Câtă apă consumăm de fapt?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare om are nevoie, în medie, de 1.243 de metri cubi de apă în fiecare an Oamenii folosesc cantităţi importante de apă pentru băut, pentru gătit sau pentru spălat, dar şi mai

Fiecare om are nevoie, în medie, de 1.243 de metri cubi de apă în fiecare an

Oamenii folosesc cantităţi importante de apă pentru băut, pentru gătit sau pentru spălat, dar şi mai multă apă este folosită pentru a produce diverse lucruri folosite în viaţa de zi cu zi, cum ar fi mâncarea, hârtia sau îmbrăcămintea din bumbac. Cantitatea totală care rezultă constituie consumul real de apă, ce poate fi calculat pentru un individ, pentru un produs sau pentru o ţară. Astfel, consumul real de apă pentru un litru de lapte este de peste 1.500 de litri, iar pentru obţinerea unei cămăşi din bumbac se folosesc 2.700 de litri de apă.

Cercetătorii Universităţii Twente din Olanda au realizat un model de calcul prin care se stabileşte consumul real de apă al unui individ, al unei companii ori al unei naţiuni. Consumul real de apă este definit ca volumul total de apă proaspătă care este folosită pentru a obţine bunurile şi serviciile utilizate de individul, compania sau naţiunea respectivă. Potrivit cercetătorilor olandezi, acest concept oferă consumatorului o variabilă suplimentară în conştientizarea impactului pe care utilizarea resursei de apă îl are asupra mediului înconjurător.

Cu cât mai puţin, cu atât mai bine

Consumul real de apă îi dezvăluie consumatorului cantitatea exactă de apă care a fost utilizată pentru obţinerea produsului finit pe care acesta îl foloseşte. În acest fel, oamenii de ştiinţă îşi propun să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte cantitatea uriaşă de apă care este risipită pentru producerea bunurilor şi serviciilor de care dispun consumatorii zilnic, iar mesajul evident care trebuie transmis este "cu cât mai puţin, cu atât mai bine".

Premisa care stă la baza acestui proiect constă în raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit căruia, fără măsuri care să ducă la utilizarea raţională a apei, patru miliarde de oameni vor suferi din cauza lipsei acestei resurse în anul 2050.

"Datele noastre arată că oamenii nu sunt foarte conştienţi de cantitatea foarte mare de apă pe care o consumă, prin diverse mijloace, în fiecare zi", spune unul dintre autorii modelului de calcul. Calculele cercetătorilor de la Universitatea Twente au pornit de la bunurile şi serviciile care fac parte din viaţa de zi cu zi a unui consumator de rând. Astfel, aceştia au stabilit consumul real de apă în obţinerea hranei consumate zilnic, a aparatelor electrice folosite, a hainelor îmbrăcate etc. În fiecare din cazuri, a fost luată în consideraţie atât cantitatea de apă necesară producerii respectivelor bunuri, cât şi cea utilizată în transport.

O felie de pâine = 40 de litri de apă

Conform cifrelor publicate de specialiştii de la Universitatea Twente, un măr care cântăreşte o sută de grame are un consum real de apă de 70 de litri, în timp ce pentru obţinerea unei ceşti de cafea de 125 de mililitri se foloseşte o cantitate dublă de apă, respectiv 140 de litri. Mai spectaculoase sunt cifrele privind consumul real de apă folosită pentru obţinerea cerealelor şi, mai ales, a cărnii. Astfel, pentru un kilogram de arpacaş cantitatea de apă folosită este de 1.300 de litri, iar obţinerea unui singur kilogram de carne de vită implică 16.000 de litri de apă.

Industria cărnii de pasăre pare să consume totuşi mai puţină apă, având în vedere că un kilogram de carne de pui are un consum real de apă de numai 3.900 de litri. De asemenea, o simplă felie de pâine implică un consum de apă de 40 de litri, iar pentru un burger apa consumată totalizează 2.400 de litri. Totodată, pentru obţinerea unui litru de lapte consumul real de apă este de peste 1.520 de litri. În ceea ce priveşte băuturile alcoolice, producerea unui litru de bere implică un consum real de apă de mai mult de 320 de litri, în timp ce pentru numai 125 de mililitri de vin sunt necesari 120 de litri de apă.

SUA, cel mai mare consum real

Consumul de apă al unei ţări totalizează cantitatea de apă utilizată de locuitorii ei, la care se adaugă resursa de apă folosită pentru obţinerea bunurilor şi serviciilor de care aceştia au nevoie. Însă, cum nu toate bunurile pe care aceştia le utilizează sunt produse în respectiva ţară, consumul naţional de apă are două componente. Pe de o parte, ia în calcul consumul de apă provenită din interiorul respectivei ţări, iar pe de altă parte, la acesta se adaugă resursa de apă din exteriorul statului folosită pentru produsele consumate în interior. În ceea ce priveşte situaţia pentru fiecare ţară, americanii au de departe cel mai mare consum real de apă, cu 2.500 de metri cubi pe cap de locuitor pe an.

Locul doi este ocupat de Italia, fiecare locuitor din Peninsulă consumând anual peste 2.300 de metri cubi de apă. Cifrele cercetătorilor olandezi plasează România undeva la mijlocul clasamentului, cu un consum real de apă de 1.734 de metri cubi pe cap de locuitor pe an, nu cu mult peste media globală de 1.243 de metri cubi. La capătul celălalt al clasamentului se situează Etiopia (675 metri cubi pe cap de locuitor pe an) şi China (700 metri cubi pe cap de locuitor pe an).

16 mii de litri de apă sunt necesari pentru obţinerea unui kilogram de carne de vită

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite