Cavalerii şi domniţele invadează Braşovul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovul prinde culoare medievală în fiecare an datorită turnirului
Braşovul prinde culoare medievală în fiecare an datorită turnirului

Timp de trei zile, Braşovul se va întoarce în timp, cei prezenţi având posibilitatea să trăiască atmosfera din urmă cu peste 900 de ani.

De astăzi şi până duminică Cetăţuia Braşovului de pe Dealul Straja aşteaptă mii de turişti. Vizitatorii vor fi martori la evenimente şi manifestări medievale precum turniruri cu cai, lupte cu spada între cavaleri, trageri cu arcul, aruncarea suliţei, mânuirea spadelor, lupta supremă pentru cucerirea mâinii frumoasei prinţese, teatru şi jocuri medievale pentru copii şi adulţi.

Tema festivalului din acest an este punerea în scenă a confruntării cumanilor cu Cavalerii Ordinului Teuton, aduşi în Ţara Bârsei de către Regele Andrei al II-lea al Ungariei, în anul 1211, cu scopul apărării graniţelor.

La eveniment vor fi prezente mai multe trupe medievale din toată ţara: „Cavalerii Cetăţilor Bârsei" din Braşov, „Ordinul Dragonilor de Transilvania" din Cluj-Napoca, „Şoimii de Argint" din Oradea, „Ordinul Cavalerilor de Mediaş", „Străjerii Coroanei" şi „Trupa de Aici" din Braşov, „Gladius Dei" din Sibiu, „Vulturii Valahiei" din Bucureşti, şi semifinaliştii concursului-emisiune „Românii au Talent" - „Hypnosis" din Braşov.

Fiecare zi a festivalului „Turnirul cavalerilor" se va încheia cu show-uri de noapte, dansuri şi focuri de tabără. În fiecare seară vor fi demonstraţii cu torţe şi făclii. 

Expoziţie de câini ciobăneşti la Zărneşti

În 28 şi 29 aprilie 2012, Asociaţia Chinologică Pro Canis vă invită la Dog Show 2012, pe terenul stadionului Torpedo din Zărneşti, la 30 de kilometri de Braşov. Este cel mai important eveniment chinologic de anul acesta în zona Braşovului. Vor fi prezenţi peste 450 de câini de rasă care se vor juriza de către o echipa de arbitri naţionali şi internaţionali. Showul începe, în fiecare zi, la ora 8.30.

Zilele Cetăţii la Alba Iulia

ALBA

Organizatorii au pregătit două zile de manifestări ce se vor derula în interiorul celei mai mari Cetăţi Vauban din România. Cavaleri şi domniţe vor pune în scenă momente artistice de inspiraţie medievală, ce se vor desfăşura în tabere special amenajate pe traseul de nord. Primul spectacol începe vineri, la ora 10.20, iar ultimul se desfăşoară duminică seara, după ora 21.00.

Cavalerul Emil Hartmann şi scutierii din Mühlbach, Paladinii de Mediaş şi Ordinul Dragonilor de Transilvania - „Oştirea Craiului Matian" vor crea atmosfera de acum câteva sute de ani din Cetate. Asociaţia Bistriţa Medievală va prezenta un spectacol de dansuri şi va juca o scenetă de teatru. Duminică seara sunt programate concerte cu Mircea Vintilă şi trupa VH2, dar şi un spectacol cu foc al trupei Cristpus Art din Sibiu.

Zilele Cetăţii sunt organizate de societatea Grup Corint, care desfăşoară ample activităţi de restaurare în Cetate, împreună cu Primăria Alba Iulia. Administraţia locală a alocat un buget de 250.000 de lei. Evenimentul se va prelungi şi în 5 mai când se va inaugura traseul celor şase porţi ale Cetăţii.

Două luni de operă, operetă şi balet

TIMIŞOARA

Melomanii bănăţeni vor avea parte de un adevărat festin muzical între 27 aprilie şi 22 iunie, a 37-a ediţie a tradiţionalului festival „Timişoara Muzicală". În aproximativ două luni, vor fi concentrate zeci de evenimente.

Opera Română din Timişoara va prezenta, pe durata festivalului, nu mai puţin de zece spectacole de operă, operetă şi balet, printre care Aida, Traviata sau Voievodul Ţiganilor. Unele spectacole vor beneficia şi de participarea unor invitaţi de marcă din ţară şi din străinătate. Filarmonica „Banatul" prezintă, de asemenea, concerte aproape zilnic, cu orchestra proprie sau cu invitaţi. Majoritatea evenimentelor vor avea loc în sala „Capitol", dar şi în alte locaţii, cum ar fi Centrul de Afaceri sau Biserica Millenium. Primul eveniment din cadrul festivalului este programat în această seară, de la ora 18.00, la Operă, unde va fi pusă în scenă „Aida", de Giuseppe Verdi.

Prima ediţie a Festivalului „Timişoara Muzicală" a avut loc la iniţiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc, dirijor şi director al Operei Romane din Timişoara, şi Ion Românu, dirijor şi director al Filarmonicii „Banatul" din Timişoara, în stagiunea 1968-1969.

Festivalul a fost gândit să devină un eveniment care să marcheze anul muzical, o manifestare de ţinută. Dupa cea de-a şasea ediţie, festivalul a devenit anual, iar din 1993 a căpătat un caracter internaţional, păstrat până în ziua de azi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite