Câştigătorul funcţiei de şef al Parchetului Capitalei, arestat de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Sterian Guli din cadrul Parchetului Judecătoriei Urziceni a fost "ridicat" ieri - seară de DNA. El este urmărit penal în dosarul 197/P/2007, alături de mai mulţi magistraţi, sub

Procurorul Sterian Guli din cadrul Parchetului Judecătoriei Urziceni a fost "ridicat" ieri - seară de DNA. El este urmărit penal în dosarul 197/P/2007, alături de mai mulţi magistraţi, sub suspiciunea fraudării examenului pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul parchetelor.

Sterian Guli câştigase concursul organizat de CSM prin Institutul Naţional al Magistraturii, iar procurorii DNA au indicii că acesta ar fi oferit mită pentru obţinerea subiectelor de examen înainte de susţinerea acestora. În aceeaşi situaţie s-ar mai afla încă doi procurori.

Aceştia ar fi beneficiat de complicitatea unor membri ai Comisiei de examinare, dar şi din CSM. În cazul în care suspiciunile DNA se confirmă, sistemul judiciar românesc ar fi puternic zdruncinat. Trebuie spus că din comisia de examinare au făcut parte şi procurori din Parchetul General.

Procuror controversat

În luna februarie a.c., Guli a făcut la CSM o cerere de apărare a reputaţiei, în urma unui articol apărut în presa locală. Ziariştii l-au intervievat pe Valeriu Licu, fost director al SC Rofep SA Urziceni, care a relatat că atunci când ar fi dorit să facă un împrumut, directoarea băncii l-a trimis să discute detaliile cu soţul ei, prim-procurorul Sterian Guli.

Magistratul ar fi cerut în schimbul acordării împrumutului o parte din afacere. Licu a reclamat faptul că "magistratul intermedia împrumuturi de la cămătari", dar şi că "BCR Urziceni reacţiona ori de câte ori patronii de firmă îl călcau pe soţul directoarei pe bătături".

INM şi CSM se contrazic

Mihai Selegean, directorul INM, a solicitat aseară CSM întrunirea de urgenţă şi analizarea acuzaţiilor de fraudare a concursului. INM a pus la dispoziţia DNA toate lucrările candidaţilor. Selegean susţine că examenul a fost organizat de CSM prin INM. El este însă contrazis de şeful CSM Anton Pandrea. "Toate subiectele au fost concepute şi depozitate la nivelul INM.

În afară de cei trei directori ai INM, nimeni nu a avut acces la subiecte, nicio persoană din CSM. Comisia care a realizat subiectele s-a întrunit la sediul INM, iar după elaborare, acestea au fost predate celor trei directori. Dacă este o problemă, este la INM, şi nu la nivelul membrilor CSM", ne-a declarat Pandrea. (L. Năstase/I. Stoica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite