Câţi bani trimit migranţii acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sumele care au plecat din statele UE
Sumele care au plecat din statele UE

Migranţii din statele UE  au trimis în ţările de origine 31,2 miliarde de euro, anul trecut.

În cifre absolute, în 2010, a existat un plus de 800 de milioane de euro, faţă de suma trimisă de migranţi către rudele de acasă în anul precendent, conform  datelor Eurostat (biroul european de statistică). S-a recuperat astfel doar o treime din scăderea produsă după 2008 (când banii expediaţi rudelor din ţară au atins maximum de 32,8 miliarde de euro). În 2009 s-au trimis 30,4 miliarde de euro.  Statistica Eurostat se referă doar la sumele trimise acasă de migranţii permanenţi, adică de cei care au stat mai mult de un an la muncă în străinătate. Nu sunt incluşi banii celor care au avut contracte sezoniere.

Muncitorii din Spania, cei mai legaţi de ţara natală

Ca şi până acum, muncitorii străini din Spania au făcut cei mai mulţi bani. Ei le-au trimis rudelor din ţară, în 2010, 7,2 miliarde de euro. Muncitorii străini din Spania expediază acasă 23% din totalul remiterilor din statele UE. Studiul Eurostat nu spune câţi din banii făcuţi în Spania pleacă spre state Uniunii şi câţi spre alte ţări.

Situaţia este prezentată complet în cazul Italiei, de unde au plecat anul trecut 6,572 de miliarde de euro, din care 5,347 de miliarde s-au dus în afara continentului, iar 1,225 de miliarde de euro au intrat în bugetele familiale din UE. Parte din ei au ajuns în România. Eurostat prezintă doar ieşirile de bani din statele membre, nu şi intrările în ţările de origine ale migranţilor.

Străinii au produs mai puţin in Italia  

Primele patru state de destinaţie pentru migranţi - Spania, Italia, Germania şi Franţa - au totalizat 63% din volumul remiterilor. Dacă banii plecaţi din Spania şi Germania au fost mai mulţi în 2010, faţă de 2009, din Franţa şi din Italia au fost expediate sume mai mici decât în anul precedent.  Banii din Franţa au scăzut cu aproape 28%, deşi ţara nu a fost afectată de criză la fel de puternic precum Italia sau Spania.

Şomajul nu a afectat remiterile

Interesant este cazul Spaniei, ţara cu cel mai mare şomaj din Europa - aproape 23%, în septembrie 2011, comparativ cu media europeană de 9,7%. Cu toate acestea, migranţii din Spania au trimis acasă mai mulţi bani în 2010, deşi în toată Europa muncitorii străini sunt cei mai afectaţi de criză - şomaj mai mare, reduceri de venituri mai consistente etc.

Un raport de anul acesta al Organizaţiei pentru Co­operare şi Dezvoltare Economică (OECD) arăta că unul din patru şomeri înregistraţi în Spania, în 2009, provenea din categoria migranţilor. Rata şomajului în rândul migranţilor ajunsese la aproximativ 30%, aproape dublu faţă de procentul corespunzător nativilor spanioli. Potrivit OECD, două treimi din remitenţele intrate în România vin din Spania şi din Italia, ţările preferate de românii plecaţi să muncească în străinătate.

Care au fost exact sumele intrate în România anul acesta de la muncitorii de afară vom afla curând de la BNR.  Deocamdată, ştim că în perioada ianuarie-septembrie 2011 remiterile se cifrau la 2,7 miliarde de euro, cu 200 de milioane de euro sub suma corespunzătoare intervalului de timp similar din anul trecut.  Un sondaj realizat de ­BestJobs printre persoanele înregistrate pe această platformă de recrutare arată că 84% din intervievaţi ar pleca imediat la lucru în străinătate.

Românii nu mai vor să plece în spania

De preferinţă, spun ei, în Marea Britanie, Germania sau Franţa. Principalele motive - şanse puţine de realizare profesională în România şi dorinţa de a trăi decent. Mai mult de jumătate dintre respondenţii sondajului spun că şi-ar dori un contract care să se întindă pe cel puţin cinci ani.

Remiteri

Potrivit BNR, remiterile de anul trecut s-au cifrat la 3,85 miliarde de euro, cu 11% mai puţin decât în 2009. Conform unor date furnizate de banca centrală a Spaniei, remitenţele oficiale ale românilor au crescut în 2010, la 381 de milioane de euro. Cele mai mari sume s-au înregistrat în 2008, când românii plecaţi la muncă au trimis în ţară aproximativ 5 miliarde de euro.

INFO
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite