Cazul Litvinenko face înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul spion a fost otrăvit cu taliu radioactiv şi e pe moarte

Fostul colonel FSB Aleksandr Litvinenko se zbate în continuare între viaţă şi moarte. Medicii îi dau 50 la sută şanse de supravieţuire şi încearcă să neutralizeze otrava printr-un antidot puternic, dar nu exclud o intervenţie medicală pentru un transplant de măduvă.
John Henry, unul dintre medicii care îl are în grijă pe fostul spion, a declarat că acesta a fost probabil otrăvit cu taliu radioactiv, având nevoie urgentă de o grefă de măduvă osoasă. "Radioactivitatea a distrus celulele şi globulele albe au scăzut la zero", a mai spus medicul, potrivit căruia fostul agent rus "nu merge bine". Unul dintre prietenii lui Litvinenko, Aleksandr Goldfrab, a avut un şoc când l-a văzut pe patul de spital. "Arată ca o stafie. Nu a mai mâncat nimic de peste 18 zile, este hrănit intravenos, are o stare permanentă de vomă, nu mai are nici un fir de păr, vorbeşte incoerent, suferă de puternice disfuncţii renale", a declarat el pentru "The Times".
SUA au cerut informaţii de la guvernul britanic
Departamentul de stat al SUA a solicitat, ieri, Londrei, informaţii complete referitoare la cazul de otrăvire a fostului colonel FSB. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tom Casey, a declarat că SUA nu intenţionează să contacteze în acest moment autorităţile ruse, ci doar pe cele britanice.
Cazul Litvinenko a fost abordat şi de reprezentanţi ai diplomaţiei britanice în cadrul unei întâlniri cu angajaţi ai Ambasadei Rusiei în Marea Britanie. Luni, la Ambasada Marii Britanii din Roma s-a prezentat şi italianul Mario Scaramella, însă ni-meni nu a dorit să îl interogheze. În ajunul întâlnirii sale cu Litvinenko, Scaramella a primit două mesaje în care era ameninţat cu moartea şi acuzat de difuzarea unor informaţii distorsionate despre activitatea KGB din Italia. Mesajele conţineau şi numele unui presupus agent rus implicat în asasinarea jurnalistei Anna Polikovskaia, şi care ar fi plănuit un atac şi asupra lui Scaramella. "The Independent" susţine că a intrat în posesia numelui acestui agent, dar nu l-a făcut public.
Ancheta, preluată de Direcţia de combatere a terorismului
Ancheta a fost preluată de Direcţia de combatere a terorismului din Scotland Yard, SO15, personal de comisarul Peter Clarke, cel care a anchetat şi atentatele din 7 iulie 2005 în reţeaua de transporturi din Londra. SO15 face teste toxicologice, caută posibilii martori şi examinează înregistrările surprinse de camerele de luat vederi pentru a da de urma asasinilor. Poliţia susţine că ştie exact identitatea celor doi ruşi cu care s-a întâlnit Litvinenko în ziua otrăvirii sale. Aceştia sunt, potrivit "The Daily Telegraf", Oleg Lugovoi, fostul şef al Serviciului de securitate al canalului de televiziune ORT, inculpat în afacerea "Aeroflot", în care este implicat şi oligarhul rus Boris Berezovski, şi un oarecare Vladimir, pe care Litvinenko îl vedea pentru prima oară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite