Câte Românii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mulţi, soluţia este ruperea punţilor de legătură cu societatea. Stiam că sunt cel puţin două de pe vremea lui Adrian Năstase. Fostul premier, încercând să înţeleagă de ce a

Pentru mulţi, soluţia este ruperea punţilor de legătură cu societatea.

Stiam că sunt cel puţin două de pe vremea lui Adrian Năstase. Fostul premier, încercând să înţeleagă de ce a pierdut alegerile, împărţise ţara în două: o jumătate care îl votase pe el şi cealaltă - uşor mai mare! - care pusese ştampila în dreptul lui Traian Băsescu.

Cele două Românii îşi duc viaţa paralel şi nu sunt interesate una de cealaltă, mai spunea liderul de partid şi de stat din 2004. După trei ani, realitatea ne arată că cele două Românii nu numai că nu s-au reunit, dar s-au sfărâmat de tot în cioburi şi bucăţi-bucăţele. Ce legătură poate fi între satul din Vaslui unde bătrâni de peste 70 de ani se bucură de fetiţe care se prostituează de la 9 ani şi petrecerile-monstru la care vin puştani în maşini de un milion de euro bucata?

Bun, se poate zice, unii sunt în locuri uitate de lume, alţii în buricul Bucureştiului. Însă nici măcar în momentul în care împart acelaşi spaţiu, românii nu se mai află împreună. La SIAB, lumea s-a călcat în picioare pentru a vedea noutăţile din domeniul auto. Limuzinele s-au vândut ca pâinea caldă, dar multe maşini au fost vandalizate, zgâriate, s-a furat tot ceea ce nu era prins în şuruburi, de la brichete la truse de scule.

Unii veniseră să cumpere, alţii să-şi verse năduful. Peste 100.000 de copii sunt orfani de muncă în ţară, părinţii lor i-au lăsat plecând să lucreze în străinătate. Toţi aceşti copii suferă, unii se spânzură de dor. Interesează pe cineva? În altă parte, biserica, organizaţiile civile ar fi scos mii de oameni în stradă pentru a atrage atenţia asupra acestor realităţi.

La noi, nimic, nicio reacţie. Orfanii de muncă vor fi în câţiva ani generaţia care va duce România mai departe. În ce direcţie, după traumele sufleteşti prin care au trecut? Societatea este amorfă şi ia totul aşa cum este. Oamenii au învăţat să nu mai aibă încredere nici în autorităţi, nici în instituţii. Ştiu că sunt minţiţi, ştiu că numai cine poate, oase roade.

Scandalul Remeş nu a făcut decât să întărească această realitate. Pentru cei mai mulţi, soluţia este izolarea în cercuri cât mai restrânse şi ruperea punţilor care ne leagă de restul societăţii. Fetiţe cu sifilis la 11 ani, copii abandonaţi, cartiere scufundate în mizerie, ce ne interesează? Să fie la alţii! De la uşa casei încolo! Fiecare pentru el.

Populaţia scade, forţa de muncă migrează în Europa. Unii spun că aceşti oameni se vor întoarce pentru că unele meserii au început să fie plătite la fel ca în Occident. Nicio şansă. Oamenii nu pleacă numai după bani, vor să trăiască în societăţi normale. Iar societatea românească nu are niciun proiect de însănătoşire. Ba din contră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite