Câştig mare la depozitul cu dobândă progresivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără alte costuri, clienţii pot să-şi plaseze economiile în condiţii mai bune Pentru a-şi asigura necesarul de lichidităţi, băncile sunt dispuse să plătească dobânzi mult peste

Fără alte costuri, clienţii pot să-şi plaseze economiile în condiţii mai bune

Pentru a-şi asigura necesarul de lichidităţi, băncile sunt dispuse să plătească dobânzi mult peste media pieţei. Bonificaţia poate ajunge chiar şi până la 17% pe an.

Dobânda medie pentru un depozit în lei constituit pe o perioadă de un an este de 9,53%, potrivit societăţii de consultanţă pentru investiţii KTD Invest. În schimb, pentru un depozit cu randament crescător dobânzile pot să ajungă chiar şi până la 17% pe an în ultima lună de economisire. Iar pentru depozitele în euro se poate ajunge la o dobândă de până la 10% pe an, în aceleaşi condiţii.

În acest fel, atât banca, cât şi clientul sunt în avantaj. Practic, instituţia de credit îşi asigură disponibilităţile de care are nevoie pentru a acorda împrumuturi, în timp ce clientul primeşte în schimb un randament mai ridicat.

Sume de constituire mari

O astfel de practică justifică solicitarea de către bancă a unei sume minime de constituire a depozitului mai mare decât în cazul unui produs de economisire clasic. "Logica depozitelor cu dobândă crescătoare este strâns legată de nevoia băncilor de a atrage depozite pe termen lung.

Şi, pentru că românul este obişnuit să economisească pe termen scurt, de regulă o perioadă de una-trei luni, dobânzile ridicate îl tentează să constituie depozite pe termen lung", explică Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA). Printre avantajele acestor produse se numără şi faptul că băncile practică aceleaşi comisioane de administrare şi de retragere ca în cazul depozitelor clasice.

Dacă se hotărăşte să lichideze depozitul înainte de scadenţă, clientul este, de obicei, penalizat şi pierde, astfel, dobânda mai mare din acea lună, primind în schimb dobânda ataşată contului curent, pentru numărul de zile scurse din luna respectivă.

17% pe an, la Piraeus Bank

Cea mai mare bonificaţie pentru un depozit cu randament crescător este oferită de Piraeus Bank, unde suma minimă de constituire este de 7.500 lei pentru varianta în monedă naţională sau 2.000 euro pentru cea în valută. Dobânzile pleacă de la 6,5%, respectiv 3% şi cresc gradual în a douăsprezecea lună la 17%, respectiv 10%.

Totuşi, dacă se optează pentru lichidarea depozitului înainte de termen, banca nu penalizează beneficiarul prin aplicarea dobânzii de cont curent, ci aplică dobânda din prima lună de economisire.

În cazul Bancpost, suma minimă de constituire este mai accesibilă, de doar 500 de lei, dar şi dobânzile sunt mai mici. Acestea pleacă de la 6,5% pe an şi ajung până la 14,25% în cazul unui depozit constituit pe o perioadă de 12 luni.

Bonificaţie crescătoare pe mai mulţi ani

Unele instituţii de credit oferă posibilitatea constituirii unor astfel de depozite pe perioade mai mari de un an. Este şi cazul BRD, unde scadenţa produsului de economisire este de şase semestre (trei ani). Dobânzile nu mai sunt însă la fel de atractive.

Practic, în cazul plasamentelor în euro, randamentul pleacă de la 3,5% pe an în primele şase luni de funcţionare a depozitului şi ajunge până la 4,5% pe an. O altă ofertă vine din partea Bank of Cyprus. Suma minimă de constituire a depozitului este de 5.000 euro, iar maturitatea produsului este de trei luni. Bonificaţia pleacă de la 4,25% în prima lună şi ajunge la 4,75%. La scadenţă, comisionul de retragere a numerarului din cont este zero.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite