Case într-o săptămână, pentru clujenii nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Habitat for Humanity Cluj a început, luni, construcţia a zece case pe care le va finaliza până sâmbătă. 300 de voluntari lucrează câte 8 ore pe zi pentru a preda locuinţele

Asociaţia Habitat for Humanity Cluj a început, luni, construcţia a zece case pe care le va finaliza până sâmbătă. 300 de voluntari lucrează câte 8 ore pe zi pentru a preda locuinţele "la cheie". "Nu e vorba, practic, de case separate pentru fiecare familie, ci de locuinţe comune, pentru două tipuri de familii: cu până la 3 membri şi cu peste 4 membri", explică Ionuţ Raita, director executiv Habitat.

"Terenul a fost concesionat de Consiliul Local Cluj-Napoca, cu 5% din preţul pieţei, iar materialele de construcţii provin din sponsorizare. În acest caz, costul întregului proiect, respectiv terenul, proiectul şi materialele, a fost acoperit de Fundaţia Vodafone România. De asemenea, voluntarii sunt angajaţii aceleiaşi companii", mai spune Raita. Până la sfârşitul lui 2008, în judeţul Cluj vor fi peste 60 de locuinţe de acest gen.

O locuinţă costă între 40.000 şi 65.000 de lei

Apartamentele pentru familiile cu maximum 3 membri au o suprafaţă de 38 mp (bucătărie, living, baie, dormitor) şi costă aproximativ 40.000 de lei, iar cele pentru familiile cu mai mult de 4 membri au 55 mp (bucătărie, living şi baie la parter, două dormitoare şi baie la mansardă) şi costă 65.000 de lei. Toate au structura din lemn, ridicată pe fundaţie de beton, iar plata pentru ele se va face de către familiile alese, în rate, în termen de până la 20 de ani.

"Nu dăm de pomană, familiile care se vor muta în aceste case le plătesc doar la preţul materialelor şi al serviciilor incluse, fără dobândă", precizează Raita. "Banii intră într-un fond şi vor fi folosiţi pentru construcţia altor case sau pentru renovările gratuite pe care le efectuăm.

De asemenea, toate familiile care beneficiază de case Habitat contribuie cu un anumit număr de ore de muncă la lucrări", spune Raita. De altfel, voluntariatul este şi un criteriu de selecţie pentru cei care solicită ajutorul asociaţiei. Pentru cele 10 locuinţe aflate în construcţie au existat 200 de cereri, însă doar 64 dintre solicitanţi au participat efectiv la şedinţele de informare şi la acţiunile de voluntariat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite