Cazul Borbely, bulversat de coincidenţe de nume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două coincidenţe de nume şi un detaliu biografic necunoscut au făcut ca în dosarul de corupţie în care a fost evocat numele ministrului Mediului să fie implicaţi alţi protagonişti decât cei reali. Laszlo Borbely are şi un băiat înfiat, a cărui soacră, proprietara apartamentului renovat în condiţii suspecte, se numeşte Maria Vincze, exact ca şefa doctorat a ministrului.

Ziarul "Adevărul" a publicat săptămâna trecută un material despre proprietarul apartamentului invocat în scandalul de corupţie de la Ministerul Mediului. Rezulta din articol că proprietarul actual ar fi profesoara de doctorat a ministrului Mediului, Laszlo Borbely, Maria Vincze, şi că aceasta ar fi cumpărat locuinţa de la cuscra ministrului, al cărei nume de familie este Kovacs. Aceste informaţii s-au dovedit a fi eronate, greşeala fiind cauzată de două coincidenţe de nume şi de un amănunt necunoscut din biografia ministrului Borbely.

Articolul se baza pe trei informaţii certe: actualul proprietar al apartamentului se numeşte Maria Vincze, aceasta l-a cumpărat de la un anume Pal Kovacs şi printre proprietari s-a numărat şi cuscra lui Laszlo Borbely. La 13 iulie, în ziua în care procurorii DNA au efectuat percheziţii la apartamentul din Calea Victoriei, Direcţia de Finanţe Publice a confirmat că locuinţa este înregistrată pe numele Mariei Vincze.
 
Prima coincidenţă de nume

O sursă anonimă ne-a semnalat că pe coordonatoarea de doctorat a lui Laszlo Borbely o cheamă Maria Vincze. Un reporter „Adevărul" a contactat-o telefonic pe profesoara universitară Maria Vincze şi i-a relatat informaţiile pe care le deţine. Maria Vincze a precizat că nu doreşte să vorbească despre acest subiect, fiind plecată în Suedia. În lipsa unei infirmări categorice din partea profesoarei şi a unei reacţii a ministrului Borbely, aflat la acel moment în străinătate, am asumat că informaţia primită era exactă: actualul proprietar al apartamentului ar fi profesoara de doctorat al ministrului, Maria Vincze.
În realitate însă, persoana numită Maria Vincze şi care deţine apartamentul din Calea Victoriei nu este coordonatoarea de doctorat a lui Laszlo Borbely, dar are o legătură de rudenie cu acesta: este a doua sa cuscră.

Detaliu biografic necunoscut

Conform CV-ului postat de ministrul Mediului atât pe site-ul personal, cât şi pe cel al Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely  are un singur copil, o fată în vârstă de 29 de ani. Însă conform unor surse apropiate familiei Borbely, dar şi a datelor din dosarul de la DNA, ministrul Mediului mai are un băiat, înfiat, lucru care nu era cunoscut public până acum. Fiul adoptiv al lui Laszlo Borbely este căsătorit, iar mama soţiei acestuia se numeşte Maria Vincze. Această cuscră a lui Borbely, Maria Vincze, este cea care a cumpărat aparamentul de pe Calea Victoriei în martie 2011.

A doua coincidenţă de nume

Maria Vincze, cuscra ministrului, a cumpărat apartamentul din centrul Bucureştiului de la un anume Pal Kovacs, care se pare că nu ar avea nicio legătură de rudenie cu cuscra oficială a lui Borbely, mama lui Attila Kovacs, fiind vorba, din nou, de o pură coincidenţă de nume.

Afacerea „Aparatamentul"

Conform DNA, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei Lescaci Com SRL din Oaş Negreşti (Satu-Mare), prin intermediul lui Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, ar fi cumpărat influenţa lui Laszlo Borbely, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament din Bucureşti, aparţinând cuscrei demnitarului. Lucrările au fost, conform procurorilor, în valoare de aproximativ 20.000 euro şi ar fi fost făcute exclusiv pe cheltuiala societăţii Lescaci. Lucrările ar fi fost realizate în scopul obţinerii de contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române" (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului), cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, odată cu numirea lui Borbely la cârma Ministerului, valoarea contractelor cu statul ale societăţii a crescut de 17 ori. Mai exact, Lescaci Com SRL a câştigat în 2010 şi în 2011 contracte din bani publici în valoare totală de 20 de milioane de euro de la instituţii din subordinea Minis­iterului Mediului şi Pădurilor. În anii anteriori, societatea a avut contracte de 1,2 milioane de euro.

Profesoara de doctorat a lui Laszlo Borbely

Maria Vincze (foto), profesor universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca,  este coordonatoarea tezei de doctorat pe care Laszlo Borbely a susţinut-o anul acesta, cu lucrarea „Modele de dezvoltare regională în Uniunea Europeană şi România". Vincze este profesor doctor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj unde predă din 1977. Maria Vincze este conducător de doctorat  de şapte ani şi predă la şcoala doctorală "Economie de dezvoltare regională şi rurală". A primit diploma de  Doctor Honoris Causa a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii din Pecs, Ungaria.  Ziarul „Adevărul" îi cere scuze profesoarei MariaVincze pentru regretabila eroare, produsă ca urmare a coincidenţei de nume, şi facem precizarea că profesoara universitară nu are nicio legătură cu apartamentul invocat în scandalul de corupţie în care este vehiculat numele ministrului Laszlo Borbely.

image
image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite