Ce-i alungă pe tineri din România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba despre a construi o ţară în care să merite să trăieşti Nu ştim de pe acum care vor fi marile teme ale apropiatelor campanii electorale, dar un lucru e sigur: dacă nu se va

Este vorba despre a construi o ţară în care să merite să trăieşti

Nu ştim de pe acum care vor fi marile teme ale apropiatelor campanii electorale, dar un lucru e sigur: dacă nu se va dezbate serios problema românilor cu calificări superioare care-şi părăsesc ţara, atunci înseamnă că am pierdut vremea.

Mii de studenţi sau absolvenţi de universităţi, studii de master ori doctorate se stabilesc în fiecare an în Europa sau America. Desigur, fiecare alege ce-i mai bun pentru el şi vor exista mereu oameni gata să-şi încerce şansa cine ştie unde pe glob - din dorinţa de a câştiga mai mult, de a urca în carieră sau pur şi simplu din spirit de aventură. Însă atunci când plecarea tinerilor instruiţi capătă caracter de fenomen social, explicaţia este alta: România îşi ia în serios rolul de perdant la nivel european şi mondial.

Putem aduce câteva milioane de muncitori din India, Turcia, China sau Pakistan. Au făcut-o şi alţii. Atenţie, însă! Elitele care vor decide asupra viitorului naţiunii se vor selecta dintre tinerii cu studii superioare. Dacă ei pleacă în masă, pe mâinile cui vor încăpea deciziile strategice din economie, politică ori diplomaţie?

Mineriadele au alungat acum 18 ani o pleiadă de tineri instruiţi. Corupţia şi mizeria din societatea românească de azi alungă noi şi noi generaţii de absolvenţi. Chiar nu ne pasă?

E drept, în ultimul timp, autorităţile şi angajatorii au mai încercat câte ceva: mai o bursă a locurilor de muncă pentru studenţi şi absolvenţi, mai câteva măriri timide de salarii în sectoare precum sănătatea, educaţia sau cercetarea.

Degeaba. Unui fenomen ce ţine de viziunea asupra viitorului României nu i se pot opune soluţii sectoriale. Problema e cu mult mai complicată. Românii - cu precădere cei cu un anumit nivel de educaţie - nu mai caută în străinătate doar banii. Sunt deja destule locuri în care se poate câştiga foarte bine şi în ţară, mai ales dacă vorbim de calificări superioare. Este însă vorba, mai întâi de toate, despre calitatea vieţii.

România nu va putea fi atractivă atât timp cât nu va deveni o ţară civilizată. Şi aici vorbim despre multe lucruri: şcoala, infrastructura, sănătatea, siguranţa personală, respectul autorităţii faţă de cetăţean, al angajatorului faţă de angajat. Da, dar pentru toate acestea este nevoie de lideri cu viziune şi de politici.

Şi mai ales despre ştiinţa de a face din România un loc în care să merite să trăieşti. Iar asta nu se rezolvă cu un târg de joburi. Sau, mai rău, cu penibila campanie de pomeni electorale ce a precedat sărbătoarea Paştelui. Întrebarea este dacă vreun politician va avea timp şi chef să discute despre toate acestea în campanie. Mai ales că, după cum s-a văzut, micul şi berea au succes electoral garantat.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite