Casele milionarilor ne lasă în beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Crăciun, mai multe pene de curent au lăsat în întuneric zone întregi din ţară şi, în special, din Bucureşti. Scenariul se poate repeta şi de revelion. Consumul mare de curent din

De Crăciun, mai multe pene de curent au lăsat în întuneric zone întregi din ţară şi, în special, din Bucureşti. Scenariul se poate repeta şi de revelion.

Consumul mare de curent din ajunul sărbătorilor a făcut ca reţelele şubrede ale Electrica să cedeze. În timp ce reprezentanţii Electrica dau vina pe oameni că ar consuma mai mult decât declară şi că sunt pasibili de o serie de amenzi, bezna ne pândeşte şi de Anul Nou, pentru că toate autorităţile responsabile sunt depăşite de situaţie.

Mii de români au suportat de Crăciun consecinţele dezvoltării imobiliare haotice în condiţiile unor infrastructuri jalnice.


Disperaţi din cauza repetatelor avarii din reţeaua electrică, locuitorii din Voluntari, de lângă Capitală, au blocat DN 2 în noaptea de Ajun. Oraşul a devenit celebru datorită vilelor milionarilor, construite în zona Pipera.

Tot oamenii sunt buni de plată

Probleme în alimentarea cu electricitate apar mai ales în cartierele rezidenţiale, a declarat directorul general al companiei, Corneliu Stan. Potrivit acestuia, unul dintre principalele motive pentru care au loc astfel de întreruperi este că, atunci când îşi construiesc o casă, mulţi declară un consum mai mic decât au nevoie în realitate, astfel încât reţeaua nu face faţă consumului.

"Ieri am dat dispoziţie pentru anumite zone, precum Voluntari, Pantelimon sau Pipera, dar şi altele, să scoatem ce consumuri au declarat (proprietarii - n.r.) că vor avea şi apoi să urmărim consumul din ultimul an de zile. Pe cei care au declarat o putere mai mică îi punem să plătească diferenţa de putere sau vor suporta alte consecinţe, precum costul întreruperilor, pentru că e fals în declaraţii", a precizat Stan.

Cu toate acestea, oamenii din Voluntari spun că inspectorii Electrica le-au verificat declaraţiile înainte de autorizare, pentru că sunt obligaţi s-o facă. Directorul Electrica a adăugat că problemele au apărut şi din cauza instalaţiilor electrice de Crăciun.


Oraşul Voluntari a consumat într-o zi cât un sat într-o lună

Corneliu Stan a calculat că la Voluntari a existat un surplus de putere într-o singură zi de aproape 1.000 MW faţă de cât era proiectat, "adică tot atât cât consumă într-o lună o localitate de 400 de case". El speră că nu vor apărea probleme şi de revelion, pentru că "acum lucrăm şi încercăm să relocăm consumul în zonele mai încărcate pe alte posturi de transformare mai puţin solicitate".

O soluţie are şi directorul tehnic al Electrica, Tudor Şerban, care spune că situaţia din Voluntari se poate repeta şi de revelion, dar că "vom aduce generatoarele noi pentru a avea o rezervă de electricitate".


Vosganian se ţine de ironii

Întrebat, în urmă cu două săptămâni, de redactorul ziarului "Adevărul", dacă nu prevede probleme în alimentarea cu electricitate de sărbători, Varujan Vosganian a răspuns că "vor fi mai multe probleme legate de regimul explozibililor decât de curent. Probabil, lucrurile sunt interpretate mai romantic". El a adăugat că, în luna ianuarie, va fi preocupat mai degrabă de bilanţul modernizărilor pe 2007 în reţeaua de electricitate.

Frig şi beznă în ţară

GALAŢI Câteva zeci de mii de gălăţeni din aproape 100 de blocuri au petrecut, marţi seara, Crăciunul la lumânare. O pană de curent a lăsat în beznă cartierul Ţiglina I, lipsa curentului electric luându-i prin surprindere şi pe clienţii din restaurantele din zonă, arhipline la acea oră. La dispeceratul Electrica au fost înregistrate într-o oră sute de apeluri, echipele societăţii reuşind să remedieze defecţiunea după aproape două ore.

IAŞI Zeci de ieşeni au reclamat compania E.ON Gaz, la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, pentru presiunea slabă la gaz din Ajunul Crăciunului. Doar aşa reprezentanţii firmei care alimentează oraşul cu gaz metan au decis suplimentarea cu un milion de metri cubi de gaz.

ORADEA
Din cauza unei avarii la cea mai mare magistrală a Electrocentralelor, orădenii au stat în frig şi fără apă caldă din Ajun până ieri, în a doua zi de Crăciun. Disperaţi, oamenii au înroşit telefoanele dispeceratului societăţii. "A fost nevoie să se golească instalaţia, apoi să se sudeze conducta spartă. De aceea a durat atât", a explicat primarul Oradei, Mihai Groza.

VASLUI
Cele 6.000 de familii din Vaslui racordate la sistemul centralizat de termoficare nu au beneficiat de apă caldă nici măcar în ziua de Crăciun. Asociaţiile de proprietari nu au reuşit să plătească acest serviciu care pentru pensionari este foarte scump. Costul apei calde pentru o familie medie cu patru persoane s-ar ridica la aproximativ 70 de lei pe lună, cu un program de 16 ore pe zi, de luni până vineri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite