Câţi bani îţi dă banca fără garanţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În schimbul unei dobânzi mai ridicate, instituţiile de credit sunt dispuse să împrumute persoanelor fizice sume mari, "fără acoperire" Fără să ceară vreo garanţie sau vreo

În schimbul unei dobânzi mai ridicate, instituţiile de credit sunt dispuse să împrumute persoanelor fizice sume mari, "fără acoperire"

Fără să ceară vreo garanţie sau vreo explicaţie privind destinaţia banilor, băncile oferă populaţiei credite chiar şi de până la 40.000 de euro, pe maximum zece ani.

Creditul de consum fără garanţii continuă să fie preferatul românilor în materie de finanţări bancare. Fie că se numeşte credit pentru orice, credit de uz personal sau credit de nevoi personale, împrumutul pentru consum negarantat reprezintă cea mai solicitată formă de finanţare datorită uşurinţei cu care poate fi contractat.

Mai exact, pentru a lua un astfel de împrumut, clientul nu este obligat să dea prea multe explicaţii băncii în ceea ce priveşte destinaţia banilor. Totodată, acesta nu trebuie să ofere în schimbul finanţării nicio garanţie, fie ea imobiliară sau mobiliară. O simplă asigurare de viaţă este suficientă.

Tocmai pentru că nu presupune nicio garanţie, valoarea maximă a unui credit de consum fără garanţii este mult mai mică decât în cazul unui împrumut garantat. În plus, nici perioada de rambursare nu urcă la mai mult de zece ani. Cu alte cuvinte, banca nu îşi asumă riscul de a împrumuta, fără garanţii, sume mari de bani, pe perioade îndelungate.

Dacă în urmă cu un an, băncile ofereau clienţilor maximum 20.000 de euro pentru un credit de nevoi personale negarantat, treptat, ştacheta a fost ridicată.

Rată lunară de 444 euro

De exemplu, ABN AMRO oferă populaţiei Creditul pentru Uz Personal cu o valoare maximă de 40.000 de euro, pe o perioadă de până la 10 ani. Dacă solicitantul ia un astfel de împrumut, la o valoare şi pe o perioadă maximă, va rambursa iniţial rate lunare de 444,08 euro, potrivit calculelor băncii. După trei luni, dobânda devine variabilă, ceea ce indică faptul că este foarte probabil ca rata lunară să crească.

Lipsa garanţiei, compensată de costuri

Alpha Bank pune la dispoziţie clienţilor împrumutul de nevoi personale fără garanţii Alpha 4All. În funcţie de venitul solicitantului, dar şi de scoring, suma maximă ce poate fi împrumutată poate urca până la 30.000 euro, pe o perioadă de până la zece ani.

În acest caz, la o dobândă de 10,75% pe an (DAE - dobânda anuală efectivă - 16,28% pe an), rata lunară este de 499,02 euro, iar suma ce trebuie rambursată băncii ajunge la 56.371,73 de euro, potrivit portalului financiar FinZoom.

Dacă împrumutul ar fi fost garantat cu ipotecă (proprietate evaluată la 100.000 de euro), solicitantul ar fi trebuit să ramburseze băncii doar 47.873,6 de euro. În acest caz, Alpha Bank percepe o dobândă mai redusă, de 7,9% în primul an şi 10,25% pe an (DAE - 10,72% pe an) în următorii.

Împrumuturi negarantate de până la 30.000 de euro mai oferă şi Garanti Bank şi Romanian International Bank (RIB).

Cele mai multe dintre instituţiile de credit oferă împrumuturi de consum negarantate cu valori maxime de 20.000 euro, pe perioade de până la 10 ani. Printre acestea se numără BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac Bank şi Piraeus Bank. Sunt însă bănci (Banca Românească, OTP Bank, CR Firenze şi Bank of Cyprus) care nu împrumută negarantat sume mai mari de 10.000 de euro.

Valorile maxime sunt, în general, aceleaşi atât pentru împrumuturile în lei, cât şi pentru cele în euro. În oferta băncilor, valoarea maximă pentru un împrumut în moneda naţională este menţionată în euro, echivalent lei.

Creditarea în valută, prudentă

Recomandările Băncii Centrale privind limitarea creditării în valută au început să se concretizeze în măsuri luate la nivelul băncilor comerciale.

Două dintre instituţiile de credit de pe piaţa românească au redus sau chiar au eliminat accesul românilor la împrumuturile de nevoi personale negarantate în euro sau dolari. Din luna iunie, Volksbank oferă populaţiei credite de nevoi personale fără garanţii materiale numai în moneda naţională. Asta după ce, în urmă cu trei luni, şi CEC Bank a înăsprit condiţiile de acordare a împrumuturilor negarantate în valută.

"Astfel, Volksbank România sprijină politica Băncii Naţionale a României de limitare a creditului de consum în valută", îşi motivau decizia oficialii băncii. Guvernatorul Băncii Centrale a îndemnat în repetate rânduri populaţia să mizeze pe leu, referindu-se în special la evitarea riscurilor valutare în comparaţie cu monedele străine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite