Cazarea, mai grea decât admiterea la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala grijă a tânărului admis la o facultate din Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara este închirierea unei locuinţe în perioada studiilor. Cel mai scump cămin de stat este la

Principala grijă a tânărului admis la o facultate din Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara este închirierea unei locuinţe în perioada studiilor. Cel mai scump cămin de stat este la Cluj-Napoca

Studenţii au de ales între condiţiile insalubre din căminele de stat şi cele din apartamentele spaţioase pentru care trebuie să plătească însă sute de euro lunar.

Să fii student în Capitală sau în marile centre universitare din ţară reprezintă pentru mulţi tineri din provincie un adevărat test de maturitate, în special la capitolul cazare. Bucuria aflării reuşitei la facultate este repede spulberată de panica găsirii unei locuinţe. Alternativele sunt: cămin de stat, cămin particular, apartament închiriat şi gazdă.

Şpaga la căminul de stat, 2.000 de lei

Bobocii care nu se sperie de toaletele la comun, de manelele care răsună la miezul nopţii, de mirosuri de mâncare gătită la reşouri improvizate pot alege căminul la stat.

Cei care au norocul să prindă un loc pe drept au de trecut însă testul zugravului, al electricianului sau al menajerei. Cristina şi Loredana sunt studente în anul 3 la Facultatea de Litere şi locuiesc într-unul din căminele Grozăveşti. "Am dat cu lavabilă, am pus draperii, mochetă nouă. Am schimbat până şi clanţa, dar ce mă supără cel mai tare este că avem gândaci", s-a plâns Loredana.

Singurul avantaj al tinerelor este că plătesc puţin. "Mă costă 80 lei lunar, altfel nu aş fi optat pentru cămin", a spus Cristina. Şpaga este încă o realitate în complexele studenţeşti. "Aproximativ 2.000 de lei, aceasta este suma pe care trebuie să o dai în fiecare an administratorului pentru a avea un loc asigurat, chiar dacă stai acolo clandestin", a explicat Florentin, student la Facultatea de Sociologie, din cadrul Universităţii din Bucureşti.
900 lei camera în căminele particulare

Privilegiaţi sunt studenţii facultăţilor particulare, care plătesc însă pe măsură confortul. ,,Plătesc lunar 200 lei pentru pat şi 100 lei utilităţile", a spus Ana, una dintre studentele care locuieşte în căminul C 2 al Universităţii Spiru Haret alături de alte trei colege.

Costul lunar al unei garsoniere în cartiere precum Drumul Taberei, Militari, Berceni variază între 300-400 euro şi poate ajunge chiar şi la 900 euro, în funcţie de zonă şi de cât de modern este utilată. Avantajaţi sunt cei care închiriază o locuinţă împreună cu mai mulţi prieteni.

Chiria, convenabilă dacă stai cu prietenii

Cerasela este din Slatina şi studiază sociologia la Universitatea din Bucureşti. Ea locuieşte cu chirie într-un apartament cu patru camere din cartierul bucureştean Drumul Taberei, împreună cu trei prietene. ,,Sunt mulţumită.

Plătim fiecare 200 de euro lunar, dar condiţiile sunt bune". Ea spune că în primii ani de facultate a locuit într-un cămin din Regie. ,,Am renunţat la idee, pentru că nu suportam baia. Era multă mizerie. Pe lângă asta, trebuia să merg la duş însoţită, deoarece nu existau nici măcar uşi", a menţionat studenta.

La gazdă nu ai intimitate

O altă posibilitate pentru studenţi este gazda. Suma pe care o percep proprietarii cu care eşti obligat să locuieşti este de aproximativ 200 euro lunar. La această cheltuială se adaugă banii pentru utilităţi, de circa 50 euro de persoană. "Am locuit la gazdă un an. Nu puteam ieşi noaptea, pentru că proprietarul obişnuia să se culce devreme şi îl deranjam. Mă enerva şi că intra în camera mea când eram plecată şi îmi umbla prin lucruri", a spus Daniela, studentă în anul 3 la Management.

Cum obţii cazare în căminele de stat şi private

Criteriile de obţinere a unui loc la un cămin de stat sunt diferite, în funcţie de regulile fiecărei universităţi. Administratorul căminului "Stoian Militaru" al Universităţii Bucureşti, Ioana Ionescu, spune că studentul trebuie mai întâi să obţină aprobarea decanatului, imediat după afişarea rezultatelor finale la admitere.

"După care vine la noi cu o cerere tip pe care o ridică de la secretariatul facultăţii, cu două fotografii şi cu buletinul de identitate", explică Ionescu. Ea a adăugat că plata chiriei se face lunar.

Tinerii care vor să se cazeze într-un cămin particular trebuie să urmeze aproximativ aceeaşi procedură ca la stat, doar că distribuirea se face pe criteriul "primul venit, primul servit". " Se încheie un contract valabil în intervalul 1 octombrie - 30 iunie şi se plăteşte în avans chiria pentru primele trei luni", a declarat Silviu Ioniţă, administratorul celor trei cămine ale universităţii particulare "Spiru Haret".

Jumătate dintre studenţii din Capitală, fără loc în cămin

Potrivit celui mai recent raport legat de situaţia studenţilor din Capitală, prezentat de Prefectura Bucureşti, din totalul celor 168.583 de studenţi care frecventează cursurile la zi ale instituţiilor de învăţământ superior de stat din Capitală, aproximativ 70.000 de studenţi sunt din provincie. Doar jumătate dintre aceştia au loc în căminele de stat.

Închiriere în regim hotelier la Cluj

Universităţile din Cluj-Napoca au stabilit preţuri la cazare în cămine atât în regim hotelier, cât şi pentru o lună întreagă. Studenţii care prezintă o adeverinţă de practică beneficiază şi de o reducere de aproape 50%.

La Iaşi s-a stabilit perioada de cazare

Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" (UTI) a anunţat că înscrierile la cazare în campusul Tudor Vladimirescu se va face între 26 septembrie şi 1 octombrie. Universitatea "Al. I. Cuza" (UAIC) va avea în acest an aproape 5.000 de locuri de cazare în căminele din campusurile Titu Maiorescu, Codrescu şi Tîrguşor Copou. Pe lângă acestea, UAIC va avea încă 900 de locuri în căminele noi Akademos şi Gaudeamus. Perioada de cazare a fost programată în intervalul 26 septembrie - 2 octombrie.

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară vor avea anul viitor aproape 1.400 de locuri, fără cele din căminul 3, aflat în reparaţii. Cazarea se va face între 28 şi 30 septembrie. Pentru anul universitar următor, studenţii medicinişti ieşeni vor avea la dispoziţie aproximativ 2.300 locuri de cazare în campusurile 1 Mai şi 1 Decembrie. Cazarea se va face între 26 septembrie şi 1 octombrie. (Radu Neag - Cluj, Octavia Dumitra - Iaşi)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite