Cazul Mang: sarabanda plagiatelor continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi suspiciuni de plagiat planează asupra ministrului Educaţiei, Ioan Mang. În timp ce scandalul ia amploare, premierul Victor Ponta nu s-a decis să se debaraseze de ministrul „copy-paste“.

Nu trece o zi fără un nou plagiat sub deja consacrata marcă „Ioan Mang". După ce prof. Takeshi Shimoyama (Japonia), prof. dr. Eli Biham (Israel) şi Chu Hsin Ling (Taiwan) au confirmat că ministrul român al Educaţiei a dat „copy-paste" după lucrările lor, noi suspiciuni de plagiat au ieşit la iveală.

Este vorba de articolul „An FPGA-based implementation of the key transformation procedure in the MARS algorithm", publicat de Ioan şi Erica Mang în „Journal of Computer Science and Control Systems", publicaţie a Universităţii Oradea. De data aceasta, se bănuieşte că ministrul s-a inspirat din lucrarea „Introduction to VHDL", aparţinând lui Yaser Khalifa, profesor la State University of New York. Sesizarea, depusă la Comisia de Etică, a fost formulată de Ştefan Vlaston, preşedintele asociaţiei civice  Edu-Cer.

Ioan Mang nu s-a oprit însă aici. Într-un alt articol publicat în revista Universităţii Oradea, „Theoretical implementation of the Rijndael Algorithm using GPU processing", ministrul s-ar fi folosit de operele altor cercetători străini. Câteva secţiuni ale articolului ar putea fi copiate din lucrările „AES Proposal: Rijndael", de Joan Daemen şi Vincent Rijmen şi „CUDA Compatible GPU as an efficient hardware accelerator for AES cryptography" de Svetlin Manavski.  

Ioan Mang susţine în continuare că nu a plagiat pe nimeni şi că unele lucrări publicate sub semnătura sa nu i-ar aparţine. Este contrazis însă de fapte. Titlul lucrării „Cryptanalise Aspects On The Block Ciphers Of Rc5 And Rc6", semnată de Erica şi Ioan Mang, despre care apar tot mai multe dovezi că a fost plagiată, apare inclusiv pe fişa de autoevaluare a soţiei ministrului Educaţiei, fişă în baza căreia îşi primeşte venitul pentru activitatea desfăşurată la Universitatea din Oradea. 

Victor Ponta nu vrea ca Mang să plece

Scandalul de plagiat ia din ce în ce mai mult amploare, trecând peste graniţele României: mai multe publicaţii din ţările în care trăiesc cercetătorii presupus a fi fost plagiaţi au acordat spaţii ample acestei afaceri. Premierul Victor Ponta ezită să-l demită pe Ioan Mang. Pretextul invocat de Ponta este aşteptarea unui răspuns al Academiei Române la acuza­ţiile de plagiat. Mai mult, primul ministru speră ca aceste acuzaţii să nu fie confirmate, susţinând că şi în cazul în care l-ar schimba pe Ioan Mang controversele vor continua, din cauza intereselor din sistem.

„Controversele cred că vor continua, oricine pe care îl voi numi va fi contestat de o anumită parte, pentru că Ministerul Educaţiei, din păcate, este în acest moment un sistem cu foarte multe interese şi orgolii. Aici nu mai discutăm deja de persoane. Spre deosebire de domnul Boc, care se pricepe extraordinar de bine la plagiat, eu nu judec ca Domnia Sa şi am cerut unei instituţii a cărei credibilitate nu este de nimeni contestată, Academia Română, să verifice", a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani" de la Pro TV.

Ioan Mang ignoră în continuare reacţia dură a comunităţii ştiinţifice. Astfel, ministrului nici măcar nu-i trece prin cap să-şi dea demisia de onoare. „Deocamdată, nu mă gândesc să demisionez. (...) Avem multă treabă de făcut la Educaţie", a declarat Ioan Mang la Antena 3. El a mai spus că are o o relaţie bună cu premierul Victor Ponta şi că acesta nu i-a cerut până acum să demisioneze. 

"Controversele cred că vor continua, oricine pe care îl voi numi va fi contestat de o anumită parte.''
Victor Ponta premier

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite