Casele unor nevoiasi din Baneasa stau in calea unui proiect de peste un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saptamana aceasta, 35 de familii vor fi aruncate in strada pentru ca in nordul Bucurestiului sa se ridice un imens cartier de lux. Dupa ani de zile de procese, in care s-au judecat fara succes pentru

Saptamana aceasta, 35 de familii vor fi aruncate in strada pentru ca in nordul Bucurestiului sa se ridice un imens cartier de lux. Dupa ani de zile de procese, in care s-au judecat fara succes pentru a-si putea cumpara locuintele, aceste familii traiesc acum sub amenintarea buldozerelor care vin sa le darame casele. Bucata de teren dintre Gradina Zoologica si DN 1 face acum obiectul unui proiect demarat de Universitatea de Agronomie si o firma privata, iar locuintele amarastenilor de aici sunt singurul impediment pentru inceperea lucrarilor.
Casele amarastenilor perturba vilele de lux, nu cercetarea
Terenul in cauza a fost donat in anul 1929 de familia regala catre Academia de Stiinte Agricole. Pe acest teren au fost construite, in urma cu 50 de ani, case de serviciu care au fost transformate, prin acte aditionale, in locuinte sociale cu chirie la stat. Dupa 1990, Ferma Baneasa, construita aici, a intrat in paragina "gratie" defrisarilor masive. Cele 35 de familii, totalizand peste 100 de persoane, au incercat dupa revolutie sa-si cumpere locuintele, in baza dreptului de preemtiune. Atunci a inceput razboiul. Locatarii s-au judecat cu Universitatea de Stiinte Agronomice. Procesul s-a sfarsit in coada de peste, deoarece instanta a constatat lipsa de procedura, pentru ca Universitatea nu detinea titlu de proprietate asupra terenurilor si imobilelor. In prima faza, rectorul universitatii, Nicolae Alecu, i-a dus cu vorba pe chiriasi: "Stati linistiti, ca nu va da nimeni afara de aici". "Ne-am adresat din nou instantei, cerand sa ne putem cumpara casele. Universitatea a contraatacat, specificand ca prezenta noastra in aceea locatie poate disturba procesul de invatamant al studentilor. Astfel, am facut o cerere de expertiza, comisia insarcinata de instanta descoperind ca nu aveam cum sa disturbam procesul de invatamant deoarece pe acolo nu a mai trecut picior de student din 1989", ne-a declarat unul dintre locatarii imobilelor vizate de buldozere. In spatele vorbelor rectorului se ascundea insa un plan de un miliard de dolari. Universitatea de Stiinte Agronomice concesioneaza cele 230 de hectare firmei UTT SRL, apartinand lui Puiu Popovici. Contractul de cesionare trebuia sa cuprinda clauze care sa asigure exploatarea bunului potrivit specificului acestuia - invatamant, cercetare. Or, constructia unor vile de lux nu are nimic in comun cu cercetarea.
Zvonul ca vine Basescu a grabit demolarile
"Acum vor sa ne dea afara din casele noastre. Au venit sa ne dea cateva mii de euro ca sa plecam de bunavoie. Celor cu mai multi copii le-au dat 12.000 de euro. Unde sa ma duc cu 12.000 de euro, cand doar o garsoniera costa 25.000 de euro? Celor fara copii li s-au oferit 6.000 de euro. E bataie de joc. Nu vom pleca de aici", ne povesteste un alt chirias. Fara notificari oficiale, oamenii urmeaza sa fie evacuati. "Saptamana aceasta au demolat o casa. Nici nu au intrerupt alimentarea cu energie electrica. Au intrat cu buldozerele si au facut-o una cu pamantul. Acum, o alta vecina este amenintata ca i se va darama casa. Ce sa facem? Unde sa ne ducem?", mai spun oamenii. Chiriasii locuiesc aici de cand se stiu. Cel mai "nou venit" sta aici de 30 de ani. "Sa stiu ca imi darama casa, cu tot cu mine inauntru, si tot nu plec. Nu mai am nimic de pierdut", se vaita o femeie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite