"Ce-i, Căline, ai uitat ce am discutat în CSAT?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe tema legilor siguranţei naţionale, şeful statului sugerând că liberalii i-au atribuit în mod incorect paternitatea acestor proiecte. Întâlnirea de ieri, de la Palatul Cotroceni, dintre

pe tema legilor siguranţei naţionale, şeful statului sugerând că liberalii i-au atribuit în mod incorect paternitatea acestor proiecte. Întâlnirea de ieri, de la Palatul Cotroceni, dintre Băsescu şi liderii partidelor parlamentare, a început cu un schimb de replici între preşedintele României şi primul-ministru. "Ce-i, Căline, ai uitat ce am discutat în CSAT?", a întrebat Băsescu, în timp ce dădea mâna cu primul-ministru. Luat prin surprindere, Tăriceanu a replicat: "Am uitat". "Probleme de memorie. Nu-i nimic. Scoatem stenograma", i-a răspuns Băsescu. Patru ore mai târziu, şeful statului a anunţat că va cere CSAT desecretizarea stenogramei ultimei şedinţe a acestui consiliu, astfel încât să se poată observa că, atunci, legile siguranţei naţionale nu au fost dezbătute, fiind considerate doar un "material brut", elaborat de serviciile speciale.
Băsescu a susţinut că, la acea şedinţă a CSAT, s-a convenit ca acest "material" să fie discutat de comisiile de specialitate ale parlamentului, întrucât Administraţia Prezidenţială nu dispune de "personal calificat". "Pe un lucru pe care eu îl consider abordat corect, absolut democratic, s-a declanşat o adevărată campanie, etichetată de mine drept lipsită de fair-play. Când îmi voi însuşi aceste proiecte, nu voi ezita să le fac publice şi să le susţin", a declarat şeful statului, după discuţiile cu liderii partidelor parlamentare. Potrivit unor participanţi la aceste discuţii, Băsescu şi-a continuat răfuiala cu Tăriceanu şi în spatele uşilor închise, în timp ce premierul a fost extrem de defensiv. Imediat ce presa a fost scoasă din încăperea unde aveau loc convorbirile, primul-ministru l-a asigurat pe şeful statului că nu este nimic care să-i despartă. Băsescu i-a răspuns dur, acuzându-l că liberalii i-au atribuit proiectele de lege privind siguranţa naţională, deşi nu au fost discutate în CSAT. şeful statului a prezentat, în acel moment, şi o prevedere din statutul poliţistului - care îi exonerează pe aceştia de orice răspundere în cazul vătămării unor persoane sau distrugerii unor bunuri - votată în 2002, inclusiv cu sprijinul PNL. Băsescu i-a spus lui Tăriceanu că poate demonstra că senatoarea PNL Norica Nicolai a sprijinit, în 2002, adoptarea unui astfel de text, în timp ce acum critică existenţa unei prevederi identice în statutul ofiţerului de informaţii. Potrivit liderului unui partid parlamentar, premierul nu a replicat la aceste acuzaţii. După consultările cu partidele, Băsescu a spus presei că nu este de acord nici cu prevederea din statutul poliţistului şi nici cu cea din statutul ofiţerului de informaţii. "Acelaşi articol atunci îl susţineam fără rezerve, iar azi e drama vieţii noastre", a comentat, ironic, preşedintele României.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite