Casele de schimb valutar vor folosi un afişaj mai simplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele de schimb valutar vor folosi un afişaj mai simplu
Casele de schimb valutar vor folosi un afişaj mai simplu

Casele de schimb valutar sunt obligate ca, începând de astăzi, să informeze mult mai clar clienţii asupra costurilor şi comisioanelor. Astfel, pe panourile din interiorul şi din exteriorul caselor de schimb vor fi scrise doar cotaţiile valutare din ziua respectivă.

 De pe panourile caselor de schimb vor dispărea şi anunţurile uzuale de genul „Comision zero“, „Cel mai bun curs” sau “Curs negociabil”, deoarece valoarea comisioanelor vor fi incluse în preţurile valutelor afişate, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care revizuieşte Ordinul 205 din 2007.

Modificările publicate de ANPC în Monitorul Oficial au venit ca urmare a numeroaselor plângeri primite din partea clienţilor. Cei care nu respectă noul regulament riscă amezi de la 1.000 până la 10.000 de lei. 

De la începutul anului, peste 400 de români au fost păcăliţi la casele de schimb şi au depus plângeri la ANPC.
 
Nu acceptaţi tranzacţii fără formularul de clarificare!

Casele de schimb valutar trebuie să afişeze cel puţin patru valute şi să elibereze fiecarui client un formular de tranzacţionare. Dacă nu sunt regăsite aceste informaţii, clientul poate refuza tranzacţia.

„Dreptul consumatorilor de a fi informaţi în mod corect, complet şi precis asupra cursurilor de schimb valutar se concretizează în obligaţia operatorilor economici ce desfăşoară activităţi de schimb valutar de a informa consumatorul, în scris, înainte de operaţiunea efectivă de schimb valutar, asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează a fi înmânată consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei, semnat de ambele părţi, astfel încât consumatorul să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională“, se arată în ordinal ANPC publicat în Monitorul Oficial.

Formularul de acceptare a tranzacţiei va fi scris pe o singură pagină de format A5, vizibil şi lizibil, şi trebuie să cuprindă obligatoriu informaţii referitoare la denumirea şi la adresa operatorului economic, data emiterii, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numărul de cărţii de identitate a acestuia, suma ce urmează a fi încasată de client şi semnăturile operatorilor şi a consumatorului.

De asemenea, formularul-tip va trebui să fie întocmit atât în limba română, cât şi în limba engleza, în doua exemplare: unul pentru client şi unul pentru operator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite