigurata de peste 6 miliarde lei", ne-au declarat surse din Asirom. Compania ofera posibilitatea asigurarii si a animalelor cu blana (nutrii, cincila etc). "In ultima perioada a crescut numarul asigurarilor pentru familiile de albine", au aratat aceleasi surse. Asirom acopera, printre altele, raspunderea pentru arene, hipodromuri, productii de jocuri si jucarii, circuri, gradini zoologice, delfinarii, cinematografe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite