Câţi bani îţi dă pe zi bancomatul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile impun anumite sume maxime ce pot fi retrase într-o zi de la bancomat Limitele stabilite de bănci la retragerea banilor din ATM-uri protejează clienţii de posibilele

Băncile impun anumite sume maxime ce pot fi retrase într-o zi de la bancomat

Limitele stabilite de bănci la retragerea banilor din ATM-uri protejează clienţii de posibilele fraude.

Mulţi dintre români au prostul obicei de a-şi nota PIN-ul cardului pe spatele acestuia sau pe o hârtiuţă pusă în portofel. În cazul în care posesorul îşi pierde sau îi este furat portofelul, celui care îl va găsi îi va fi foarte uşor să aibă acces la banii de pe card.

Băncile au luat în calcul această variantă şi au impus anumite limite în ceea ce priveşte suma maximă ce poate fi retrasă zilnic de la ATM (bancomat). În plus, măsura este de natură să protejeze atât banca, dar şi clienţii de posibile fraude de proporţii mai mari.

Limita impusă depinde de la o bancă la alta, în funcţie de politica fiecăreia. De exemplu, cea mai nouă limitare a fost impusă de Bancpost. Banca a stabilit ca suma zilnică de retragere de numerar de la bancomat să fie limitată, din 30 iunie, la 4.000 lei.

În cazul în care posesorul doreşte să scoată de la bancomat suma maximă permisă, sunt recomandate 2-3 tranzacţii. În primul rând, aparatul s-ar putea să nu aibă atâta numerar sau, în al doilea rând, dacă acesta are doar bancnote de mică valoare, teancul ar putea fi prea mare încât să poată fi virat.

Atenţie, însă, unele bănci impun limite şi asupra numărului de tranzacţii ce pot fi efectuate într-o zi. La emiterea cardurilor de debit există o limită standard care se impune clientului.

Suma maximă, prestabilită de client

Totuşi, o parte dintre bănci oferă facilitatea de a extinde această limită, încă de la eliberarea cardului sau pe parcurs. Această opţiune este permisă de bănci precum UniCredit Ţiriac Bank, ABN Amro, Banca Românească sau Millennium Bank. "Clientul îşi poate stabili propria limită de retragere, în funcţie de nevoi şi de riscul pe care este dispus să şi-l asume", a declarat Constantin Mareş, director IT în cadrul Millennium Bank.

În cazul Băncii Româneşti, unde suma maximă este de 3.500 lei, limita poate fi modificată atât în sus, cât şi în jos.

Dacă posesorul cardului doreşte să retragă de la bancomat o sumă mai mare decât cea permisă, îi rămâne opţiunea de a solicita eliberarea de numerar la ghişeul băncii. Numai că în acest caz comisioanele de retragere sunt semnificativ mai mari.

De exemplu, în cazul cardurilor de debit Maestro emise de BCR comisionul de retragere la ghişeu este de 0,4% din suma solicitată, minimum 3 lei, în timp ce retragerea la bancomat este taxată cu 0,2% din suma retrasă, minimum 0,2 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite