Catedrala Neamului, cel mai scump proiect imobiliar de după 1990 - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă scrie despre costurile construirii Catedralei Mântuirii Neamului, degradarea staţiunii Borsec şi sporurile ilegale luate de bugetari. Printre alte subiecte, profesorii suportă jumătate din povara FMI, iar bona filipineză este ultima fiţă.

Catedrala Neamului, cel mai scump proiect imobiliar de dupa 1990

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului îi va costa pe români nu mai puţin de jumătate de miliard de euro. Şi cum fondurile necesare nu prea sunt, Biserica Ortodoxă Română va apela la o campanie gen "Daţi un leu pentru Ateneu!", de data aceasta fiind vorba de îndemnul "Daţi un euro pentru Catedrală!". Excluzând donaţia în valoare de 100.000 de euro făcută de Papa Ioan Paul al II-lea când a vizitat România şi alte sume care vor veni din partea unor credincioşi, la ridicarea Catedralei vor contribui, practic, toţi românii. Vorbim de sumele ce vor fi alocate din bugetul de stat, deci din banii adunaţi de la fiecare contribuabil. Potrivit reprezentanţilor BOR, va mai fi nevoie de alte 200 milioane de euro, informează România Liberă.

Borsec, izvor de nepăsare

Autorităţile române au ucis un blazon al României - staţiunea Borsec, titrează Jurnalul Naţional. Lovitura de graţie a venit anii trecuţi, mai curând din partea PD-L, prin persoana minis­trului Turismului, Elena Udrea. Guvernanţii nu au mai revenit în 2010 la Borsec, aşa cum au promis, pentru ca staţiunea să fie salvată. Mai sunt însă şi alte motive ale degradării: privatizări frauduloase, retragerea totală a statului din participaţii la obiectivele staţiunii, interese maghiare locale şi străine.  Din cele aproape 100 de vile în care se cazau pe vremea comunismului cam 6.000 de oameni pe sezon, acum s-au reabilitat doar patru-cinci. Celelalte se prăbuşesc. Motivul distrugerii, în opinia noului primar, ţine de privatizarea frauduloasă şi de interesele locale meschine. UDMR-ul local ştie cel mai bine ce şi cum. "A existat o privatizare eşuată", spune primarul din Borsec, Mik Jozsef.

Bugetarii au luat sporuri ilegale de 1 mld. euro

Curtea de Conturi are de recuperat aproape un miliard de euro, reprezentând plăţi de natură salarială (sporuri) acordate ilegal bugetarilor în decursul anilor 2005 - 2008, potrivit Gândul. Procesul de recuperare este în plină desfăşurare. Bugetarii beneficiari sunt invitaţi să restituie sumele primite nelegal, iar dacă refuză, Curtea de Conturi se întoarce împotriva ordonatorilor de credite. Aceştia sunt conducători de instituţii bugetare din toată ţara. Cu alte cuvinte, mii de directori, de primari şi consilieri, de preşedinţi de consilii judeţene se vor trezi cu amenzi serioase, pe care vor fi obligaţi să le achite din propriul buzunar.

Profesorii suportă jumătate din povara FMI

Potrivit scrisorii de intenţie trimise de România la FMI, guvernul Boc se angajează pentru 2010 să reducă cu 0,2% din PIB cheltuielile cu salariile bugetarilor. Asta înseamnă practic că minim 33.000 de bugetari vor trebui concediaţi (în calcul s-a luat un venit în mână de 300 de euro, diferenţa până la 600 de euro cât plăteşte statul fiind taxe şi impozite). Din viitori şomeri negociaţi de Boc cu FMI, aproximativ jumătate vor proveni din rândul personalului didactic. Analistul Ilie Şerbănescu consideră că reducerea poverii FMI în mare parte datorită anunţatelor concedieri din învăţământ este cauzată de lipsa capacităţii profesorilor de retorsiune. “Profesorii, datorită muncii lor, nu au capacitatea de şantaj. Ei nu pot spune închidem fabrica şi plecăm. Boicotarea anului şcolar loveşte practic mai mult în elevi decât în guvern. De aceea în ultimii 20 de ani profesorii au fost în rolul Cenuşăresei”, zice Ilie Şerbănescu, citat de Cotidianul.

Bona filipineză, ultima fiţă

Muncesc mult, îmbrăţişează tradiţia supunerii şi se mulţumesc cu un salariu mic. Aşa au ajuns filipinezele la sufletele românilor„de viţă nobilă”, ca Victor Ponta sau Silviu Prigoană. "Pentru a importa o bonă din Filipine, trebuie să te adresezi unui cabinet de avocatură, care se află într-un circuit închis. Se plăteşte un comision de 3.000 de euro, pe care nu oricine şi-l permite, şi se încheie un contract pe maximum doi ani. Apoi sunt «mutate» în altă familie", explică preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor pentru Servicii Casnice, Antoaneta Istrate, citată de Evenimentul Zilei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite