Casa care isi protejeaza copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din sufragerie pana in sala de baie, toate incaperile din casa sunt pentru copii un spatiu de joaca. In fiecare incapere exista insa capcane - prize, muchii si colturi, produse chimice - care ii pot

Din sufragerie pana in sala de baie, toate incaperile din casa sunt pentru copii un spatiu de joaca. In fiecare incapere exista insa capcane - prize, muchii si colturi, produse chimice - care ii pot face "buba" daca parintii nu iau masuri de amenajare si depozitare. Ordinea este cel mai bun garant al securitatii. Sa luam deci incaperile pe rand.
Bucataria prietenoasa are dulapuri cu cheie
O bucatarie functionala, in care fiecare lucru e la locul sau, ii poate scuti si pe parinti si pe copii de multa bataie de cap. Alimentele, produsele de curatire si intretinere trebuie tinute in locuri separate. Produsele menajere se depoziteaza pe rafturi, la inaltime suficient de mare, in dulapuri prevazute cu incuietoare sau cu sistem de blocare a usilor. Substantele chimice nu se tin in recipiente obisnuite, in care se pastreaza de obicei alimente (pet-uri, borcane, sticle etc.) sau care nu au dop/capac cu inchidere sigura. Parintii pot bloca accesul la sertare sau la usile de bufet, tocmai pentru ca micutii sa nu riste sa-si prinda degetele sau sa aiba acces la ustensile cu risc - cutite, furculite, roboti menajeri etc. Ochiurile de la aragaz pot fi acoperite cu o grila de protectie, pentru ca cei mici sa nu-si arda degetele pe plita fierbinte inca. Manerul de la tigai/cratite nu se lasa in afara, la indemana copiilor. Si accesul la galeata cu gunoi trebuie limitat. Produsele periculoase - baterii uzate, medicamente, cioburi de sticla - se arunca direct la ghena.
Cosmeticele din baie nu se lasa la vedere
Se inchid in dulapioare toate substantele potential periculoase, incepand cu medicamentele. Nici cosmeticele nu se lasa la vedere, chiar daca par inofensive. Prizele nu trebuie amplasate in apropierea cazilor de baie si a dusurilor, iar cele existente se protejeaza cu dispozitive de plastic ce se gasesc in orice magazin de specialitate. Aparatele electrice se scot din priza si se strang dupa fiecare utilizare. Oparirile pot fi evitate prin montarea unor robineti cu limitare de temperatura.
Patul din camera copiilor se asaza departe de geam
In toate incaperile casei, trebuie verificata instalatia electrica. Se elimina firele care atarna, sau care sunt suspendate la o inaltime la care pot ajunge prichindeii. Pentru iluminarea incaperilor, se recomanda mai degraba spoturi sau aplice in locul clasicului lampadar, de al carui fir electric cu intrerupator se pot agata copiii. Parintii trebuie sa fie atenti si cum aleg mobilierul pentru odrasle. Patutul trebuie sa fie adaptat varstei copilului, sa aiba dimensiuni adecvate, sa fie stabil. Pana la varsta de 7 ani, trebuie evitate paturile suprapuse. Atentie, patul nu se amplaseaza in vecinatatea ferestrelor, fiindca i-ar putea tenta pe copii sa-l foloseasca pe post de "trambulina" pentru a sari pe geam. Camera copiilor nu trebuie sa aiba cordoane de draperii sau storuri care atarna, pentru a se evita orice risc de sugrumare.
Terasa si aleile - acoperite cu dale din lemn
Pericole sunt si in afara casei, in gradina. Gardurile vii nu trebuie sa aiba tepi sau crengi care pot agata/rani. Plantele cu risc - trandafiri, plante cu bace otravitoare - trebuie izolate. Terasa si aleile pe unde se circula mult se acopera cu materiale antiderapante din lemn sau din imitatie de piatra. Subsolurile si pivnitele, adevarate pesteri ale lui Ali Baba pentru curiosii de varsta mica, trebuie tinute sub lacat, din cauza chimicalelor si a ustensilelor pe care le adapostesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite