Cătălin Voicu, vedetă în presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa mondială continuă să aloce spaţii ample evenimentelor politice de la Bucureşti, care se propagă rapid şi îngrijorător în toată lumea.

Financial Times: Victor Ponta a promis că litera legii va fi respectată în tensionata luptă politică dintre el şi preşedintele Traian Băsescu. Premierul a promis că va remedia imediat orice derapaj de la democraţie identificat de Comisia Europeană. Miercuri, Executivul comunitar se va reuni pentru a discuta situaţia din România. „Chiar dacă o singură decizie luată de noi la Bucureşti nu respectă standardele europene, nu voi cere şase luni sau un an. Mă voi întoarce la Bucureşti şi, în măsura în care ţine de Guvern, voi face toate modificările imediat", a spus Victor Ponta într-un interviu pentru „FT".

Premierul a mai spus că a fost „foarte îngrijorat de reacţiile Europei şi tocmai de aceea" se află la Bruxelles pentru a da asigurări că statul de drept va fi respectat în România. Într-un articol pe blogul FT, publicaţia se întreabă cum ar trebui să reacţioneze Uniunea Europeană atunci când un lider dintr-o ţară ca România ameninţă să submineze principiile democratice apărate de întregul proiect european?

Le Monde: „Lovitură de stat deghizată, derapaj al puterii sau simplă alternanţă la conducere? Demersul de demitere a preşedintelui român a provocat îngrijorări profunde în Europa occidentală. Pentru că în spatele procedurii legale par să se ascundă nişte semnale de subordonare a justiţiei de către noul Guvern al unei ţări unde demonii corupţiei încă nu au fost învinşi".

TAZ „Pe 6 iulie a fost o zi fericită pentru deputatul social-democrat Cătălin Voicu. Cu ambele mâini vota suspendarea preşedintelui Traian Băsescu de parcă voia să sublinieze cu statura sa „rotundă" toate ilegalităţile ultimei perioade. Uita că la începutul lui iunie fusese el însuşi condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru mituirea unor judecători.

La fel ,Sergiu Andon de la conservatori. Se plimba falnic pe holurile palatului lui Ceauşescu în ciuda unei decizii emise de ANI care îl face incompatibil cu funcţia de deputat din cauza unui conflict de interese. Dar asta nu contează nici pentru el, nici pentru colegii parlamentari. Din această zi de vineri, Voicu şi Andon vor putea dormi mai liniştiţi. Fără Traian Băsescu, un preşedinte care a rupt pactul cu oligarhii români, ce li se mai poate întâmpla?", se întreabă publicaţia germană  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite