„Cazul Giovannei Reggiani, folosit în scopuri electorale” - Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa italiană se ocupă cu interes de reacţiile pe care le-a avut în Parlament protestul general al elevilor şi studenţilor. Timp de două săptămâni, aceştia au ocupat şcolile şi pieţele marilor oraşe ca Roma, Milano, Bologna şi Trieste. Nici compania naţională aeriană, Alitalia, nu trece printr-o perioadă uşoară, în ciuda soluţiilor de compromis care au ajutat-o să evite falimentul.

Noua Alitalia decolează fără piloţi şi asistenţi de zbor”, scrie pe prima pagină cotidianul „Corriere della Sera”. Compania naţională aeriană, Alitalia, a fost cumpărată de un consorţiu italian (CAI) atât pentru a evita declararea falimentului, cât şi pentru a nu o vinde unor investitori străini. Sindicatele angajaţilor din cadrul companiei au refuzat să semneze noul contract de muncă. Ele au solicitat o nouă şedinţă, săptămâna viitoare, pentru continuarea trativelor cu CAI şi guvernul italian.

Guvernul amână reforma învăţământului până la încetarea protestelor", anunţă cotidianul „La Repubblica”. După două săptămâni de proteste în universităţi şi în pieţele Italiei, studenţii au reuşit să amâne aprobarea noii legi a învăţământului. Redactată de ministrul Maria Stella Gelmini, legea prevedea reduceri bugetare drastice pentru universităţi şi cercetare, lucru care ar fi dus la desfiinţarea a mai multor posturi din învăţământ. Studenţii au ieşit în stradă şi au ocupat pieţele în semn de protest. Ministrul de Interne, Roberto Maroni, a ameninţat cu deschiderea de dosare penale pentru cine va mai îndrăzni să ocupe o instituţie publică. Premierul Silvio Berlusconi a sfătuit guvernul să amâne aprobarea legii până „se vor mai linişti apele”.

Românii din Italia: Cazul Reggiani a fost folosit în scopuri electorale”, scrie cotidianul „Il Messaggero” la un an de la moartea Giovannei Reggiani pentru care Nicolae Romulus Mailat a fost condamnat la 29 de ani de închisoare. Sâmbătă dimineaţa, un grup de români din Roma a depus o coroană de flori la locul unde a fost agresată italianca. Reprezentanţi ai Primăriei s-au alăturat gestului românilor. Cotidianul italian îl citează pe Mihai Muntean, Vicesecretarul Partidului Românilor din Italia, „Identitatea Românească”. Acesta precizează că „episodul agresiunii Giovannei Reggiani a fost folosit în scopuri electorale”. Spre seară, lângă coroana de flori din partea românilor, primarul Romei, Gianni Alemanno, a depus un buchet de flori.

Măcel pe străzile italiene”, titrează cotidianul „Il Tempo” cu referire la bilanţul morţilor în accidente rutiere în noaptea de Halloween. Unsprezece tineri şi-au pierdut viaţa în câteva ore la volanul maşinilor pe care le conduceau. Accidentele au fost cauzate de alcool, droguri în exces şi vremea nefavorabilă.

Patru adolescenţi împuşcaţi în picior, la Neapole”, scrie „La Stampa”. Cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, patru adolescenţi au fost victimele unui raid cu focuri de armă. Ei se aflau în faţa unui club în cartierul celebru pentru crimele comise în plină stradă, Secondigliano din oraşul Napoli. Două motociclete s-au oprit în faţa clubului şi atacatorii au început să tragă asupra tinerilor. Pentru că victimele nu au fost rănite grav, poliţia consideră că era vorba de un advertisment.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite