Cathedral Plazza demolează Sfântul Iosif în caz de seism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia turnului cu douăzeci de etaje din apropierea catedralei, aprobată de Primăria Capitalei, a fost "desfiinţată" de specialiştii în seismologie Două expertize tehnice

Construcţia turnului cu douăzeci de etaje din apropierea catedralei, aprobată de Primăria Capitalei, a fost "desfiinţată" de specialiştii în seismologie

Două expertize tehnice independente arată că, în cazul unui cutremur, vibraţiile provocate de "Cathedral Plazza" ar putea avea efecte devastatoare asupra Catedralei Sf. Iosif. Aceste avertismente vin pe fondul unei campanii iniţiate de către Vatican pentru stoparea lucrărilor la construcţia din vecinătatea lăcaşului de cult romano-catolic.

Aflat într-o vizită la Bucureşti, Hans Gert Pottering, preşedintele Parlamentului European, a declarat că insituţia pe care o conduce "va continua să sprijine demersul început de către Biserică".

Prima concesiune de teren pentru ridicarea blocului zgârie-nori ce trebuia să flancheze Mitropolia Romano-Catolică a fost făcută de către primarul general Traian Băsescu.

Cea de-a doua concesiune, pentru completarea suprafeţei necesare construcţiei, a fost făcută de primarul general Adriean Videanu. Când afacerea s-a împotomolit la nivel european, liderii PD au trimis scrisori prin care încercau să convingă parlamentarii europeni să nu semneze pentru stoparea proiectului "Cathedral Plazza".

Iniţial, din motive necunoscute încă, Arhiepiscopia Romano-Catolică şi-a dat acordul pentru construţia Cathedral Plazza.

Acum reprezentanţii acestui cult se apără invocând faptul că nu cunoşteau dimensiunea proiectului: patru subsoluri şi 20 etaje, la doar 8 metri de Catedrala Sfântul Iosif şi de Palatul Mitropolitan Romano-Catolic. Cert este că la scurt timp de la acordul "de principiu", Arhiepiscopia a reacţionat , astfel încât s-a reuşit stoparea temporară a construcţiei.

Risc de prăbuşire

Conform legii, fără studii geofizice construcţia nu putea să înceapă. La noi s-a putut! Două instituţii diferite au concluzii comune.

Astfel, Observatorio Sismico "A. Bina", din Perugia, în studiul intitulat "Măsurarea şi interpretarea vibraţiilor seismice transmise de un nou edificiu în construcţie asupra Catedralei Sf. Iosif" arată că, "în cazul unui eveniment seismic de orice magnitudine, vibraţiile provocate de noul edificiu aflat în construcţie vor fi transmise Catedralei cu amplitudini importante şi evident amplificate în comparaţie cu cele transmise numai prin zgomotul de fond.

Conform aceluiaşi studiu există pericolul ca , în cazul unui cutremur, toate construcţiile aflate pe o rază de 60 de metri să se prăbuşească.

Faptul că există un real pericol în cazul unui seism, rezultă şi din studiul prezentat, luna trecută, de cei de la insitutul "Emanuel E. Necula, P.C" , la Curtea de Apel Craiova. Acolo se arată că "în cazul unui cutremur s-ar produce prăbuşirea instantanee a turnului Cathedral Plazza".

Concluzia finală a acestui ultim raport întocmit chiar la cererea firmei care derulează proiectul spune clar că: "toate aceste informaţii tehnice trebuiau cunoscute, în mod obligatoriu, pe baza studiilor ce erau necesare a fi efectuate premergător autorizării proiectului Cathedral Plazza, lucru care în realitate nu a fost respectat".

Scandal internaţional

Cu sprijinul Vaticanului, problema romano-catolică a avut ecou la nivel european. Peste 400 de europarlamentari au semnat o Declaraţie Scrisă prin care se cerea stoparea construcţiei, astfel încât edificiile romano-catolice să fie protejate.

Numeroşi semnatari au fost chiar colegi europeni de-ai PD-ului, membri ai Partidului Popular European. În replică, parlamentarii democraţi au trimis "contra-scrisori". Parlamentarul PD Marian Jean Marinescu cerea colegilor din PPE să nu voteze Declaraţia Scrisă, pentru că este "un atentat de discreditare politică a Partidului Democrat".

Preşedintele PE a criticat proiectul

Hans Gert Poettering, preşedinte al Parlamentului European, ne-a declarat că nu ar fi construit niciodată "aşa ceva". Înaltul demnitar european a spus că "Parlamentul European va continua să sprijine demersul început de către Biserică".

În completare, înaltul prelat romano-catolic, Ioan Robu, a declarat: "Credem că ceea ce am reuşit pe 26 septembrie, cu Declaraţia Scrisă, nu se va opri aici. Mai ales că acum avem şi o reconfirmare a sprijinului Europei".

Protestul unui deputat PD împotriva PPE

Europarlamentarul PD Marian Jean Marinescu (foto) a trimis la începutul lunii septembrie o scrisoare colegilor din Parlamentul European, prin care le cerea să nu semneze Declaraţia nr. 54, cu privire la Catedrala Sf. Iosif. El aducea în sprijinul său următoarele argumente:

"1) Construcţia a început cu acceptul de principiu a Arhiepiscopiei Romano-Catolice, care ulterior şi-a schimbat opinia.

2) Construcţia se află în faza finală, iar situaţia prezentată de către iniţiatorii declaraţiei este total diferită. Vă rugăm să luaţi act că există diferenţe clare faţă de realitate. Mai doresc să atrag atenţia că, în fapt, această declaraţie urmăreşte în principal o lovitură politică de discreditare a imaginii Partidului Democrat", se arăta în scrisoarea eurodeputatului PD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite