Casa inteligentă, vedeta târgului de echipamente electrice şi automatizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are senzori pentru orice fel de mişcare, e dotată cu simulator de prezenţă şi "buton de panică". Proprietarul ei poate porni/opri, de la distanţă, iluminatul sau orice aparat electrocasnic.

Are senzori pentru orice fel de mişcare, e dotată cu simulator de prezenţă şi "buton de panică". Proprietarul ei poate porni/opri, de la distanţă, iluminatul sau orice aparat electrocasnic. Aceasta este "casa inteligentă", una dintre ofertele care au făcut senzaţie la expoziţia cu profil de automatizări, deschisă ieri, la Bucureşti.

În aceste zile (până pe 15 septembrie), la Palatul Parlamentului se desfăşoară o expoziţie specializată în echipamente electrice şi automatizări - IEAS 2007 - la care sunt etalate ultimele noutăţi din domeniul tehnologiilor înalte. Pe lângă cele destinate utilizărilor industriale, au început să-şi facă loc şi dotările speciale pentru locuinţe, astfel că vedeta acestei ediţii a târgului este un set de componente electrice şi electronice menite să transforme casa într-un sistem comandabil de la distanţă.

În "casa inteligentă", dotată cu astfel de echipamente, luminile se aprind în configuraţia dorită de proprietar, ferestrele se închid "singure" dacă bate vântul mai puternic sau începe ploaia, cafetiera ori maşina de spălat pornesc la ore dinainte stabilite (ca şi sistemele de încălzire a diverselor încăperi), iar uşa garajului se deschide cu puţin înainte să vină maşina.

Dacă proprietarul e plecat pentru mai multă vreme, "casa inteligentă" are un simulator de prezenţă care o face să pară a fi locuită (de exemplu, în fiecare seară se aprind lumini, apoi se sting la anumite ore). Pentru situaţiile speciale, există şi un "buton de panică", prin care se aprinde lumina şi se pune în funcţiune aparatura, dacă proprietarul sesizează vreo neregulă în casă.

În fine, dotările respective mai includ şi detectoare de fum, gaz, scurgeri de apă, mişcare şi senzori de temperatură sau umiditate etc. Toate aceste informaţii sunt colectate şi administrate de un "creier" electronic şi comunicate proprietarului (de regulă, prin SMS), care poate interveni în sistem printr-o telecomandă. Potrivit reprezentanţilor companiei Moeler Electric Romania (furnizorul acestor soluţii de management al locuinţelor), preţurile seturilor oscilează între 300-500 de euro - variantele simple - şi 2.500-3.000 de euro - variantele care includ toate opţiunile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite