Cazul Yurika face curăţenie în Justiţia din Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii din Buftea vor fi verificaţi de magistraţi, în urma crimei comise de Nicolae Vlad (foto stânga)
Procurorii din Buftea vor fi verificaţi de magistraţi, în urma crimei comise de Nicolae Vlad (foto stânga)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus verificarea Parchetului din Ilfov şi a Judecătoria Buftea ca urmare a deficienţelor constatate în ancheta crimei de la Otopeni.

După ce trei capete din Procuratură au picat pentru gestionarea superficială a unui dosar de crimă care ascundea trecutul unui criminal în serie, ieri, CSM a decis să scuture cele două instituţii acuzate că au tratat superficial acest caz.

Astfel, magistraţii au decis efectuarea unor controale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

„Decizia a fost luată la solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a deficienţelor constatate în urma controlului dispus, la data de 28.08.2012, în cauzele penale privind pe inculpatul Vlad Nicolae", a precizat Monica Prejmăreanu, purtătorul de cuvânt al CSM.

Printre cei enumeraţi de Parchetul General  că ar fi făcut greşeli de neiertat în această anchetă a fost şi procurorul Dunca Wilhelm Emanuel, cel care i-a dat liber la crime lui Vlad Nicolae, după ce în luna mai avea ocazia să-i pună cătuşele pe mâini. 

Procuror de trei lei

În iunie 2010, Dunca a fost numit, prin decret prezidenţial, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.  Potrivit CV-ului de pe site-ul de recrutare BestJobs, procurorul, avocat de profesie, a fost membru în Baroul Bucureşti în perioada 2003-2005, iar de nouă ani conduce un cabinet de avocatură în Bucureşti.

Dunca şi-a dorit chiar să devină judecător, în 2009, însă a fost declarat respins la concurs pe motiv că nu îndeplineşte condiţia bunei reputaţii. Mai exact, procurorul a fost acuzat că a furat două ciocolate în valoare de trei lei dintr-un magazin. Tot pentru incompetenţă şi proasta gestionare a dosarului lui Nicolae Vlad, Kovesi a cerut sancţionarea procurorului criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov  Dănuţ Puntaru, învestit ca procuror printr-un decret prezindeţial din 2001, semnat de Ion Iliescu. Puntaru avea la mână toate probele care îl incriminau pe combinatorul de taxi, nu doar în dosarul crimei japonezei Yurika Masuno, ci şi în alte şase dosare.

Lăudat şi-apoi „taxat"

În mod paradoxal, tot cea care a dispus sancţionarea lui, Laura Codruţa Kovesi, a fost şi cea care l-a felicitat pe Puntaru pentru „merite deosebite în activitatea profesională desfăşurată în activitatea profesională desfăşurată în perioada 2011-2012".

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Cătălin Paraschiv, a fost schimbat şi el din funcţie, în urmă cu două zile, tot ca urmare a deciziei luate de procurorul general al Romaniei. Controlul făcut de Parchet pe data de 28.08.2012, de către procurorul general a relevat faptul ca prim-procurorul Paraschiv a exercitat atribuţiile manageriale „într-un mod defectuos, deoarece nu a verificat modul de înregistrare a plângerilor".

Tribunalul Bucureşti a admis ieri cererea procurorilor Parchetului instanţei supreme de prelungire cu 30 de zile, din 17 septembrie până în 16 octombrie, a duratei arestării preventive a lui Vlad Nicolae, în cauza privind uciderea japonezei Yurika Masuno.

Procurorii au arătat că prelungirea arestării preventive este necesară pentru administrarea mai multor mijloace de probă: finalizarea expertizelor medico-legale, finalizarea expertizelor medico-legale psihiatrice, finalizarea constatărilor tehnico-ştiinţifice dactiloscopice; finalizarea expertizei medico-legale genetice, dar şi pentru reaudierea unor părţi vătămate şi martori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite