Catedrala Mântuirii Neamului, proiectul unui simbol naţional în anii interbelici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Miron Cristea a adus pentru prima dată în discuţie construcţia unei Catedrale a Mântuirii Neamului
Patriarhul Miron Cristea a adus pentru prima dată în discuţie construcţia unei Catedrale a Mântuirii Neamului

Îndelung contestat de opinia publică românească, proiectul de construire al Catedralei Mântuirii Neamului nu este unul recent, această idee fiind avansată încă din primul deceniu al perioadei interbelice.

Problema construirii unei catedrale impunătoare în Bucureşti, care să simbolizeze Biserica Ortodoxă Română şi afirmarea identităţii naţionale, s-a pus imediat după dobândirea independenţei de stat. În urma războiului din 1877-1878 s-a constatat că nici una din cele peste o sută de biserici, câte existau atunci în Capitală, nu erau atât de încăpătoare încât să primească pe toţi cei care ar fi dorit să participe la Te Deum-urile oficiate cu prilejul sărbătorilor religioase.

Catedrala, ca simbol naţional, nu este o idee românească. În secolul al XIX-lea, multe ţări europene construiesc catedrale pentru afirmarea identităţii naţionale.

Termenul de "catedrală" semnifică biserica unde slujeşte episcopul, mitropolitul sau patriarhul şi ea reprezintă simbolul unităţii şi autorităţii bisericeşti. "Catedrala Mântuirii Neamului" este adusă în discuţie de primul patriarh al României, Miron Cristea, în contextul realizării Marii Uniri din 1918 şi a înfiinţării Patriarhiei României, în 1925.

Discuţii preliminare

Primele demersuri în ceea ce priveşte ridicarea unei catedrale impozante în Bucureşti au loc în timpul guvernării liberale, conduse de Ion C. Brătianu.

În 1884, acesta cere un credit de 5 milioane de lei, votat de corpurile legiuitoare fără nici un fel de obiecţii[1]. Până în 1890, creditul a rămas neîntrebuinţat.

Vezi ce variante au fost vehiculate în acea vreme pentru amplasamentul Catedralei Mântuirii Neamului

Principala problemă a fost aceea a locului în care urma să se construiască viitoarea catedrală. Se dorea ca aceasta să fie amplasată pe bulevardul ce leagă astăzi Piaţa Unirii de Piaţa Romană, dar care în acea perioadă era deschis până la Colţea.

Exproprierile întinse şi lucrările ample de sistematizare ce trebuiau efectuate au făcut imposibilă ridicarea catedralei în acest loc. Ulterior, destinaţia creditului s-a schimbat, o mare parte din bani urmând a fi folosiţi în construcţia de şcoli. În acelaşi timp, autorităţile române au început căutarea unui nou loc pentru construcţia catedralei.

Miron Cristea şi reluarea proiectului catedralei naţionale

Interesul reapare după Marea Unire din 1918, dar şi după înfiinţarea Patriarhiei Române, la 4 februarie 1925. De această dată, problema înălţării unei catedrale naţionale la Bucureşti s-a pus cu şi mai multă tărie. Ea trebuia să simbolizeze unitatea naţională a românilor, "de neam şi de credinţă"[2]. Demersul a aparţinut, mitropolitului primat (apoi patriarhului) Miron Cristea, care a readus în discuţie problema construirii catedralei.

La câteva zile după instalarea în scaunul patriarhal, Miron a mers în au­dienţă la regele Ferdinand, pe care l-a rugat "să dăm curs liber pregătirilor pentru Catedrala Neamului"[3]. Tot atunci, el a discutat despre această chestiune şi cu primul-ministru Ion I.C. Brătianu, care, la cererea sa a deschis un credit de 3 milioane pentru facerea planurilor. Începerea lucrărilor urma să se facă "la timpul oportun", care, din nefericire, nu s-a ivit în anii următori, bântuiţi de mari lipsuri. De aceea, apelul pentru strângerea de fonduri din partea cetăţenilor ţării nu a mai fost lansat.

Citeşte articolul integral pe www.historia.ro şi vezi care a fost considerat cel mai potrivit loc pentru înălţarea Catedralei, pe timpul patriarhului Miron Cristea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite