Castraveţii ucigaşi atacă Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacteria E.Coli, depistată în castraveţii spanioli, face noi victime. Madridul se apără spunând că legumele infestate sunt din Olanda. Potrivit sistemului european de alertă,  castraveţi contaminaţi au ajuns şi în Cehia, Austria, Ungaria şi Luxemburg. Bucureştiul asigură că în România nu sunt castraveţi infestaţi.

Autorităţile spaniole susţin că bacteria E.Coli a fost depistată şi în castraveţii din Olanda. Cu intenţia de a linişti populaţia, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a dat asigurări că România nu importă castraveţi din Spania, ci doar din Bulgaria şi Olanda. Teoretic, până când autorităţile europene competente nu vor lansa o alertă oficială în chestiunea castraveţilor infestaţi, România nu poate lua măsuri comerciale de natura interdicţiilor sau respingerii accesului pe piaţă.

Practic, însă, „fiecare administrator de piaţă din România ar trebui să controleze mult mai atent, din punct de vedere sanitar, produsele care intră la comercializare", a declarat pentru „Adevărul" preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de legume şi fructe, Mircea Croitoru. El spune că „în România, din păcate, nu se iau măsuri decât atunci când apar victime omeneşti, iar interesele financiare sunt prea mari pentru a se demara controalele ce se impun".

Apa potabilă, verificată

În acest timp, în Germania, 10 oameni au murit, iar alţi 300 au fost contaminaţi cu bacteria EHEC (E.Coli enterohemoragic), prezentând tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU), care poate duce la colapsul rinchilor şi chiar la deces. Microbiologii citaţi de „Deutsche Welle" susţin că au identificat germenul de tip O104, puţin răspândit pe teritoriul Germaniei, ceea ce explică şi lipsa rezistenţei populaţiei la atacurile bacteriei EHEC. Specialiştii nu exclud prezenţa bacteriei ucigaşe şi pe alte legume precum roşiile sau salata verde şi verifică ca apa potabilă să nu fie contaminată, germenii putând fi transmişi prin instalaţiile sanitare, în reţeaua de canalizare.

Transmis de la om la om?

Cehia a anunţat că importuri de castraveţi contaminaţi au ajuns şi pe teritoriul ei, însă reprezentanţii autorităţilor de la Praga nu ştiu dacă legumele sunt deja în rafturile magazinelor. Loturi de legume spaniole, potenţial infestate, există şi în Austria şi în Ungaria. Cazuri de colită hemoragică uremică  au fost înregistrate însă şi în Franţa, Suedia, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie, la persoane care au călătorit în Germania. Helge Karch, profesor la Universitatea Munster, a atras atenţia că epidemia este departe de a se fi încheiat: „Este posibil să existe infecţii secundare, adică o transmitere de la om la om", a declarat ea.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite